Välkommen till Parkinson Stockholm

Adress: Nybrokajen 7, 3 tr, 111 48 STOCKHOLM
Telefon: 08-678 0122
epost: kansliet.parkinsonstockholm@telia.com
Kansliet är bemannat: Tisdagar 13-17, onsdag och torsdag 10-13.


Vår ordförande har ordet

Bäste Medlem!

Slutet närmar sig

 

Jag menar inte att vi står inför apokalypsen, även om det världspolitiska läget kunde vara stabilare. Och även om Leonard Cohen, som så nyss gått bort, sjunger i sin final – You Want it Darker. Jag tänkte närmast på att året 2016 snart är slut. Det betyder sammanfattning av verksamheten och reflektion inför framtiden. Mycket bra att det är inbyggt i organisationen, att vi måste stanna upp ett tag och besinna oss. Det borde vara inbyggt i varje människa också. Kanske kan det bli en liten stund i december-mörkret, med alla sina ljus.

För ett år sedan hade jag nyss flyttat till en ny bostad. Jag hoppas det inte blir en vana, men det är samma scenario nu igen. Vi ska snart flytta. Packa och packa upp. Gamla böcker som inte blivit lästa på länge lockar till ny läsning. Men det blir bara en liten igenkännande bläddring och inte mer. Ett undantag, så här inför vintern letar jag fram uppslagsordet ”Äppelrätter” i gamla Nordisk familjebok, Uggleupplagan. En klassiker och favorit. Ren poesi.

Beskrivningar av det slaget hittar man inte i dagens encyklopedier.  Håll tillgodo. Författaren skriver:” Äppelrätter, äro af mycket varierande beskaffenhet. Hufvudrollen spela därvid efterrätterna, som ofta bestå af äppeltillredningar, ja t. o. m. råa äpplen. Dessutom används denna frukt med fördel till soppor, sallat, sås, saft- och vinberedning. Den allra enklaste anrättningen är att steka äpplena framför brasan, fästa i trådar från en, öfver kakelugnsluckorna lagd eldgaffel; puttrande, pyrande, knallande fägna de i synnerhet barnen och kunna räknas till vinterns hemnöjen…” Författaren fortsätter en halv spalt till, men jag bryter där. Jag vet inte vilka hemnöjen som står för dörren. Själv kan jag tänka mig en god bok, ett soffhörn och en kopp te eller annan dryck.

Nästa år, 2017 är jubileumsår för Parkinson Stockholm. Det är då 30 år sedan föreningen bildades.  Jubileumsåret kommer vi att uppmärksamma på olika sätt. Det blir en del nöjen också, om än inte i hemmiljö.

Eleonor Högström

 

Vi önskar alla medlemmar 

en God Jul och ett Gott Nytt År!

Eleonor Högström

 


Parkinson Stockholms styrelse

Från vänster: Tommy Magnusson, Agneta Nilsson, Elisabeth Hällström, Marianne Uddheden, Thorsten Onn, Eleonor Högström, Bengt Ekström; Birgitta Karlberg och Bernt Kruse.


Aktivitetssidan

Här hittar du alla föreningens aktiviteter!

 

Eller ta en titt i vår kalender


PARKINSONSKOLA i Stockholm – var hittar jag det?

Du kan läsa om detta i ett dokument som du laddar ner som  » word-fil eller som » pdf-fil

Uppdaterad information om rehab i grupp hösten 2015

Ja! Jag vill läsa mer om detta » 


Rapport från samtal med Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Den 12 januari blev vi inbjudna för att träffa enhetschef Birgitta Hjelte och handläggare Kerstin Jonsson och Elsmarie Blomström på avdelningen för Särskilda Vårdfrågor på Stockholms Läns Landsting. Det var ett mycket bra möte, och vi fick svar på flera av våra frågor.


Öppet brev

Från Parkinson Stockholm till ledningen för neurologkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset.

» som word-fil      »  som pdf-fil

 

 

 

Mingel med julstämning

Ta en paus i shoppingrundan eller julstöket. Eller kom ändå och sitt ner en stund. Träffa goda vänner och få något att äta.

Fredag den 9 december kl 15:00 - 18:00 är det öppet hus för Julmingel på föreningslokalen. Nybrokajen 7, 3 tr.

Vi bjuder på en landgång med jultema, dryck och kaffe. Julmusik och lotteri.

Föranmälan, för att kunna beräkna åtgången, senast 4 december till tel. 08-678 01 22 eller kansliet.parkinsonstockholm@telia.com

Välkomna


Information från Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Stockholms Läns Landsting

 

Vi har bjudit in Enhetschef Birgitta Hjelte med handläggare från Individuella vårdärenden till ett informationsmöte om rehabilitering.

Vi vill redan nu ha anmälningar till mötet, senast 15 december. Detta för att vi ska kunna bestämma lokal. Anmälan till Kansliet tfn 08 678 01 22, E-post: kansliet.parkinsonstockholm@telia.com

Vi tror oss veta att rehabilitering är en viktig del för oss med Parkinson och därför, som tidigare, vara till hjälp för medlemmarna vid ansökan till rehabilitering.

Du, som är intresserad av rehabilitering under våren 2017, bör redan nu bestämma tid hos din neurolog för remiss. Vi är några stycken som tillsammans ämnar ansöka om rehabilitering under maj månad -17.

Föreningslokalen vid litet intresse (först till kvarn. gäller) eller Katasalen ABF-huset Sveavägen

Måndag den 16 januari 2017, klockan 15.00 - 16.00

Marianne Uddheden/Gunnar Forsberg

 


Tandvårdsstöd till personer medlångvarig sjukdom eller funktionsnedsättning

» Läs HSO-dokument pdf-fil


Videolänkar kan minska kötiderna till neurologer

Se video » på sidan Läsvärt och sevärt

 


Färdtjänst - ger livskvalité

 
Många håller inte med. Brister med färdtjänsten diskuteras. Ofta beror det på de ekonomiska ramar färdtjänstavtalet har.
 
Taxiklubben i Stockholm vädjar om vårt stöd för bättre villkor. Vi bifogar taxis öppna brev. Som vi stöder helhjärtat. Utbildning i vad som är viktigt att veta om oss som åker - på betald arbetstid. Människor ska inte köras på accord. 
 
Eleonor Högström
Ordförande 
Parkinson Stockholm

Taxiklubbens öppna brev som » word-fil och som » pdf-fil

 


Medarbetare sökes

Vi söker fler medarbetare till Parkinson Stockholms kansli.  Som medarbetare på kansliet är den främsta uppgiften att hjälpa till med medlemsservicen, dvs svara i telefon, hantera post och ta emot anmälningar till olika aktiviteter. Vi kan aldrig bli för många, som delar på arbetet.  Ambitionen är att ha kansliet bemannat någon tid varje dag. För närvarande räcker resurserna inte riktigt till. Insatserna på kansliet är ideellt arbete. Belöningen är nöjda medlemmar och bidrag till en bra verksamhet .

Intresserad? Kontakta kansliet: 08-678 01 22,  » kansliet.parkinsonstockholm@telia.com

 


Karolinska Institutet söker personer till hjärnavbildningsstudie

Vill du medverka?

En ny PET-studie i patienter med Parkinsons sjukdom pågår för  att utveckla nya metoder för diagnos. Om Du har haft diagnos av Parkinsons sjukdom under tre år eller om du nyligen märkt skakningen, stelhet eller förlångsamning kan Du anmäla dig till oss. Läs mer om studien här »

 


Brist på neurologer får Parkinsonsförbundet att larma

TV4 LÖRDAG 11/4 KL 19:13

 

Tvåtusen svenskar diagnostiseras årligen med Parkinsons sjukdom och många patienter upplever att de inte får träffa specialistläkare tillräckligt ofta. Parkinsonförbundet larmar nu om bristen på neurologer. Eleonor Högström, som har sjukdomen, har försökt få tag på sin läkare under två månaders tid:

   


Ledsagning - assistans

Har du en funktionsnedsättning kan du beställa ledsagning när du reser med SJ eller något annat tågbolag, utan att det kostar något extra.

» Läs mer om detta.

»  Läs om ledsagning på flygplatser.    

»  Och om ledsagning på Arlanda  

 


 

 

Har du bytt adress eller telefon? Anmäl ändringar här »


Nyheter från föreningen

Länsinfo skickas hem till alla medlemmar varje månad. Ladda ner Länsinfo för december månad 2016 som

» word-fil eller som » pdf-fil 

Tidigare nummer av Länsinfo hittar du i » Arkivet

 


Här finner du våra lokala föreningar och grupper:

Ekerö

Nacka Värmdö

Nordväst

Solna Sundbyberg

Södertälje

Södra Roslagen

Södra Södertörn