NYP - Nätverket för personer i Yrkesverksam ålder med Parkinson

NYP vänder sig till dig som fått parkinson tidigt i livet, då du ännu är i yrkesverkasm ålder.

NYP är ett löst sammansatt nätverk vars främsta uppgift är att skapa möjligheter till kontakt och erfarenhetsutbyte mellan yngre som drabbats av Parkinson och arbeta med frågor som är specifika för gruppen. Vill du veta mer – »besök NYPs hemsida!

NYP är en del av Parkinsonförbundet.

 


 FORUM


Här hittar du parkinsonforum - för diskussioner, frågor, chatt, bloggar, forskning och mycket, mycket annat. För dig med daignos och dig som är anhörig, vårdgivare eller bara intresserad. Registrering krävs, men är gratis.

 

»Till Forumets startsida


»Direkt till Nypgruppen på Forumet

- mest aktiviteter runt om i landet

 


 

NYP på Facebook

En sluten grupp som är till för oss med parkinson som är under 65, dvs i yrkesverksam ålder. Här kan man fråga och diskutera med andra som är i samma situation. Här finns allt från knappt nydiagnostiserade till de som haft sjukdommen i decenier. Gruppen har en stor samlad erfarenhet av vad det kan innebära att ha parkinson och samtidigt studera, arbeta, bilda familj, forstra barn och leva familjeliv. Alla har vi kontakter med försäkringskassa, arbetsgivare, vårdapparaten och rehab. Vi vet vad det innebär att byta medicin, både positivt och negativt. Här kan vi dela vår sorg och glädje med varandra. Här kan vi gnälla och tycka synd om oss själva utan att belasta våra nära och kära!

Om du har ett facebookkonto hittar du gruppen här, eller sök på 'NYP - Nätverket för yngre i Yrkesverksam ålder med  Parkinson' på facebook.

Om inte är det enkelt att skafffa ett konto, dessutom gratis. Googla på 'facebook' så kommer du till inloggningssidan där du också kan skaffa ett konto.

 


 

 

Yngre med parkinson i Jönköpings län

 

 

 

 

Hej!

Jag heter Lena von Post och är NYPs kontaktperson i Jönköpings län. Jag bor med 5 katter i ett litet samhälle på småländska höglandet utanför Mariannelund. Här, bland röda stugor, stengärdsgårdar och kossor, har jag drivit htrgb ett litet kunskapsföretag kombinerat med en kommunal anställning.

 

Våren 2010, fick jag diagnosen Parkinsons sjukdom (ps). Jag hade då haft olika diffusa symptom under några år – värk som vandrade runt i kroppen, luktsinnet försämrades, stelhet, skakningar i höger arm, jag började gå som ’en gammal tant’ med korta stappliga steg, handstilen blev allt mindre och till slut helt oläslig, borsta tänderna blev en omöjlighet…. När skakningarna spridit sig ner i benet fick jag äntligen en remiss till neurologen. Jag fick diagnos direkt vilket snarast var en lättnad – en kontrast till alla hjärnspöken jag frammanat i ovissheten. Dessutom var min farmor en positiv förebild – hon hade PS i 26 år, men blev aldrig särskilt sjuk, trots att det fanns få effektiva mediciner på den tiden.

 

Idag döljer medicineringen nästan helt mina motoriska symptom – förutom att jag fortfarande inte kan skriva läsligt. Som många andra med ps har jag blivit känsligare för stress och sover sämre. Jag har också fått svårt med koncentration och uppmärksamhet, vilket ställde till det i arbetet. Det verkliga lyftet för mig var när jag fick en Duodopapump istället för tablettmedicinering. Jag har sedan dess kunnat börja arbeta lite i min anställning igen - efter 2 års heltidssjukskrivning.

 

På den positiva sidan har PS inneburit många nya och inspirerande vänner i NYP – Nätverket för personer i Yrkesverksam ålder med Parkinson. Kreativiteten har ökat och idéerna flödar! Jag började rida när jag fick min diagnos och fick klart för mig att fysisk aktivitet är lika viktigt som medicineringen för att bibehålla en god livskvalitet. Ridning och kontakt med hästar hade jag tänkt på hela livet, men liksom aldrig blivit av tidigare. Efter några år tvingade den där Mr Parkinson mig att ge upp ridningen - det blev för svårt. Nu dansar jag Argentinsk tango och lär mig jonglera istället… minst lika kul det! .... Så livet fortsätter i nya och oväntade, men minst lika spännande, spår som förut!

 

Jag ser NYP som en möjlighet för oss som drabbats av Parkinson medan vi fortfarande är i yrkesverksam ålder. En möjlighet att få kontakt med andra i samma situation, en möjlighet till stöd och hjälp och en möjlighet att få dela med sig av sina erfarenheter. NYP har ett särskilt intresse för frågor som rör yrkesarbete och familjeliv när man drabbas av Parkinson tidigt. Tillsammans med Parkinsonförbundet, som NYP är en del av, kan vi påverka samhällets villkor för oss med PS.

 

Jag är NYPs representant i Jönköpings län. Du får gärna kontakta mig med dina erfarenheter och funderingar eller bara ringa och prata….

nyp.lena.vp@gmail.com

Tel 073 – 82 88 500

 


 

Nationell NYP-träff!

NYP ordnar varje år en helgträff för alla nypare i Sverige. Träffarna brukar samla ett 50-tal deltagare till en helg med både intressanta föreläsningar och roliga aktiviteter. Men framför allt är det mycket givande att träffa andra yngre med parkinson. Här kan du läsa lite om träffen i Göteborg 2015!

Årets träff blir i Luleå 17-19 juni, Info och anmälan finns här. Man kan söka bidrag för att delta i träffen från länsföreningen Parkinson Jönköping senast 4/4. Skicka ansökan till Ingemar Karlsson med mail, klicka här. Det räcker att skriva att man ansöker om bidrag till NYP-träffen.

 


 

En artikel i Smålandstidningen i februari 2012 om NYP och parkinson....

 

Hela artikeln kan du läsa här (pdf)

 


sidan uppdaterad 20160402, LvP