Parkinsonförbundet har under flera år uppmärksammat och kritiserat den ojämlika sjukvården som råder i Sverige när det kommer till avancerad behandling av Parkinsons sjukdom. För att öka kunskapen om såväl Parkinson som avancerad behandling så har förbundets ledning, i samarbete med länsföreningarna, påbörjat en föreläsningsserie som startade i Örebro den 7 november.
Vid den öppna föreläsningen, som lockade många besökare, medverkade överläkare Madeleine Stackelberg och Parkinsonsjuksköterska Marie Lennström från Neurologmottagningen på Universitetssjukhuset i Örebro.
Förutom Parkinsons sjukdom, symtom, diagnos och behovet av fysisk aktivitet så redogjordes för läkemedelsbehandlingens olika steg från levodopa och/eller dopaminagonist till avancerad behandling. Information gavs om hur DBS (deep brain stimulation) och läkemedelspumpar fungerar och hur dessa kan bidra till fungerande vardag när den vanliga medicinen inte räcker till.
Flera länsföreningar har anmält att man tillsammans med förbundet vill genomföra liknande arrangemang.
Föreläsningen arrangerades med stöd från läkemedelsbolagen Abbvie och Nordicinfucare. De har dock inte haft någon påverkan på innehållet.