Bo Regnér, Filip Bergquist och Magdalena Laffrenzen
Halland

Kunskapsdagen 28 oktober 2023

Det blev en välbesökt tillställning i Kyrkans Hus i Falkenberg. Efter välkomsttal av ordföranden Bo Regnér så började vi med att inta landgångar och dricka därtill. Borden var redan dukade så vi kunde sitta i lugn och ro och njuta av de goda landgångarna.

Första programpunkten stod Magdalena Laffrenzen för. Hon är dietist och studerar till läkare. Det är viktigt med bra matvanor för att få i sig allt, som kroppen behöver och gav exempel på detta. Medicin i samband med måltid är svårt att kombinera. Medicinen bör tas c:a ½ timme före eller efter måltiden. Den som är sjuk kan själv känna vilket som är bäst.

Förstoppning är vanligt, men det finns tarmreglerande mediciner för det. Man kan även ha nedsatt aptit, vilket leder till viktnedgång. Viktigt att få näringsrik kost såsom Pajala-gröt och Särö-bomber t.ex. En del får sväljsvårigheter. Då kan kolsyrad dryck eller naturligt tjockare livsmedel t.ex. nyponsoppa vara bra. Förtjockningspulver finns.

Den andra programpunkten handlade om projektet “Mera liv”. Det var Monica Vikingsson (ordförande i Parkinson Skåne) och Anna Olsson, som berättade om kraften för ett lugnt inre välmående och användandet av Hikari-skalan samt mindfulness.
Läs mera på www.meraLIV.nu.

100.000 personer över 65 år faller varje år. De visade en film om fallteknik för en tryggare vardag. Vi fick själva vara med och göra olika rörelser stående. Det är
meningen att vi ska ha roligt samtidigt som vi blir varma. Boken “Lugnt inre välmående” rekommenderades. Den handlar om mindfulness och är bra för både kropp och själ. Viktigt är att hålla igång med träning t.ex. gym, bordtennis, boxning eller promenader om man orkar.

Monica Vikingsson och Ulla Olsson

Nu blev det dags för en fikapaus med kaffe eller te samt en kaka. Det smakade gott och ökade på energin hos oss.

Professorn och forskaren Filip Bergquist från Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg stod för den sista programpunkten. Parkinsons-Sjukdom (PS) är ju en obotlig men behandlingsbar sjukdom. Den är mycket svår att diagnostisera och man kan ha haft den flera år innan diagnos. Den kanske börjar i tarmen och sprider sig upp till hjärnan, vilket medför ett snabbare förlopp eller också tvärtom med ett långsammare förlopp. Proteinnedbrytningen i hjärnan är störd, men kan förbättras med medicin.

Medicinen fortsätter alltid att verka, men biverkningar finns på all medicin. Sjukdomsförloppet syns både på utsidan och insidan. Icke-rörelse symtom är många
men svårbehandlade och kan drabba talet, synen och benskörhet. Levodopa ger bäst effekt och verkar på alla receptorerna i hjärnan, den lämnar kroppen fort. Vi fick se olika sorter av mediciner och hur de verkar. Män har mer PS än kvinnor. Övervägande delen av PS är över 65 år.

Parkinsonsjuka yngre än 70 år kan få DBS-operation vid stor överrörlighet. Två elektroder förs in i hjärnan med millimeterprecision och en pacemaker kopplas till elektroderna och sätts in under huden nedanför vänster nyckelben. I Göteborg kan man få vara sövd vid den operationen.

Det forskas naturligtvis på nya mediciner. Stamcellsforskning pågår men är oklar. 2024 kommer ett nytt läkemedel som heter Produodopa. Det förs med pump in i magen. Viktigt för alla sjuka att föra en symtomdagbok, den är värdefull vid läkarbesök.

Frågor ställdes vid varje programpunkt och blev besvarade på ett fint sätt av föreläsarna, vilka fick mottaga varsin present i form av en halv sida varmrökt lax. Ett stort tack till föreläsarna från oss alla!

Tack till kyrkan för att vi fick vara i deras lokal. Tack till alla, som hjälpt till att ordna denna kunskapsdag.

Anita Elfving sekreterare i Parkinson Halland