Kontakta oss


 

Aktuella aktiviteter i länet

här presenteras alla aktivteter kort. Är du intresserad och vill veta mer, klicka på länkarna för detaljer - de gröna fetstilsmarkerade orden nedan i denna spalt.

 


 

Dans för dig med Parkinson

Dansgrupper finns i Jönköping, Nässjö och Värnamo. Efter sommaruppehållet blir gärna fler - nya deltagare såväl som gamla välkomna! Ett roligt sätt att förbättra balans, smidighet, hållning mm. Alla kan vara med! Du är välkommen att prova på gratis en gång. Under hösten 2019 subventionerar Parkinson Jönköpings län 'Dans för dig med parkinson' med 250:- för medlemmar!

 

 

I Nässjö dansar vi på torsdagar kl 13.30 - 14.30 Se vidare info på Höglandssidan - klicka här!

Är du intresserad av dansen i Värnamo på torsdagar 10.45 - 11.45 - klicka här

På kulturhuset Spira i Jönköping dansar vi varje tisdag kl 14-15. Se vidare på Jönköpingssidan - klicka här!

'Dans för dig med parikinson' firade 5 år på Spirai höstas! Under åren har vi uppmärksammats i media, läs mer här!

 


 

Parkinsonskolor i Eksjö!

läs mer - klicka här!

 


 

Mest för anhöriga...

Stöd till anhöriga är alla kommuner skyldiga att ge. Information om vart du vänder dig i din kommun och annat 'matnyttigt' finns på vår anhörigsida - klicka här!

 


 

Lokala parkinsongrupper

Jönköping första torsdagen i månaden kl 10.30 - 12 i Parinsonföreningens lokal, Grymängsgatan 6, Jönköping.

Tranås andra onsdagen i  månaden kl 10.30 - 12.30 i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler, Storgatan 50, Tranås

Nässjö  tredje måndagen i månaden kl 14 - 16 i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler, Bäckgatan 4B, Nässjö. 

Eksjö fjärde onsdagen i månaden kl 11 - 13 i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler, Kaserngatan 24, Eksjö

Vetlanda 8 tisdagar under hsten med start 3 september kl 14 - 16, i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler. Stationsgatan 50, Vetlanda.

 

Välkomna!

 


 

Vattengymnastik i varmvattenbassäng

Jönköping måndagar kl. 11:45 - 13:00

Värnamo tisdagar kl 17

Jönköping torsdagar kl. 13:45 -14:30

 

Vattengymnastik i varmvattensbassäng finns på fler orter i Region Jönköpings läns regi, bl a i Nässjö. Fråga ditt parkinsonteam eller sjukgymnast på vårdcentralen!

 


 

Gymnastik

Parkinsongymnastik i Jönköping torsdagar kl 14 - 15.

Sittande gymnastik i Gislaved fredagar kl 10

  

Rapporter och bilder

från  årsmöte och aktiviteter hittar du i

» Arkivet   och   » Galleriet

 


 

 

             Välkommen 

   till Parkinson Jönköpings län!

 

Vi är en länsförening inom Parkinsonförbundet som engagerar parkinsonsjuka, anhöriga, vårdgivare och andra intresserade i Jönköpings län. Vår ambition är att skapa personliga kontaktnät, erbjuda utvecklande och nöjsamma aktiviteter, få allmänheten att uppmärksamma de parkinsonsjukas situation, informera om diagnosen, egenvård och länets sjukvård. Vi samverkar också med andra organinsationer för att öka tillgängligheten i samhället och sjukvården för sjuka och funktionshindrade.

VI hoppas att du ska hitta den information du söker på våra sidor. Du alltid välkommen att kontakta oss med  frågor.och synpunkter.


»Läs mer om föreningen här 

 


 

Mer om

Dans för parkinson kan man läsa i parkinsonjournalen nr 3/2019, sid 4-7

Lyssna också till HugoThamm i parkinsonpodden avsnitt 12 som också handlar om dansen!

Klicka här!

 


 

Dansläger juni 2019

Nu kan man se hur har vi haft det under danslägret för personer med Parkinson på Löftadalens folkhögskola i Åsa.  Klicka här för att se!
 

 


 

Ny anhöriggrupp startar i Jönköping!

Var med från början. Klicka här för mer information!

 


 

Dags för kurshelg på Ädelfors!

Årets kurshelg för dig med Parkinson och närstående äger rum lördagen den 5 och söndagen den 6 oktober. Årets program vill ge kunskap, sprida information, ge tips och idéer men också underhållning och avkoppling. 

Lördagens program börjar med att Karl-Martin Hjälmdahl, specialistläkare i geriatrik vid sjukhuset i Eksjö, pratar om det friska och sjuka åldrandet. Därefter kommer professor Håkan Widner att ge en aktuell bild inom den senaste forskningen och om behandlingen med pump eller DBS.

Kvällen avslutas med musikunderhållning av ”Elvis”, Ehrling Lundberg, som framför låtar från 50-60-70 talet.

Söndagen startar med att Eva Strandell, förbundsledamot från Västerås, berättar om sitt liv med Parkinson och hur man kan planera för att få det så bra som möjligt när medicinen inte räcker till. Hon ger också information om nyheter från förbundet och tips om försäkringar och bidrag.

”När inte livet blev som man tänkt sig” är rubriken på Fredrik Ekdalas föreläsning. Fredrik var komiker och skådespelare med framtidsmålen utstakade då han nyss fyllda 46 år fick diagnosen Parkinson. Att förstå, acceptera och tillsammans med närstående själva hantera den nya livssituationen är puzzlet att få ihop. Mellan de olika kursinslagen kommer Moniqa Gustavsson leda rörelseövningar.

Kurshelgen genomförs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Ädelfors folkhögskola och kostar för medlem 750 kronor inklusive allt. För mer information kontakta Lovisa Jansson, Studieförbundet Vuxenskolan på mobil 0704 3139 08 eller länsföreningens ordförande Ingemar Karlsson på mobil 0725 08 52 33. Anmälan senast den 5 september.

Välkomna!

 


 

När parkinsons misstas för onykterhet...

Ett kort radioinslag 2019.07.25 i P4 Jönköping med Ingemar Karlsson, ordförande i Parkinson Jönköpings län. Lyssna här!

 


 

Rapporter från danslägret

Danslägret i juni för 'Dans för dig med parkinson' samlade entusiastiska deltagare från hela landet på Löftadalens folkhögskola i norra Halland. Vill du veta mera ooh se vad media rapporterade, klicka här!

 


 

Passa på att pova gratis!

Kostnadsfria prova-på-tillfällen för dig som är intresserad av 'Dans för dig med parkinson'

Jönköping, Spira 3 september kl 14 - 15.30, ingen föranmälan. Vi bjuder på fika. Mer info klicka här!

Nässjö, torsdag 22 augusti, kl. 13.30-14.00 (30 min).i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler, Nässjö. Mer info klicka här!

I Värnamo, kan man komma och prova när som helst under terminen, torsdagar kl. 10.45-11.45, ingen föranmälan. Mer info klicka här!

 

 

Mer om 'Dans för dig med parkinson', klicka här!


 

Vårt bidrag till WPC i Kyoto

'Dans för dig med parkinson' deltar med en film i World Parkinson Congress i Kyoto, Japan 4 - 7 juni 2019. Filmen kommer att vara en del av en nonstop-visning tillsammns med bidrag från hela världen. Dansen är inspirerad av origami på temat tranor. I Japan är tranan en symbol för hopp och fred.

Musik av Shauna Toh. Koreografi av Katarzyna Filipowicz.

Njut av trandansen från Jönköping! Klicka på bilden!


 

'Dans för dig med parkinson'!

Grupper för 'Dans för dig med parkinson' finns i Nässjö, Jönköping och Värnamo. Snart börjar vi igen! Gamla som nya är varmt välkomna. Under hösten 2019 subventionerar Parkinson Jönköpings län 'Dans för dig med parkinson' med 250:- för medlemmar!

 

Studiebesök på 'Dans för dig med parkinson' av blivande arbetsterapeuter från Hong Kong

 

Dansen är speciellt anpassad för parkinsondrabbade. Kom och ha roligt! Få bättre rörlighet! Bättre hållning! Samtidigt som du träffar trevliga människor!

Mer info om datum, anmälan , prova-på-tillfälle mm hittar du på sidorna HöglandetVärnamo-Gnosjö resp Jönköping. Prova på första gången gratis!

VARMT VÄLKOMNA!

 


 

Parkinson Jönköpings län på radio P4!

Det handlade om parkinson och parkinsonföreningen i radio Jönköping P4, hos Hasse P, i tisdags, 11 december.  Medvarkade gjorde länsordförande Ingemar Karlsson , Lisbeth Öhlin-Petersson (anhörig), Hans Ludvigsson (musiker som arrangerar konserten Light of day) och Jonas Lind neurolog och överläkare på Ryhov. 

Lyssna på programmet - klicka här! Inslaget om parkinson börjar 1:31:30 in i programmet (och slutar 2:15:00)Ps Ni har väl inte glömt att köpa biljetter till förmånskonserten för parkinson, Light of Day på fredag 14/12 i Jönköping med Hans Ludvigsson mfl. Mer info se nedan

 


 

Tack vare pumpen är jag mig själv igen!

Mitt i livet fick Lena diagnosen Parkinsons sjukdom. Det började med skakningar i ena handen och spred sig sedan till hela högra sidan av hennes kropp. Men sedan hon lärt sig leva med en medicinpump har hon kunnat börja arbeta deltid igen och hon känner sig mycket bättre...

Artikel i Allers nr 34 2017 - klicka här för att läsa hela artiklen (pdf)

 


 

För dig som vill vara med i 'Dans för dig med parkinson' men inte har möjlighet...

 

 

eller om du vill dansa hemma under sommar/juluppehåll... 

Nu finns en instruktionsfilm med musik att köpa från landstinget!

 

mer information klicka här (pdf)!

 

 

 

 

 


 

Äldreboende med parkinsonkompetens

Tankar har funnits runt om i landet på att parkinsondrabbade kan behöva särskilda äldreboenden för att få god omvårdnad. Och på ett fåtal platser, bla Stockholm, har detta realiserats. I slutet av 2014 skickade Parkinson Jönköping en skrivelse till äldrenämnden med ett förslag om ett sådant boende i Jönköpings kommun. Läs mer om detta arbete och vad vi kom fram till och hur du kan göra för att så många parkinsondrabbade ska bo på samma äldreboende! » Klicka här!

 


sidan uppdaterad 20191003, LvP

Vi kompetensutvecklar äldreomsorgen!

Under perioden  januari 2016 till februari 2019 har Parkinson Jönköpings län arbetat med att informera personal i äldreomsorgen om parkinson. Hittills har vi varit i Jönköping, Tranås, Nässjö och Sävsjö kommuner. 64 äldreboenden och 891 vårdpersonal har tagit del av i informationen. I dessa äldreboenden fanns 54 parkinsonsjuka. Samtliga har fått boken ”Parkinson från A-Ö”. Den ska finnas på deras rum, så berörda kan få information och hjälp när något oförutsett inträffar.

Utöver detta har 14 hemtjänstgrupper besökts där 121 personal har tagit del av informationen.

I slutet av informationsträffen fick personelen fylla i en enkät ang nyttan med informationsträffen - vill du se resultatet klicka här!

 

Projektet går vidare - bli parkinsoninformatör du också! Det finns många kommuner i länet och ännu fler äldreboenden... Kontakta vår ordförande Ingemar Karlsson tel 036 - 14 34 32 eller 072 - 508 52 33

 


 

Om du inte är nöjd med vården

Socialstyrelsen har tagit fram ett informationspaket om vad man som patient och närstående kan göra om man inte är nöjd med vården. Paketet består av en folder, ett vykort och en affisch som kan laddas ner eller beställas. Materialet är kostnads- och fraktfritt. Efter hand kommer det att kompletteras med mer information.

Detta är en del i det uppdrag Socialstyrelsen har fått av regeringen att ta fram information hur patienter och närstående kan lämna synpunkter och klagomål på vården och sprida informationen i hela landet.

Du hittar informationen här!

 


 

Ännu mer VIKTIG INFORMATION!!

Om du har ny emailadress, nytt telefonnummer eller ny adress maila över rätt uppgifter till Ingemar Karlsson monka.1@hotmail.com
Har vi fått en felaktig mailadress så får du ingen information från Parkinsonföreningen eftersom våra utskick inte når fram. Vi har i dagsläget ca 15-20 felaktiga mailadresser… Vi har under våren gjort några mailutskick – saknar du dessa, ber vi dig maila till oss enl ovanstående. Kolla också att våra utskick inte råkat hamna i din mapp för skräppost.

 VIKTIG INFORMATION!


På grund av ökade portokostnader kommer Du som har mailadress att i fortsättningen få föreningens information via nätet. Av våra medlemmar i Parkinsonföreningen är det 122 som har anmält sin mailadress. Om Du har mailadress, men ännu inte anmält det till föreningen, var vänlig gör det snarast till vår registeransvarige

mirre@fitnessandfriends.se

PS! Har Du mail men av olika anledningar ändå vill ha informationen via brev anmäler Du även det snarast till Margit Jönsson tel 036 - 75 364

 


 

VI RINGER UPP DIG!

 

Under året kommer vi att via telefon söka kontakt med Dig och ställa frågor och samtidigt informera om vad som händer i ditt lokala område.

Har Du möjlighet så får du snabbast information genom att regelbundet gå in här på vår hemsida.

 


 

 

 


Parkinsondans i 'Fråga doktorn'!

Se inslaget om 'Dans för dig med parkinson' från Spira i Jönköping. Från tv-programmet 'Fråga doktorn' 16 oktober 2017.
Klicka på bilden för att se inslaget

 


 

Föreläsningar om parkinson på webben!

Nu finns alla fantastiska föreläsningar från Parkinson Skånes föreläsningsdag 11 april att ta del av på UR-play! Sex avsnitt á 20 min.

  • Kognitiv svikt vid parkinsonsjukdomar
  • Blodtrycksfall vid parkinson
  • Kan dopamin-nervtrådar växa ut igen vid PS? (om Sigma1-receptorn)
  • Smärta vid parkinson
  • Gångsvårigheter och fysisk träning
  • Svårt att svälja vid parkinson?

Klicka här för att komma till första avsnittet. Resterande avsnitt finns längre ner på sammma sida

 


 

Visste du att...

det finns nu två trevliga diskussionsgrupper för parkinsondrabbade och deras anhöriga på Facebook. Parkinsonförbundet startade grupperna i december och är tänkta för funderingar och erfarenhetsutbyte om hur det är att ha sjukdommen resp vara anhörig. Grupper där man kan fråga och tipsa varndra om hur man får ut mer av livet,  hur man kommer förbi de förtretligheter 'Mr Parkinson' oft levererar, hur vården fungerar på andra håll i landet, vilken rehab och aktiviteter man funnit hjälpsamma, hur stödet till anhöriga ser ut och mycket mycket annat. Att delta, eller bara vara där och läsa, är mycket givande, ger perspektiv på de egna besvären och stärker en inför egna vårdkontakter. 

Diskussionsgrupperna är slutna, vilket innebär att enbart gruppmedlemmar kan skiriva inlägg eller läsa vad som skrivits. Du måste ha ett eget Facebookkonto för att kunna vara med. Det är helt gratis. När du klickar på länken till gruppen kommer du automatiskt till en sida där du kan skapa ett konto, om du inte redan har. Ta hjälp av någon om du tycker det är krångligt.

Facebookgrupperna:

'Personer med Parkinsonär till för dig som har parkinsons sjukdom, atypisk parkinsonism atypisk parkinsonism = sjukdomar som ger symtom liknande de vid Parkinsons sjukdom (multipel systematrofi, progressiv supranukleär pares och Lewykroppsdemens). Kallades tidigare Parkinson plus. eller liknande 

och 'Anhöriga till personer med parkinson'

När du klickat på länken ovan blir du sedan medlem i gruppen genom att klicka på knappen 'gå med i gruppen' och får inom några dagar ett meddelande om att du är med. Man kan förstås lämna gruppen när man vill. 

 


 

Vill du att parkinsonsjuka och anhöriga ska få det bättre?

Är du intresserad av parkinson och hur parkinsonvården ser ut i vårt län? Vill du lära dig mer? Har du tankar om förbättringar? Vill du vara med och påverka? Gillar du att träffa folk? Vill du lära känna nya människor? Tycker du om att skriva, hålla reda på siffror, fixa fika, ordna aktiviteter eller organisera saker? Om något av detta tilltalar dig är du som klippt och skuren för att hjälpla oss i styrelsen. Det räcker att du har ett intresse - kunskaperna kommer med tiden! Att jobba i styrelsen är både roligt och givande. Ta er alla en funderare! Det är många som efter lång och trogen tjänst i styrelsen snart kommer att avgå och det behövs påfyllning. Det skulle vara tråkigt om vi tvingades lägga ner föreningen...

Hör av dig till vår ordförande Ingemar Karlsson tel 036 - 14 34 32 eller 072 - 508 52 33.

 


 

Dags att flytta hemifrån?

Om det blir aktuellt att flytta till ett äldreboende är bra att veta att Parkinson Jönköping i samarbete med Jönköpings kommun bygger upp ett äldreboende med inriktning mot god omvårdnad vid parkinsons sjukdom. Detta gör vi genom att, på frivillig basis, försöka samla så många parkinsondrabbade som möjligt på ett äldreboende i kommunen - Rosengården i stadsdelen Rosenlund i Jönköping. Detta ger nya möjligheter för personalen att få kompetensutvecklingsinsatser angående parkinson. Det ger också möjlighet för parkinsonteamet från Ryhov att göra besök hos parkinsondrabbade på boendet, vilket samtidigt är utvecklande för personalen. Detta leder till en större förståelse för parkinsons sjukdom och ett bättre omhändertagande, vilket leder till en högre livskvalitét. En situation som alla vinner på!

Man kan tyvärr inte ställa sig i kö till ett specifikt boende. Istället är det viktigt att du eller dina anhöriga talar om för kommunens biståndshandläggare att ni vill till Rosengården den dagen det blir aktuellt att flytta. Man ska då bli tillfrågad om man har något särskilt önskemål om var man vill bo. 

Det ska också finnas möjlighet att byta från ett boende till ett annat inom kommunen - eller till en annan kommun. 

» mer information klicka här!


 

Bra information om Parkinson

hittar du bl a på Parkinsonförbundets sidor 'Om parkinsons sjukdom' med undersidor  » här och på Parkinsonguiden

 

     

 


 

Verktyg för att kartlägga symptom

Well-being map är ett hjälpmedel för att kunna sammanfatta sitt hälsotillstånd och beskriva symptom.Den är enkel att använda och bra att ha med till besök hos läkre eller sjuksköterska.

Länken nedan leder till en engelsk sida - men klicka bara på 'Online* vid den svenska flaggan så kommer du vidare till en sida  på SVENSKA som beskriver hur du ska fylla i formuläret. Man kan också välja att sriva ut formuläret och fylla i för hand - Klicka då på 'Print' vid den svenska flaggan. Även detta är på svenska.

» till Well Being Map 

 

 


 

I yrkesverksam ålder med Parkinson?

Då kan Yngre Parkinson vara något för dig - klicka här!