Försiktig uppstart i höst

Medlemsinformation 24 augusti 2020

Hej alla
Vi vill kämpa för att behålla våra tider på badhus och rehab bassängerna, det gör att vi kommer att boka in oss för vattengympa i Skövde och i Lidköping under hösten. Deltagare är som tidigare våra medlemmar med Parkinson och anhörig eller ledsagare, övriga medlemmar i mån av plats.
Med en liten avtagande tendens på viruset och dess framfart ser vi en möjlighet att kunna få igång våra vattengympor. Det är också så att om vi avsäger oss våra tider i bassängerna så kan det bli mycket svårt att få nya tider igen till våren, då det finns en lång kö på föreningar som vill boka in sig på de tider som vi har nu.
Ni kan själva avgöra var ni varit vilka ni träffat och känna att ni är friska även från en vanlig liten förkylning. Vi vill också vädja till er att fortsätta vara extra försiktiga, håll er hemma så mycket som ni bara kan.
Med vänlig hälsning
Styrelsen för Parkinsonföreningen Skaraborg

Vi som vill prata med någon
I dessa tider då man rekommenderar att vi ska hålla oss hemma och att inte vara ute i samhället annat än då vi behöver för att kunna handla och sköta om vår hälsa, så har vi telefonen till vår närmaste vän att prata med.
Alla i styrelsen känner sig som de flesta, ganska bortglömda och ensamma i dessa virustider, så därför vill vi att man ska kunna lyfta telefonen och ringa någon bara för att prata en stund om just ingenting, lite väder och kanske det hänt nåt som man vill dela med sig av.
Ta chansen att prata bort en stund, i varsin lur kan man ta en fika tillsammans.

Se på listan med telefonnummer till oss i styrelsen.
Tveka inte utan ring oss när ni vill prata bort en stund, eller har ni förslag på vad vi kan göra när vi kommer igång med våra träffar igen.
 

Vad gör vi.

Neurologavdelningen i Skövde, vill man minska resurserna för, och det gör att vi får ännu svårare att komma till tals med någon läkare eller sköterska för oss i Parkinsonföreningen.
Styrelse arbetar nu frenetiskt med att få ihop en skrivelse till de som sitter och gör förändringar utan att ha förankring med verkligheten för oss. Vår förhoppning är att denna skrivelse kommer att ge återklang i många led. Än kan vi inte ge er full information om vår strategi här men vi vill att ni ska vara medvetna om vårt enträgna arbete för att ge er som är medlemmar i Parkinsonföreningen Skaraborg så mycket möjligheter det finns inom neurologvården.

Vi arbetar även med andra kommuner om att få komma intill och starta vattengympa i Parkinson Skaraborgs regi.

Boxningsträning i Skövde vi inväntar besked från Klubben som ju fått nya lokaler också i år. Lena Petersson håller kontakt med boxningsklubben.

Redskapsgympan i Skara vi inväntar besked från Hälsostudion i Skara.


Lokala träffar i små grupper.

Finns det någon eller några ute i länet som känner att vi skulle nog våga träffas en liten grupp lokalt, inte mer än 6 – 10 personer vi kan sitta på lämpligt avstånd och ändå ha lite gemenskap över kopp kaffe eller så.
Hör i så fall av er så kan vi planera in något.

Så återkommer vi till höstaktiviteter med i första hand vattengympa dagar.

Vattengympa Skövde Arena kl 09,30 tisdagar med start den 8 / 9 – 1 / 12 2020.

Vattengympa Lidköpings badhus torsdagar OBS NY TID kl 09,00 start den 10 / 9 – 3 / 12 2020.
Obligatorisk anmälan till Gull-Britt Hovler sms eller tel 070-2646437 mail gullbritt.hovler@telia.com Gäller för både Skövde och Lidköping.

 

Ha fortsatta fina dagar
Med Bästa Hälsningar
Från oss i Styrelsen

 

 

 

 

 

            Ordförande Skriver 18 juni 2020

       GLAD MIDSOMMAR


Hej 
Hoppas att ni alla mår bra och ser fram emot midsommarfirandet med familj och vänner. Gull-Britt o jag har ju ett midvinterblot istället här under, fast det kan man inte tro när man ser på vädret, nätterna är svala med ca 18 till 20 c + och dagarna med 20 till 25 c +. Inte så illa för vinterdagar. Havet bjuder fortfarande på supersalta bad i 24 c +.


Men vi lider verkligen ingen nöd, då det finns så mycket att se alldeles omkring oss och vi har promenadvägar utefter stränderna eller bara 15 minuter inåt landet med bil så är vi i naturvårdsområden med nationalparker och djurlivet med både vilda Koalor och Kängurus.
Så nu vill vi önska er alla en riktig glad och solig midsommar med både det ena och det andra som hör midsommaren till, inte minst färska jordgubbar och grädde.
 

Ordförande skriver 22 april 2020

 

Hej alla

Coronaviruset har tagit järngrepp om oss och omvärlden på ett sätt som ingen kunde förutse. Vi i styrelsen har därför beslutat att inte utsätta våra medlemmar för onödiga risker genom sammankomster, medlemsträffar eller utfärder. Vi följer WHO:s rekommendationer i den mån det är möjligt.

Det gör också att våra vanliga aktiviteter som vattengympa, redskapsgympa, bowling och boxningsträningar ligger nere för resten av vårsäsongen. Planerade övriga träffar och möten är avbokade och förhoppningsvis kan vi få igång några aktiviteter under hösten igen. Det finns dock ännu inget som visar en avtagande tendens på viruset och dess framfart. Vi vill också vädja till er att vara extra försiktiga, håll er hemma så mycket som ni bara kan.

Med vänlig hälsning

Sören Hovler

Corona viruset vi kan bara följa myndigheter och dess rekommendationer, inga medlemsträffar eller aktiviteter under våren. Om och när läget förbättras återkommer vi från styrelsen till er med nya direktiv.

Tack för er hjälp.  

 

Välkomna till Parkinson Skaraborg

Nu äntligen är vår hemsida uppdaterad och omdesignad, se länkar till vänster i blå fälten bara att klicka på för att byta sida. Förhoppningsvis underlättar det att hitta det man söker.

Än har vi inte hunnit fylla upp alla sidor, men det pågår hela tiden och är sådant att det kommer till lite nytt då och då. Gå in och kolla på hemsidan ofta, här kommer det att finnas nya inlägg varje vecka förhoppningsvis. Det är vår grundtanke ialla fall.

Längst upp i det smala fönstret ser du länkar som : Hem Information Om Parkinsons sjukdom Butiken Medlemssidor Länsföreningar Yngre Parkinson, klicka även på dessa för information från förbundet etc, det finns flera undermenyer på varje flik där. 

 

Läs mer under aktiviteter

 

Vår skrivelse till Länssjukhuset i Skövde

Styrelsen för Parkinsonföreningen Skaraborg har erfarit att styrelsen för Skaraborgs Sjukhus planerat att göra neddragningar på neurovården i Skövde i form av färre läkare och sköterskor vilket ger ytterligare sämre möjligheter till vård och behandling av personer med Parkinson- och Parkinsonliknande sjukdomar.
Detta anser Parkinsonföreningen Skaraborg vara helt otillfredsställande. Vi kräver en skriftlig förklaring från ansvariga beslutsfattare om vad ni bygger era beslutet på och vilka era bevekelsegrunder är som motiverar era beslut. Vi är en intresseorganisation som representerar ca 350 medlemmar med Parkinson och de förväntar sig besked eftersom det är de som drabbas av försämringarna.
Cirka 3 000 personer i Västra Götaland lever i dag med Parkinsons sjukdom. Sjukdomen är kronisk och det finns inget botemedel. Men med rätt behandling kan de jobbiga symtomen mildras avsevärt. För att få maximal effekt måste dock medicineringen justeras när sjukdomen utvecklas. Därför är det avgörande för alla med Parkinsons sjukdom att regelbundet få träffa specialistläkare som kan individanpassa medicineringen.
När man lever med Parkinsons sjukdom påverkas de flesta sammanhang i livet. Vardagliga saker som att äta med bestick, klä på sig eller betala med bankkort kan vara oöverstigliga hinder för en person med Parkinson. Därför krävs regelbundna besök till en specialistläkare som kan hjälpa till att se över behandlingen.
Våra politiker pratar ofta om ”en jämlik vård, oavsett var du bor”. Dessvärre visar det sig att det är långt dit. Det är stora skillnader mellan landstingen när det gäller tillgång till den mer avancerade Parkinson behandlingen och möjlighet att få träffa specialistläkare.

Sedan hösten 2016 finns därför Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och behandling av Parkinsons sjukdom. Enligt riktlinjerna ska en person med Parkinsons sjukdom träffa en specialistläkare i genomsnitt två gånger per år. För de som har Parkinson i avancerat stadium är rekommendationen fyra besök per år.

Västra Götalandsregionen har i riktlinjerna ett gott stöd för att fortsätta utveckla och öka resurserna snarare än dra ner på resurser inom Parkinson vården i regionen. Att få diagnosen Parkinson ska aldrig behöva vara ett besked om att chansen till ett gott liv tagit slut. 

Medlemmar har hört av sig till styrelsen och berättat om fortsatta alldeles för långa väntetider för återbesök (ibland flera år).

Det tar ofta flera år innan man får rätt diagnos.

Parkinsonteam med multiprofessionell kunskap kan ge stöttning i vardagen.
Parkinsonsjuksköterskorna har en viktig roll som vårdkoordinatorer för oss Parkinsonsjuka. Deras arbetsbelastning och ansvar har ökat med den brist på läkare som varit under flera år och som nu blir ännu större.
Kontinuitet i kontakterna är mycket viktigt för oss patienter.

Parkinsonföreningen Skaraborg vill hävda att personer med Parkinsondiagnoser har rätt till:


• Bostadsorten får inte vara avgörande för att få rätt behandling!
• Primärvården har att remittera patienter med misstänkt Parkinsons sjukdom till en specialist i neurologi för utredning och behandling.
• Uppföljning görs av specialist i neurologi eller av geriatriker geriatriker = specialistläkare i äldresjukvård.
• Insatser för behandling individanpassas och omprövas kontinuerligt.
• Efter fastställd diagnos har man rätt till två neurologbesök per år.
• I komplikationsfasen har man rätt till fyra besök per år.
• Återbesök ingår i vårdgarantin.
• Parkinson team med utbildade Parkinsonsköterskor samt logoped och även dietister i vårdcentraler är resurser för alla med Parkinson- och Parkinsonliknande sjukdomar.
• Att rehabiliteringsplan upprättas i samråd mellan den sjuke, teamet och närstående.
• Att uppsatta mål utvärderas regelbundet.

Styrelsen i Parkinson Skaraborg är oroade över den försämring som redan sker och hävdar som självklart att Skaraborgs Sjukhus och Regionsjukvård har till uppgift att kämpa för följande infrias:
• Att ge patienter den hjälp de har rätt till och är i behov av vilket leder till mindre lidande och bättre livskvalitet.
• Att den verksamhet som Parkinsonsjuksköterskorna har byggt upp med bakjour av läkarexpertis inte raseras utan förbättras.
• Att ekonomin inte får styra de behandlingar som ges.
• Att det styrande måste vara den behandling som ger bäst resultat.
• Att neurologisjukvården såväl öppen som sluten, ges större resurser som leder till att den enskildes livskvalité och ork ökar.


Vi väntar på ert snara skriftliga svar och tecknar
Styrelsen för Parkinsonföreningen Skaraborg
 

Olycksfallsförsäkring ingår i medlemskapet

Alla våra medlemmar som är bosatta i Sverige omfattas av en olycksfallsförsäkring. Försäkringen gäller dygnet runt.
För mer information om försäkringen, läs under Medlemsförmåner

Vill du bli medlem i Parkinsonförbundet?

Som medlem har du många fördelar. Du får träffa personer som befinner sig i samma situation som du. Du får råd och information om sjukdomen och olika behandlingsprinciper. Du får vår tidning - Parkinsonjournalen - fyra gånger per år, och du omfattas av en olycksfallsförsäkring som gäller dygnet runt.