Kontakta oss


 

Aktuella aktiviteter i länet

här presenteras alla aktivteter kort. Är du intresserad och vill veta mer, klicka på länkarna för detaljer - de gröna fetstilsmarkerade orden nedan i denna spalt.

 

 

Dans för dig med Parkinson

planerar att starta dansgrupper i Vetlanda och Nässjö till hösten! Prova-på-workshops i maj resp augusti. Läs mer här!

 


 

Parkinsonskolor i Eksjö!

läs mer - klicka här!

 


 

Träffar på Höglandet

Träffar för dig med parkinson och anhöriga då vi pratar om era önskemål om verksamhet.

Tranås 9 augusti kl 11 - 13 i Vuxenskolans lokaler, Storgatan 50, Tranås

Nässjö 18 september kl 14 - 16 i Vuxenskolans lokaler, Bäckgatan 4B, Nässjö

Eksjö 23 augusti kl 11 - 13 i Vuxenskolans lokaler, Kaserngatan 24, Eksjö

Läs mer här!

Såväl medlemmar och icke-medlemmar är varmt välkomna!

 


 

Mest för anhöriga...

Stöd till anhöriga är alla kommuner skyldiga att ge. Information om vart du vänder dig i din kommun och annat 'matnyttigt' finns på vår anhörigsida - klicka här!

 


 

Samtals- och trivselgrupper

Jönköping börjar igen 7 september kl 10.30 - ca 12, därefter första torsdagen varje månad.

Nässjö tredje måndagen i månaden kl 14 - 16 i Vuxenskolans lokaler, Bäckgatan 4B, Nässjö

Vetlanda nästa gång blir tisdagen 5 september kl 14 - 16. Sedan träffas vi varje jämn vecka fram tom 12 dec

Välkomna!

 


 

Dans för dig med parkinson!

Bbörjar 12 september kl 14-15 på kulturhuset Spira i Jönköping. Därefter varje tisdag kl 14-15.

Vi vill gärna bli fler! Du är välkommen att prova på gratis en gång. Ett roligt sätt att förbättra balans, smidighet, hållning mm. Alla kan vara med!

Anmälan, för mer info klicka här!

Parkinsondansen har uppmärkasmmats i media, läs mer här!

 


 

Vattengymnastik i varmvattenbassäng

Jönköping måndagar kl. 11:45 - 13:00

Värnamo tisdagar kl 17

Jönköping torsdagar kl. 13:45 -14:30

 

Vattengymnastik i varmvattensbassäng finns på fler orter i Region Jönköpings läns regi, bl a i Nässjö. Fråga ditt parkinsonteam eller sjukgymnast på vårdcentralen!

 


 

Gymnastik

Parkinsongymnastik i Jönköping torsdagar kl 14 - 15.

Sittande gymnastik i Gislaved fredagar kl 10

  

Rapporter och bilder

från  årsmöte och aktiviteter hittar du i

» Arkivet   och   » Galleriet

 


 

 

             Välkommen 

Nissan i vinterskrud

   till Parkinson Jönköpings län!

 

Vi är en länsförening inom Parkinsonförbundet som engagerar parkinsonsjuka, anhöriga, vårdgivare och andra intresserade i Jönköpings län. Vår ambition är att skapa personliga kontaktnät, erbjuda utvecklande och nöjsamma aktiviteter, få allmänheten att uppmärksamma de parkinsonsjukas situation, informera om diagnosen, egenvård och länets sjukvård. Vi samverkar också med andra organinsationer för att öka tillgängligheten i samhället och sjukvården för sjuka och funktionshindrade.

VI hoppas att du ska hitta den information du söker på våra sidor. Du alltid välkommen att kontakta oss med  frågor.och synpunkter.


»Läs mer om föreningen här 

 


Nu börjar 'Dans för dig med Parkinson' på flera ställen i länet!

12 september kl 14-15 börjar dansen på Kulturhuset Spira i Jönköping. Info och anmälan här!

Dansgrupper är också på gång i Nässjö och Värnamo där det juds på gratis prova-på-workshops:

25 augusti kl 11 - 12.30 i Studieförbundet Vuxenskolans lokalerBäckgatan 4B i Nässjö. Anmälan!

25 augusti kl 14.30 - 16 Värnamo kulturskola, Prostgårdsvägen i Värnamo. Amänan!

Mer info om workshops klicka här!

 


 

Lyckad sommaravslutning

1 juni hade lokalföreningen i Jönköping sin traditionella sommaravslutning i strålande vackert försommarväder. Läs mer här!

 


 

Världsparkinsondagen 11 april

Vädrldsparkinsondagen har i år uppmärksammats med inte mindre än tre artiklar i småländs dagspress. Det handlar om de nya riktlinjerna angående parkinsonvård - hur är läget i vårt län. Om Länsföreningens arbete för att förbättra vilkoren för parkinsondrabbade och hur livet kan vändas till det bättre med hjälp av avancerad behandling.

 

Lena lever med parkinson
”Numera är jag mig själv hela tiden” | Hoppas fler får samma hjälp
För sju år sedan fick Hjältevadsbon Lena von Post diagnosen Parkinsons sjukdom. Efter några jobbiga år känner hon att hon är sitt gamla jag igen. Vändningen kom när hon gick från medicinering med tabletter till pump. Klicka här för att läsa hela artikeln Smålandstidningen 2017-04-11

 

Parkinsonförbundets lokalavdelning i Jönköping uppmärksammar Parkinsondagen den 11 april. Jönköpings Posten 2017-04-10. Läs artikeln här (pdf)

 

Parkinson. Personer med parkinson får träffa specialistläkare för sällan. Endast 62 % får träffa sin behandlande läkare en gång om året eller mer. Socialstyrelsen rekomenderar minst två årliga besök... Läs hela artikeln här (pdf). Jönköpings Posten 2017-04-08

 

De nordiska parkinsonförbunden har uppmärksammat dagen genom en fin liten serie animerade filmer, 'Livet med Parkinson', om en helt vanlig pappa som får parkinsons sjukdom. Se del 1 genom att klicka på bilden!

Berättare är ett äldre barn i familjen som beskriver hur pappa förändras av sjukdomen. Serien består av sex korta filmer på vardera 4-5 min med följande tema: få diagnos, sömnstörningar, apati och depression, kognitiva förändringar, störd impulskontroll och fatigue. Klicka på titlarna för att visa de olika avsnitten.

 


 

Nu kör vi igång på Höglandet!

I slutet av mars arrangerade parkinsonföreningen och parkinsonmottagningen på Höglandssjukhuset i Eksjö en träff för parkinsondrabbade och anhöriga på temat 'Tillsammans är man mindre ensam'. Träffen samlade ca 120 personer från Höglandskommunerna Tranås, Aneby, Nässjö, Eksjö, Vetlanda och Sävsjö.  Läs mer om träffen här - en artikel av Helena Dovier, Region Jönköpings län  Bild: Helena Dovier.

 

Intressegrupper som träffas regelbundet finns sedan ett par år i Vetlanda. I Tranås har man börjat nu efter jul och intresset är stort! Snart står Eksjö på tur 18 april är den första träffen. Därefter Nässjö 24 april. Läs mer på den nya Höglandssidan!

 

Det är också parkinsonskolor på gång i Eksjö för den som vill lära sig mer om parkinsons sjukdom - både för dig som nyss fått diagnos och för den som varit sjuk flera år. Parkinson är ju en sjukdom som tyvärr bjuder på ständiga förändringar - ovälkomna nyheter som man till en del kan komma till rätta med genom att lära av varandra. Parkinsonskolorna arrangeras av parkinsonmottagningen i Eksjö. Läs mer på Höglandssidan.

 

Regionen planerar också för två nya dansgrupper till hösten - i Vetlanda och Nässjö. 'Dans för dig med parkinson' har funnits och uppskattats som en välgörande träningsform på Spira i Jönköping i 4 år och nu är det dags att sprida detta till andra delar av länet! Det blir prova-på-workshops i Vetlanda  och Nässjö. Läs mer på Höglandssidan!

 

 

Detta och mer därtill på vår nya sida för Höglandet - klicka här!

 

 


 

Samtalsgrupp i Jönköping!

Samtalsgruppen startar igen 2 mars kl 11 - ca 12.30. Därefter första torsdagen i varje månad. Vi är i vår föreningslokal på  Grymängsgatan 8, Dalvik i Jönköping. Vi fikar, samtalar om parkinsons sjukdom utifrån boken 'Parkinson från A - Ö' eller utifrån egna funderingar om sjukdomen eller lite av varje. Trevlig samvaro. Nya som gamla medlemmar är välkomna - innehållet styrs av deltagarnas önskemål och vi har mycket att lära av varandra! Ingen anmälan, det är bara att komma! Har du frågor kontakta Ingemar Karlsson tel 036 - 14 34 32 eller 072 - 508 52 33.

 


 

Dans för dig med parkinson!

'Dans för dig med Parkinson' sprider sig nu ut över Sverige! Göteborg, Malmö, Stockholm, Umeå och i Varberg, Halmstad, Västervik...  Men Jönköping var först med att introducera denna givande och trevliga träningsform för parkinsondrabbade! Det är en lättare, rolig träningsform som ger mycket i utbyte - bättre rörlighet, balans, välbefinnande och mycket mera. Nu är vi inne på 4:e året. Alla -  nybörjare, veteraner, nydiagnosticerade, liksom de som haft parkinson i många år -  kan vara med i samma grupp eftersom våra ledare Katarzyna och Ida-Klara varje termin tar fram ett nytt och inspirerande program med övningar för både sittande och stående!

Klicka här för mer information!

Här finns länkar till tidningsartiklar och inslag i radio/ tv mm om dansen. Visste du tex att vi var med i 'Kropp & själ' i P1 i november 2016? Inslaget från Jönköping börjar 7:30 min in i programmet

 


 

Aktiviteter i Jönköping

Samtalsgruppen i vår föreningslokal på Grymängsgatan 8, Dalvik i Jönköping kommer att fortsätta en dag i månaden om intressse finns. Vi fikar, samtalar om parkinsons sjukdom utifrån boken 'Parkinson från A - Ö' eller utifrån egna funderingar om sjukdomen eller lite av varje. Trevlig samvaro. Nya som gamla medlemmar är välkomna - innehållet styrs av deltagarnas önskemål och vi har mycket att lära av varandra! Är du Intressaerad eller har frågor kontakta Ingemar Karlsson tel 036 - 14 34 32 eller 072 - 508 52 33, mail klicka här!

Om du har förslag till kurser, aktiviteter, föreläsningar eller andra önskemål så hör av er till Ingemar Karlsson tel 036 - 14 34 32 eller 072 - 508 52 33, mail klicka här!

 


 

Välkomna till årsmöte i Parkinson Jönköping - länsförening och lokalförening

Lördagen den 18 februari 2017 kl 11.00
Plats: Fjällstugan, Valhallavägen 40, Jönköping

program:

 • årsmötesförhandlingarna för länsföreningen
 • kåseri av dr Leif Ockander om några medicinska profiler ’THX-Sandberg, Flahultarn-Ingemansson. Hade de rätt eller fel?’
 • lokalföreningens årsmöte
 • därefter äter vi gemensam lunch

Din anmälan om deltagande vill vi ha senast den 10 februari till Sig-Britt Bodin tel. 036-730 84, mail klicka här eller Ingrid Augustsson tel. 036-340782, mail klicka här. Meddela om Du vill ha speciell kost.

Motioner till  årsmöte och kongress, skall vara insända senast två veckor före årsmötet. Dagordning mm har skickats ut till föreningsmedlemmar. Sedvanliga årsmöteshandlingar kommer att utdelas på årsmötet och finns även tillgängliga hos Ingrid Augustsson, från den 3 februari (tel. 036-34 07 82  mail klicka här)

 

VARMT VÄLKOMNA!

Styrelsen

 


 

Egenvård - tips och material från Ädelfors

’Dans för dig med parkinson’ - Katarzyna Filipowicz och Ida-Klara Johansson

Mer information om dansgruppen på Spria i Jönköping och hur du kan anmäla dig finns här.
Vill du veta mer om eller beställa någon av instruktionsskivorna klickar du här! 

Här finns inspelade lektioner från Brooklyn ‘Dance for PD’ (på engelska) 

På världsparkinsonkongressen, som nyss gick av stapeln i Portland USA, vanns videotävlingen av en film om en israleisk man som bokstavligen dansat sig friskare sedan han fått parkinson (3 min, på engelska). Vill du se den klickar du här!
Här finns också en lite längre film som berättar mer om hur och vad han gjort, också den på engelska

 


Inspiration och motivation för ett härligare liv! - Lisa Kaptein Kvist

Föreläsningsbilderna hittar du här

Rörlighetsträning  ’På rätt väg’ – bilder och instruktioner på enkla och nyttiga övningar du kan göra hemma finns här.

Minns nu hur Lisa sa:

 • bestäm en tidpunkt , tex kl två
 • då gör ni 3 av övningarna – så är det klart den dagen
 • nästa dag gör ni tre till – ta några andra
 • träna varje dag.. för att hålla Mr P i schack!

Mer om Lisa, personlig tränare och mycket annat, hittar ni på hennes hemsida

 


Inger Maria Johansson, författare från Eksjö

Hennes romaner hittills heter ’Du kan öppna’, ’Berget’ och ’Skärvor’. Finns på biblioteket. Kan också beställas från författaren – mer info här!

 


Jonglering med Melinda och Mattias Kant

Två intressanta artiklar om demens:
’Förebygg demens - låt hjärnan ha roligt’ Dagens Nyheter 15 mars 2016  finns här
’Styrketräning för 90-åringar hindrar demens’ Sveriges television 16 februari 2016 – finns som text här och som video här 

Här kan man beställa jongleringsbollar och annat jongleringsmaterial

Mer om Mattias och Melinda på deras hemsida

 


Hur kan man hantera svårigheter med tal och sväljfunktioner? - logoped Anna Aronson

Här finns föreläsningsbilderna och här finns bilden från studien om tal och kommunikation vid parkinson.
Här hittar du en artikel ’Norbert skriker sig frisk’ som handlar om hur Norbert, en man med parkinsondiagnos sedan 7-8 år, blev hjälpt av LSVT, den metod som Anna berättade om i föreläsningen

Annat matnyttigt från logopeden:
’Ansiktsgympa’ – bilder på övningar som håller ansikts- och talmusklerna igång finns här
’Information om dysartri’, dvs svårigheter med att tala tydligt, klicka här
’Vad kan en logoped hjälpa till med vis parkinsons sjukdom?’ finns här

 


För dig som vill vara med i 'Dans för dig med parkinson' men inte har möjlighet...

 

 

eller om du vill dansa hemma under sommar/juluppehåll... 

Nu finns en instruktionsfilm med musik att köpa från landstinget!

 

mer information klicka här (pdf)!

 

 

 

 

 

 


 

Mer om vad du kan göra för att må bättre... trots parkinson

Missa inte kurshelgen på Ädelfors folkhögskola 1 - 2 oktober! I år är temat 'Egenvård - vad kan jag göra själv för att må bättre?'

Förutom trevlig samvaro, erfarenhetsutbyte och god mat blir det föreläsningar om kost, träning och hälsa - information om hur kroppen påverkas av maten vi väljer, enkla tips för att få mer energi, enkla träningsövningar som gör skillnad. Vi provar på dans och jonglering som träningsformer och får information om hur man kan hantera problem med tal och sväljfunktioner. Bara för att nämna några programpunkter... 

Anmälan senast 5 september.

Mer info om program och anmälan, klicka här (pdf)!

Mer om några av föreläsarna, klicka här (pdf) eller titta in på deras hemsidor Lisa Kaptein Kvist, Ici performance

 


 

En mycket trevlig dag bland påskliljorna i Fagerås!

 

Vi var 10 st som hörsammat denna resa och som var med och vandrade bland dessa mängder av helt underbara påskliljor. Efter rundvandringen intog vi kaffe och våfflor som smakade jättegott.

 

Fotografen är här Ingrid Augustsson.

 


 

Se vår nya danstrailer!!

 

'Dans för dig med parkinson' en 4 minutersfilm med material från gruppens juluppvisning för 'nära och kära' såväl som ordinarie dansträning under hösten 2015. Från Region Jönkpings län. Klicka på bilden! 

Mer om parkinsondansen - Klicka här!

 


 

 

Äldreboende med parkinsonkompetens

Tankar har funnits runt om i landet på att parkinsondrabbade kan behöva särskilda äldreboenden för att få god omvårdnad. Och på ett fåtal platser, bla Stockholm, har detta realiserats. I slutet av 2014 skickade Parkinson Jönköping en skrivelse till äldrenämnden med ett förslag om ett sådant boende i Jönköpings kommun. Läs mer om detta arbete och vad vi kom fram till och hur du kan göra för att så många parkinsondrabbade ska bo på samma äldreboende! » Klicka här!

 


 

Nu sprider vi kunskap om parkinson!

Parkinsonförbundet har uppmärksammat att kunskapen om parkinsons sjukdom hos personalen på äldreboenden runt om i landet varierar betydligt – och att den alltför ofta är låg. Okunskap kan resultera i sådant som att man ger mediciner efter boendets traditionella rutiner istället för efter den parkinsondrabbades behov, vilket leder till en kraftigt försämrad livskvalitet. För att motverka detta anordnade förbundet en kurs för ’parkinsoninformatörer’ – personer som ska kunna gå ut och informera personal vid äldreboenden, korttidsboenden och hemtjänst om vad det innebär att ha parkinsons sjukdom och att vara omhändertagande närstående. Från Parkinson Jönköping deltog 3 personer – både drabbade och anhöriga – i kursen.

Parkinson Jönköping ansökte om och beviljades projektpengar för att starta informatörsverksamheten i Jönköpings kommun. Hittills har sju äldreboenden tackat ja och fått ett besök och ytterligare fem är inbokade under våren. Vi informerar hur det är att leva med parkinson och vad som är viktigt för personalen att veta och hoppas då på förbättrade rutiner vilket i sin tur förhoppningsvis medför att livskvalitén för parkinsonsjuka blir bättre och närstående känner sig tryggare. I den utvärdering som görs efter varje träff har en överväldigande majoritet (90 – 95%) av  personalen uttryckt att informationen varit mycket bra och att den kommer att hjälpa dem i deras arbete

Tanken är att sprida denna verksamhet ut i hela länet. För det behövs fler frivilliga, både sjuka och anhöriga, som vill bli parkinsoninformatörer. Hör av dig om du är intresserad av att vara med! Kontaktuppgifter hittar du här!

I andra delar av Sverige har man redan haft denna verksamhet under några år. Här kan du läsa om hur man arbetar i bl a Gävleborgs län med denna viktiga fråga (ur Parkinsonjournalen nr 1, 2015)!

 


 

Inslag från världsparkinsondagen 11 april 2016

Vår länföreningsordförande Ingemar Karlsson och sekreterare Ingrid Augustsson var gäster i Förmiddag i P4 Jönköping. Ingemar pratar om hur det var när han fick diagnosen och Ingrid berättar lite om att vara anhörig till en parkinsondrabbad. Lyssna på inslaget här!  Det drygt 20 minuter långa iInslaget börjar ca 1,5 timme in i programmet (börjar 1:32:10 och slutar 1:55:01)

 

 


 

Egenmätning förbättrade livskvalitén

 

 

Parkinsonpatienten som tog tag i sin egen medicinering

För den som har en kronisk sjukdom är behovet av individuell behandling stort. Den ena patienten är inte den andra lik. Men sjukvården har svårt att mäta och följa upp den enskildes sjukdom.

Lena von Post har Parkinsons sjukdom och mådde dåligt av sin medicinering. I samråd med sin läkare testade hon egenmätning. Och resultatet är häpnadsväckande.

I en kort film berättar Lena hur hon lyckades förändra sin livskvalitet. Klicka här för att se filmen på Dagens patients webbplats

Dagens patient är ett nu avslutat projekt som deivs av Institutionen för lärande, informatik, management och etik (LIME) vid det medicinska universitetet Karolinska Institutet, företaget Nerve och intresseorganisationen Neuroförbundet. Hemsida www.dagenspatient.se

 


sidan uppdaterad 20170525, LvP

Föreläsningar om parkinson på webben!

Nu finns alla fantastiska föreläsningar från Parkinson Skånes föreläsningsdag 11 april att ta del av på UR-play! Sex avsnitt á 20 min.

 • Kognitiv svikt vid parkinsonsjukdomar
 • Blodtrycksfall vid parkinson
 • Kan dopamin-nervtrådar växa ut igen vid PS? (om Sigma1-receptorn)
 • Smärta vid parkinson
 • Gångsvårigheter och fysisk träning
 • Svårt att svälja vid parkinson?

Klicka här för att komma till första avsnittet. Resterande avsnitt finns längre ner på sammma sida

 


Visste du att...

det finns nu två trevliga diskussionsgrupper för parkinsondrabbade och deras anhöriga på Facebook. Parkinsonförbundet startade grupperna i december och är tänkta för funderingar och erfarenhetsutbyte om hur det är att ha sjukdommen resp vara anhörig. Grupper där man kan fråga och tipsa varndra om hur man får ut mer av livet,  hur man kommer förbi de förtretligheter 'Mr Parkinson' oft levererar, hur vården fungerar på andra håll i landet, vilken rehab och aktiviteter man funnit hjälpsamma, hur stödet till anhöriga ser ut och mycket mycket annat. Att delta, eller bara vara där och läsa, är mycket givande, ger perspektiv på de egna besvären och stärker en inför egna vårdkontakter. 

Diskussionsgrupperna är slutna, vilket innebär att enbart gruppmedlemmar kan skiriva inlägg eller läsa vad som skrivits. Du måste ha ett eget Facebookkonto för att kunna vara med. Det är helt gratis. När du klickar på länken till gruppen kommer du automatiskt till en sida där du kan skapa ett konto, om du inte redan har. Ta hjälp av någon om du tycker det är krångligt.

Facebookgrupperna:

'Personer med Parkinsonär till för dig som har parkinsons sjukdom, atypisk parkinsonism eller liknande 

och 'Anhöriga till personer med parkinson'

När du klickat på länken ovan blir du sedan medlem i gruppen genom att klicka på knappen 'gå med i gruppen' och får inom några dagar ett meddelande om att du är med. Man kan förstås lämna gruppen när man vill. 

 


 

Vi sprider kunskap!!

Nu har 224 personal på 19 äldreboenden i Jönköpings kommun fått information om Parkinsons sjukdom från föreningens parkinsoninformatörer. 97% av deltagarna tror att informationen kommer att leda till en bättre livskvalitet för de boende och 92 % tror att peresonalen får en bätre arbetssituation. En verklig win-winsituation!

Projektet går vidare - bli parkinsoninformatör du också! Det finns många kommuner i länet och ännu fler äldreboenden... kontakta vår ordförande Ingemar Karlsson tel 036 - 14 34 32 eller 072 - 508 52 33

 


 

Vill du att parkinsonsjuka och anhöriga ska få det bättre?

Är du intresserad av parkinson och hur parkinsonvården ser ut i vårt län? Vill du lära dig mer? Har du tankar om förbättringar? Vill du vara med och påverka? Gillar du att träffa folk? Vill du lära känna nya människor? Tycker du om att skriva, hålla reda på siffror, fixa fika, ordna aktiviteter eller organisera saker? Om något av detta tilltalar dig är du som klippt och skuren för att hjälpla oss i styrelsen. Det räcker att du har ett intresse - kunskaperna kommer med tiden! Att jobba i styrelsen är både roligt och givande. Ta er alla en funderare! Det är många som efter lång och trogen tjänst i styrelsen snart kommer att avgå och det behövs påfyllning. Det skulle vara tråkigt om vi tvingades lägga ner föreningen...

Hör av dig till vår ordförande Ingemar Karlsson tel 036 - 14 34 32 eller 072 - 508 52 33.

 


 

Dags att flytta hemifrån?

Om det blir aktuellt att flytta till ett äldreboende är bra att veta att Parkinson Jönköping i samarbete med Jönköpings kommun bygger upp ett äldreboende med inriktning mot god omvårdnad vid parkinsons sjukdom. Detta gör vi genom att, på frivillig basis, försöka samla så många parkinsondrabbade som möjligt på ett äldreboende i kommunen - Rosengården i stadsdelen Rosenlund i Jönköping. Detta ger nya möjligheter för personalen att få kompetensutvecklingsinsatser angående parkinson. Det ger också möjlighet för parkinsonteamet från Ryhov att göra besök hos parkinsondrabbade på boendet, vilket samtidigt är utvecklande för personalen. Detta leder till en större förståelse för parkinsons sjukdom och ett bättre omhändertagande, vilket leder till en högre livskvalitét. En situation som alla vinner på!

Man kan tyvärr inte ställa sig i kö till ett specifikt boende. Istället är det viktigt att du eller dina anhöriga talar om för kommunens biståndshandläggare att ni vill till Rosengården den dagen det blir aktuellt att flytta. Man ska då bli tillfrågad om man har något särskilt önskemål om var man vill bo. 

Det ska också finnas möjlighet att byta från ett boende till ett annat inom kommunen - eller till en annan kommun. 

» mer information klicka här!


 

Bra information om Parkinson

hittar du bl a på Parkinsonförbundets sidor 'Om parkinsons sjukdom' med undersidor  » här och på Parkinsonguiden

 

     

 


 

Verktyg för att kartlägga symptom

Well-being map är ett hjälpmedel för att kunna sammanfatta sitt hälsotillstånd och beskriva symptom.Den är enkel att använda och bra att ha med till besök hos läkre eller sjuksköterska.

Länken nedan leder till en engelsk sida - men klicka bara på 'Online* vid den svenska flaggan så kommer du vidare till en sida  på SVENSKA som beskriver hur du ska fylla i formuläret. Man kan också välja att sriva ut formuläret och fylla i för hand - Klicka då på 'Print' vid den svenska flaggan. Även detta är på svenska.

» till Well Being Map 

 

 


 

I yrkesverksam ålder med parkinson?

Då kan NYP vara något för dig - klicka här!

 


 

 

Bli medlem