Olycksfallsförsäkring ingår i medlemskapet
Alla våra medlemmar som är bosatta i Sverige omfattas av en olycksfallsförsäkring. Försäkringen gäller dygnet runt.
För mer information om försäkringen, läs under Medlemsförmåner eller kontakta Unik försäkring, tel: 010 - 490 09 91.

 

Parkinsonföreningen
Skaraborg

 

Hej, vi vill hälsa dig hjärtligt välkommen
till Parkinson Skaraborgs hemsida.

Piperska träffen 7-9 sept 2018

Så har vi ännu en tredagars vistelse på Piperska i Lundsbrunn bakom oss, tänk att en helg kan gå så fort. 

Vi samlades på fredag morgon-förmiddag och fick våra rum där vi möttes av en välkomsthälsning, klurig tipspromenadblankett samt programblad för helgen och en uppfriskande chokladbit, mycket uppskattat, tack till vår fina förening för detta. 

När vi alla samlats var det dags för lunch, alltid lika smakfullt och god mat hos personalen på Piperska. 

Flera hade beställt både massage och fotvård, så man blev omhändertagen och bara få vara och njuta av stunden. 

Efter luch gick vi till Mariasalen där vi fick se den fina och rörande filmen om Piperska sjukhusets tillkomst för 200 år sedan, en rörande kärlekshistoria var grunden till denna stiftelse som vi har glädjen av idag. 

Efter film och lite småprat var det dags för eftermiddagskaffet, här blir det alltid lika trevlig då vi kan ta vara på chanserna att få prata med varandra och byta funderingar, ideér och synpunkter. Skratt och sorl från oss alla fyller rummen på Piperska. Några började redan nu gå de finurliga stegen, som Gull-Britt döpt den mycket kluriga tipspromenaden till. Det gav upphov till många olika svar där det kanske igentligen inte var fel svar, men det var inte enligt Gull-Britts facit, och hon var enväldig domare här. 

Kvällsmat och sedan musikfrågestund, Gull-Britt spelade upp olika låtar och vi fick svara på både artister och låtskrivare bland annat, musikkunskapen är god bland våra medlemmar det märktes. Så sjöng vi och skrattade tillsammans, vilket är härligt uppfriskande fast timmarna går så rasande fort i goda vänners närvaro.

Lördagen började med frukost givetvis, sedan den obligatoriska avslappningen i Mariasalen med lugnande musik och att bli omstoppad, samt en behaglig röst som för oss in i en dryg halvtimmas underbar relax. Man får en fin och lugn start på dagen, och det tog oss direkt till förmiddagsfikat. Frågor till vår promenaden, de finurliga stegen letades upp runt om Piperska husen. Många veck blev det i våra pannor och tankeverksamheten hade inga gränser. 

Siri och Ulf drog ut allihopa på boulbanan, en turnering startade och alla var med och rullade klot i försök att träffa lillen, tror jag det kallas. Senare skulle det koras en vinnare men Siri sade i diplomatisk anda att alla vann. Härligt såna turneringar vill vi ha mera utav.

Nu har vi fått både Lunch och eftermiddagsfika, så vi samlades i Mariasalen för att lyssna till Robin som skriver både text och musik till sina visor. Mycket fina texter och allt på svenska så det är lätt att lyssna till och njuta av hans lugna fina stämma. Stort tack till Robin Toller Hovler. 

Kvällsmat, samling i finsalen i huvudbyggnaden där vi med sång och frågesport samt lotteri underhöll varandra, en lite småfräck men rumsren visa framförde Marianne och Lisbeth, Siri läste en vers om oss, allt mycket uppskattat och det gav skrattsalvor och applåder. 

Gunnar sjöng för oss och vi fick höra om när skönheten kom till byn och hur man bygger upp ett stort berg, här hade Gunnar hjälp av en kvinnlig doakör. 

Söndag med en god frukost och efter det avslappningen i Mariasalen, en bra start på dagen. De sista svaren på finurliga stegen lämnades in och vinnare utsågs som belönades med choklad. 

Tack till alla som var med i år, 

Sören Hovler

Ordförande Parkinson Skaraborg

 

 

Antalet Medlemmar Skaraborg (2018-05-01)

Antalet medlemmar 346
Kvinnor 185
Män 161
Parkinsonsjuka 181
Anhöriga 123
Stödmedlemmar 42
Medlemmar under 65 år 57

Ni vet väl om att det går att läsa Parkinsonjournalen Online ?

 

 

 

Parkinson föreningen Skaraborg
Dags för julbordet

Låt oss njuta av julen
med goda vänner,
god mat och julglädje!

16 december Östra Järnvägsgatan 23 Mariestad klockan 14,00.

Underhållning och lotterier
Som brukligt ta gärna med paket till lotteriet

Pris per medlem 150:- inkl dricka.

Anmäl er senast den 7 december till
Siri o Ulf Eriksson 0501-20236, eller 070-6394945

 

Ordföranden har ordet.

Hej alla fina människor i vår förening, Vi arbetar med att uppdatera och göra vår hemsida lite mer tillgänglig och förhoppningsvis kunna bli mer lättläst. Under ombyggnaden kommer sidan att uppdateras och förändras löpande.

Redskapsgympa  Skara, vattengympa i Mariestad, Skövde och Lidköping. Medlemsträffar i smågrupper finns i de flesta orter nu, hör av er till oss i styrelsen om ni vill veta mer.

Ring mig eller skicka mail, eller kontakta någon av oss i styrelsen om du har frågor som rör vår förening i Skaraborg.

Ordf Sören 0702-646439 soren.hovler@telia.com

Ha nu en bra dag
Sören Hovler 

 

Redskaps Gymnastik -  Skara
Redskapsgympa fredagar med början 14 september 2018 kl. 15-16.
Anmälan till Lisbeth Johansson 0511 - 37 40 10 eller 0702 - 14 16 38

Vattengymnastik.

SKÖVDE
Vattengympa i Skövde på Arenabadet,  tisdagar kl. 9.30 – 10.30 (bassängtid). Start tisdag 4 september 2018
Anmälan till Gull-Britt Hovler, tel.  0702-64 64 37,

MARIESTAD

Vattengympa i Mariestad fredagar 16.00 – 17.00 (bassängtid)
Börjar fredagen den 7 september 2018. Anmälan till Gunmarie Pettersson tel. 0501-10 547, 070-54 79 578
 

LIDKÖPING
Torsdagar med start 6 september 2018 klockan 11.00 till 12.00. Badhuset Lidköping
Anmälan till Gull-Britt Hovler, tel.  0702-64 64 37,
För samtliga gympor gäller begränsat antal platser, pris 300:-/termin

Nya riktlinjer för fysioterapi
Fysioterapeuterna har tagit fram riktlinjer för fysioterapi vid Parkinsons sjukdom.
Nu påbörjas arbetet med att sprida och implementera riktlinjerna, samt öka kunskapen om fysioterapi vid Parkinsons sjukdom genom artiklar, föreläsningar och workshops. Intentionen är att riktlinjerna ska användas av fysioterapeuter i det dagliga arbetet i mötet med personer med Parkinsons sjukdom. Läs mer på Fysioterapeuternas webbplats>>
Svenska riktlinjer för fysioterapi vid Parkinsons sjukdom.

Den Internationella Parkinsondagen  11 april i Hagenstugan besöktes av cirka 125 personer.

 Vi fick tidigt på dagen besök av Radio Skaraborg som uppmärksammat vår sammankomst på den Internationella Parkinsondagen, Radio Skaraborg intervjuade vår ordförande Sören Hovler i direktsändningen kl 14,30. Samtidigt med intervjun fortsatte tillströmningen av våra medlemmar in i lokalen.

Vi såg alla fram emot att denna dag få besök av Neurolog Docent Sven Pålhagen samt Parkinsonsköterskorna Anna Westlin och Karin Ellström, de är ju vårt Parkinsonteam med placering i Skövde. Sven Pålhagen informerade om de framsteg som görs i forskningen kring Parkinson och var vi står idag. Mycket är på gång och vi ser framtiden an med tillförsikt. Sven Pålhagen, Anna Westlin och Karin Ellström svarade på de många frågor som vi hade kring diagnoser och medicineringen. 

Vid kaffestunden passade vi på att få en pratstund med varandra innan det var dags att avsluta denna dag. 

Nu kan ni kontakta våra Parkinssköterskor kontorstid 09,00 till 16,00 måndag till fredag. De svarar när de inte är upptagna med andra patienter. 

Anna Westlin tel, 0500-432248

Karin Ellström tel 0500-432031

 


 


Genombrott inom hjärnforskningen
ger hopp till Parkinsonsjuka

 

Se filmen - reportaget från SVT

 


 


 

Anteckningar från träffen med Yngre Parkinson i Höllviken 2018

Aktuellt nr 3_2018

Aktuellt nr 2 2018

Aktuellt nr 1 2018 

 

Karlsborg 8 augusti

Besök på Karlsborgs fästningsmuseum, vi blev ju inte så många denna varma dag, +30 i luften, men vi som var med fick en enastående vandring genom fästnings museet i både tid o rum. Denna del är belägen mitt det 678 meter långa slutvärnet i Karlsborgs fästning. Vi fick veta allt som är värt att veta om Arméförbanden och Kungliga Västgöta Flygflottilj. Artilleriet och Luftvärnet visades också samt hur den tekniska utvecklingen uppdaterats.

Lite kuriosa var att Farbror Sven en gång i tiden öppnade radioprogrammen med orden Sveriges Radio, Stockholm - Motala, men det var en vit halvsanning under ett helt år då man använde de starkare radiomasterna i Karlsborg, men de var då hemliga och i allmänhetens vetskap så fanns dom inte.

Garnisonskyrkan som är belägen på andra våningen invigdes så sent som 1869, och var planerad som militär kyrka. Fantastisk vacker i nygotisk stil med inte mindre än fem skepp. I det stora mittskeppet hänger en stor imponerande ljuskrona, tillverkad av inte mindre än 276 bajonetter från gevär M1861. Mäter i omkrets 7,5 meter och 4,5 meter hög, vikten är ett halvt ton. 

Efter denna vandring i historien avslutade vi vår dag med gemensam lunchbuffé på Idas Brygga.

Hälsningar 

Sören Hovler

 


Stora Kanalturen

I ett varmt men lite mer mulet slussområde i Trollhättan äntrade vi båten Elfkungen, som idag var till för oss i Parkinson Skaraborg.
Vi var fullbokade och alla vi 40 som var med fick en alldeles fantastisk dag med slussningar nerför den stora slussen i Trollhättan. Det är hela 32,4 meter från översta slussen ner till Göta Älv, fyra stora slussteg i 8 meters trapp tog oss ner till Älven och vi påbörjade en mycket vacker färd ner mot Lilla Edet. Vi passerade både skog och ängar, och inte minst imponerande var de vackra gårdarna och en del fantastiska sommarbostäder med läge intill Göta Älv.
Efter att vi tagit oss ner till Lilla Edet och där vänder tillbaka upp mot Trollhättan igen serverades gemensam lunch ombord, jag tror att ingen behövde gå hungrig här ifrån.
Vid vår återkomst till Slussarna som tar oss upp de 32,4 metrarna igen hade vi turen att få vänta in Fraktfartyget Lurö som var på väg ner efter att lossat last i Vänersborg. Dessa fraktare är byggda för att passa in i slussarna och det är inte mycket utrymme mellan skrov och slussväggar här. En mäktig och imponerande syn att få möta dessa skepp på så nära håll.
Vi tog oss upp igen genom slusstrapporna vilket är en upplevelse i sig, en strålande uppfinning detta med slussar.
Så kom vi åter till vår utgångsplats och efter att ha gjort fast så fick vi mönstra av för denna gång, stort tack till Gull-Britt som arrangerat och fixat allt åt oss.

Reportage och bilder från utflykten till Trollhättan

En vårlig utflykt till Hornborgasjön.


I strålande vårväder samlades ett 20-tal Parkinson medlemmar vid Cafe Doppingen Hornborgasjön. Vi fick en fantastisk bildvisning och berättelsen om ett år vid Hornborga av naturfotograf Kent-Ove Whass.
Efteråt en gemensam välbehövlig kaffestund tillsammans, en promenad ut till fågeludden med utsiktstorn hann vi också med. Det är lätt för alla att ta sig fram på de finna spångar man byggt, och naturupplevelsen i denna vackra miljö är inte heller att förakta.
Tack till Jan-Olof Leuchovius som ordnade det för oss.
 

Bilder från Hornborgasjön

Yngre Parkinson Skaraborg

Torsdagen den 26 April var vi 8 glada individer som träffades över en bit mat
och diskuterade livets olika sidor. Det började lite trevande med diskussioner
om allt från geocashing , hallonodling till dopaminpumpar Men ju längre tiden gick
ju högre blev sorlet och ljudnivån. Vid 20.00 splittades gänget men skall ha en
ny träff igen efter sommaren och då på en ny plats i länet.

Här är några av deltagarna

 

 


Parkinson Skaraborg på hallonplock 16 sept 2017

På källstorps eko hallon odling fick vi några fina timmar i varandras sällskap,
Vi plockade hallon för allt vad vi var värda, så nu hem till frys med dessa goda bär.
På kaffestunden efter plockningen fanns många goda kakor och bullar, allt hembakat av Per,
han fick nog lite hjälp av Fru och Dotter.

Vi fick också lära oss skillnaden mellan sommar och hösthallon, det finns ingen mask i hösthallon därför
att hallonmasken inte orkar vara med längre än till sista sommarhallonet, så när hösthallonen kommer
är denna mask borta för detta året.
Man använder sig av humlor för pollineringen av hallonblomman, vi fick inte reda på hur man tränar upp dessa humlor,
det är en yrkeshemlighet. Även tvestjärtar används till att hålla småkryp undan från de fina hallonen.

En härlig dag i sann Parkinson anda, tack till Per med familj.

Vid protokollet

Sören Hovler

Styrelseledamot och anhörigsamordnare

 

 


____________________________________________________________

Parkinsonguiden

En sajt för parkinsonsjuka, anhöriga och vårdpersonal. Information om sjukdomen,
vilket stöd man kan få och mycket annat.