Bakre delen av ett trafikflygplan

Resa med Parkinson

När man ska resa finns det några saker man bör tänka på om man har Parkinsons sjukdom.

Planera resan så att det finns gott om pauser för att sträcka på benen och gå på toaletten. Ta med dryck att svälja ned medicinen med. Vila dagen innan resan och när du har kommit fram. Försök inte göra för mycket varje dag. Lämna tid för vila och ha ett flexibelt schema.

Ta med mer medicin än du behöver och dela upp den mellan olika väskor – inklusive handbagaget – ifall någon försvinner under resan. Ta även med en lista över dina läkemedel om något oförutsett skulle inträffa.

Parkeringstillstånd och färdtjänst

Du söker om parkeringstillstånd hos din kommun. De gäller i hela Sverige och som regel i tre år. Om du har chaufför är det viktigt att på intyget ta med att du inte kan lämnas ensam på parkeringsplatsen.

För att få färdtjänst behöver du ett intyg från din läkare. På intyget ska det stå att du inte kan åka kommunalt och att du är i behov av sittplats. Det ska också stå om du är stresskänslig. Ange inte någon sträcka för hur långt du klarar att gå, eftersom ditt tillstånd fluktuerar.

Resa utomlands

  • Det kan vara bra att lära sig frasen: ”Jag har Parkinsons sjukdom. Var snäll och ge mig lite tid. I en nödsituation, kontakta (namn + kontaktuppgifter)” på det språk som talas i det land man ska besöka.
  • Gör en lista över alla de mediciner du använder på det lokala språket så att du kan få nya om något händer.
  • Förvara läkemedlen i originalförpackningen så att de är lätta att identifiera i tull och liknande.
  • Om du behöver ta med sprutor bör du kontakta flygbolaget inför resan eftersom vissa bolag kräver specialtillstånd för detta.
  • Om du reser till en annan tidszon behöver du räkna ut hur det påverkar ditt behandlingsschema. Gör det gärna i förväg, eftersom tidsförskjutningen kan vara mycket förvirrande när man är trött och ”jetlaggad”.
  • Stark värme kan minska effekten på vissa läkemedel. Därför bör de förvaras svalt – en liten kylväska kan vara bra att ha.
  • Kontakta gärna en parkinsonförening i det land du ska besöka. De kommer att kunna ge dig goda råd inför resan.
  • Kontakta ditt försäkringsbolag och begär en medicinsk förhandsbedömning, då får du veta om din reseförsäkring gäller.