Mat för hjärnan.

Charlotte Erlandson-Albertsson föreläsning sept.2017.

Hjärnan kräver mycket energi och vill ha belöning.

Parkinsons sjukdom ger:

Nervcells degeneration detta pågår länge innan symptom.

Svårigheter att gå, skakningar, stelhet, kognitiv dysfunktion.

 

Nervceller dör:

Protein aggregat ( proteiner klumpas samman), Slaggprodukter städas inte bort. 

Oxidativ stress ( inre kemisk obalans).

När dopamin minskar påverkas aptit och humör.

Om hjärnan får för lite energi längtar man efter något sött.

Sötsaker både energi och belöning.

Godis. läsk, kakor, choklad.

Hjärnan behöver varierad mat:

Frukt /  bär, Havregryn / Mandel, Grönsaker / Fisk, Bröd, Te / Kaffe. Kaka.

Bra för hjärnan;

Blåbär, Jordgubbar, Nypon, Vindruvor, Äpple, Apelsin, Citron,

Bär och frukter innehåller antioxidanter som motverkar effekten av fria syreradikaler i hjärnan. Dessa förstör nervcellerna.

Gröna grönsaker:

Vitamin A, Mineraler, Mg, Ca, Karotenoider.

B-karotenoider i blodet var i kontrollgrupp 0,8 drygt, Alzheimersgruppen hade 2,5 och demensgruppen 0.2.

Skydd mot åldersdemens ger; Spenat, grönkål, Sallad, Broccoli, Blomkål, Morot, Majs, Äggula

Fisk och skaldjur innehåller: Omega-3-fetter, Vitaminerna A, D, E och B12, Selen.

Dessa underlättar näring och syre till hjärnan, Städar i hjärnan, Bevarar kognitiv funktion, Motverkar depression.

Fibrer: Tio i topp lista:

Kruskakli          37 g

Linfrö                27 g  (ätes hela)

Knäckebröd      17 g

Rågflingor         13 g

Havregryn         10 g

Blåbär               10 g

Baljväxter          10 g

Nötter                10 g

Grönsaker           3 g

Vitt bröd               3 g

Wienerbröd          2 g

Kött                      0 g

Mjölk                    0 g

Fibrer motverkar förstoppning, ger bra bakterieflora.

Frukt kan också motverka förstoppning.

Torkad frukt, Kiwi 2 om dagen, Citrusfrukter.

Kaffe:

3 koppar kaffe om dagen ger

Klorogensyra - antioxidant som passerar blodhjärnbarken, koffeinstimulans.

Te:

Innehåller många antioxidanter, skyddar mot aggregation av synuclein (påverkar utvecklingen an Parkinson negativt). Morverkar celldöd.

Använd försiktigt : Rött kött och mjölk. Ost och yoghurt OK.

Mat vid Parkinson: Frukt / Bär,  Havregryn / mandel, Bröd, Te / Kaffe, Kaka / Choklad.   Var försiktig med Rött kött och Mjölk.

Charlotte Erlandson-Albertsson har givit ut en bok: "Äta för livet" Roos&Tegner 2017.