En rabatt med röda tulpaner
Sörmland

Välkommen till Parkinson Södra Sörmland!

Parkinson Södra Sörmland är en lokalförening inom länsföreningen Parkinson Sörmland. Vi har cirka 100 medlemmar i Nyköping, Oxelösund och Trosa med omgivningar. Föreningen möjliggör för personer med Parkinson och deras anhöriga att träffas och utbyta erfarenheter. Vi vill visa att man kan leva ett aktivt liv trots Parkinsons sjukdom.

Vår verksamhet omfattar

Kunskapsöverföring

Vi vill öka kunskapen om Parkinsons sjukdom för personer med Parkinson och deras anhöriga samt för personer som genom sitt arbete kommer i kontakt med dessa två grupper. Detta gör vi bland annat genom att ordna medlemsträffar med olika typer av experter, samtalsgrupper och studiecirklar.

Social samvaro och fysisk aktivitet

Vi arrangerar aktiviteter som har som mål att förbättra livskvaliteten för personer med Parkinson och deras anhöriga. Några exempel är julfester, medlemsträffar, utflykter och anhöriggrupper. Vi försöker även påverka medlemmarna att delta i Parkinson-boxning, rörelseträning på stol och andra former av motion.

Kontaktinformation

Kontaktperson: Haide Backman,
ordförande

Telefon: 072-248 80 56

E-post:
sodrasormland@parkinsonforbundet.se

Kontaktperson: Bertil Moberg,
sekreterare

Telefon: 070-227 7924

Flera människors händer lagda på varandra

Anhöriggruppen i Nyköping

Parkinson Södra Sörmland har en anhöriggrupp som under denna höst har träffar ca en gång i månaden och alltid på torsdagar klockan 14-16 på Funktionsrätt Nyköping. Vi välkomnar även nya personer att delta i anhöriggruppens träffar.

Medlemsträff i Nyköping

Parkinson Södra Sörmland arrangerade en Medlemsträff den 11 oktober 2023 i lokalerna på Funktionsrätt Nyköping. Vi fick träffa kurator Cecilia Nilsson och arbetsterapeut Irma Suljic.

Utflykt till Stjärnholm

Parkinson Södra Sörmland hade sin våravslutning den 12 juni. Vi samlades på Stjärnholm som är en stiftsgård i naturskön slottsmiljö vid en vik av Östersjön, mellan Nyköping och Oxelösund.

30-årsjubileum

Parkinson Södra Sörmland firade sitt 30-årsjubileum den 25 augusti 2023 på Restaurang Nya Källan i Oxelösund.

Kommande aktiviteter

 • Sörmland

  Parkinsonboxning i Nyköping

  27 november 2023, kl 10:00 - 21 december 2023, kl 10:00
  Nyköping

  Det är boxningsträning på tisdagar och torsdagar klockan 10:00 - 11:00. Kom gärna och titta på/prova på. De två första gångerna är utan kostnad.

 • Sörmland

  Prova på - dans för Parkinson

  8 december 2023, kl 15:00-16:00
  Funktionsrätt, Repslagaregatan 43 A, Nyköping

  Nu har våra medlemmar möjlighet att prova på ytterligare en form av träning anpassad för personer med Parkinson; dans för Parkinson. Parkinson Södra Sörmland arrangerar ett första tillfälle den 8 december då man får möjlighet att prova på denna träningsform utan avgift.

 • Sörmland

  Välkommen på julfest!

  15 december 2023, kl 18:00-21:00
  Funktionsrätt, Repslagaregatan 43A, Nyköping

  Parkinson Södra Sörmland bjuder alla medlemmar på julfest. Det blir mat, dryck, lotteri och underhållning!

Aktuellt

 • Öppen föreläsning – från diagnos till avancerad behandling

  För att öka kunskapen om såväl Parkinson som avancerad behandling så har förbundets ledning, i samarbete med länsföreningarna, påbörjat en föreläsningsserie som startade i Örebro den 7 november.

  Publiceringsdatum: 21 november 2023

 • Ultraljudsbehandling

  Fokuserat ultraljud med ledning av magnetresonanstomografi (MRgFUS) är en engångsbehandling som orsakar vävnadsdöd med hjälp av värme. Metoden används mot tremor som alternativ till DBS i exempelvis Danmark och Finland, men inte i Sverige. Svenska riktlinjer saknas och därför belyses nu frågan i en rapport från Region Skåne.

  Publiceringsdatum: 20 november 2023

 • Parkinsonförbundet lämnar remissyttrande om läkemedelslagstiftning

  Parkinsonförbundet lämnar remissyttrande på EU:s läkemedelslagstiftning, det så kallade läkemedelspaketet.

  Publiceringsdatum: 20 oktober 2023

 • Förbundet lämnar ett remissyttrande om bättre tillgång till hälso- och sjukvård

  Parkinsonförbundet har lämnat remissyttrande på Ds 2023:23: Uppdrag att möjliggöra bättre tillgång till hälso- och sjukvård i hela landet genom främjande av etablering i glesbygd.

  Publiceringsdatum: 20 oktober 2023

 • Anhörigwebbinarium

  Torsdag 12 oktober sände Parkinsonförbundet ett digitalt seminarium för förbundets anhörigmedlemmar. Webbinariet spelades in och kan ses här.

  Publiceringsdatum: 13 oktober 2023

Gula tulpaner med blå bakgrund

Bli medlem

Hos förbundet och våra föreningar får du råd och tips samt utbildning om sjukdomen, om mediciner och behandlingsprinciper som är viktiga för dig i ditt fortsatta samarbete med vården.

Bli medlem

Flera människors händer lagda på varandra

Stöd oss

Du kan stödja vår verksamhet på olika sätt. Du kan ge en gåva och du kan bli medlem i förbundet.

Ge en gåva