Kontakta oss


 

Aktuella aktiviteter i länet

här presenteras alla aktivteter kort. Är du intresserad och vill veta mer, klicka på länkarna för detaljer - de gröna fetstilsmarkerade orden nedan i denna spalt.

 


 

Dans för dig med Parkinson

Dansgrupper finns i Jönköping, Nässjö och Värnamo. Vi blir gärna fler - nya deltagare såväl som gamla välkomna! Ett roligt sätt att förbättra balans, smidighet, hållning mm. Alla kan vara med! Du är välkommen att prova på gratis en gång. OBS! Alla medlemmar får dansa till subventionerat pris hela våren: 250:- i rabatt!!

 

 

I Nässjö dansar vi på torsdagar kl 13.30 - 14.30 OBS! NY TID! Se vidare info på Höglandssidan - klicka här!

Är du intresserad av dansen i Värnamo på torsdagar 10.45 - 11.45 OBS! NY TID! - klicka här för kontaktuppgifter.

På kulturhuset Spira i Jönköping dansar vi varje tisdag kl 14-15. Se vidare på Jönköpingssidan - klicka här!

'Dans för dig med parikinson' firar 5 år på Spira! Under åren har vi uppmärksammats i media, läs mer här!

 


 

Parkinsonskolor i Eksjö!

läs mer - klicka här!

 


 

Mest för anhöriga...

Stöd till anhöriga är alla kommuner skyldiga att ge. Information om vart du vänder dig i din kommun och annat 'matnyttigt' finns på vår anhörigsida - klicka här!

 


 

Lokala parkinsongrupper

Jönköping första torsdagen i månaden kl 10.30 - 12 i Parinsonföreningens lokal, Grymängsgatan 6, Jönköping.

Tranås andra onsdagen i  månaden kl 10.30 - 12.30 i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler, Storgatan 50, Tranås

Nässjö  tredje måndagen i månaden kl 14 - 16 i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler, Bäckgatan 4B, Nässjö. 

Eksjö fjärde onsdagen i månaden kl 11 - 13 i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler, Kaserngatan 24, Eksjö

Vetlanda tisdagar i jämna veckor kl 14 - 16, i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler. Stationsgatan 5 D, Vetlanda.

 

Välkomna!

 


 

Vattengymnastik i varmvattenbassäng

Jönköping måndagar kl. 11:45 - 13:00

Värnamo tisdagar kl 17

Jönköping torsdagar kl. 13:45 -14:30

 

Vattengymnastik i varmvattensbassäng finns på fler orter i Region Jönköpings läns regi, bl a i Nässjö. Fråga ditt parkinsonteam eller sjukgymnast på vårdcentralen!

 


 

Gymnastik

Parkinsongymnastik i Jönköping torsdagar kl 14 - 15.

Sittande gymnastik i Gislaved fredagar kl 10

  

Rapporter och bilder

från  årsmöte och aktiviteter hittar du i

» Arkivet   och   » Galleriet

 


 

 

             Välkommen 

   till Parkinson Jönköpings län!

 

Vi är en länsförening inom Parkinsonförbundet som engagerar parkinsonsjuka, anhöriga, vårdgivare och andra intresserade i Jönköpings län. Vår ambition är att skapa personliga kontaktnät, erbjuda utvecklande och nöjsamma aktiviteter, få allmänheten att uppmärksamma de parkinsonsjukas situation, informera om diagnosen, egenvård och länets sjukvård. Vi samverkar också med andra organinsationer för att öka tillgängligheten i samhället och sjukvården för sjuka och funktionshindrade.

VI hoppas att du ska hitta den information du söker på våra sidor. Du alltid välkommen att kontakta oss med  frågor.och synpunkter.


»Läs mer om föreningen här 

 


 

Parkinsonkväll i Värnamo 4 april

Läs- och utsiriftvänlig inbjudan (pdf) - klicka här!

Välkomna!

Arr. Lokala Parkinson-föreningen Värnamo/Gnosjö, Region Jönköping

 


 

Notera i kalendern - dansläger för dig med parkinson!

Alla med parkinson är välkomna - såväl noviser som erfarna! Lägret blir 17 - 20 juni på Löftadalens folkhögskola i Åsa, söder om Kungsbacka. Mer information om anmälan, pris och program inom kort

 


 

Snart börjar 'Dans för dig med parkinson'!

I Nässjö, Jönköping och Värnamo.

Bättre rörlighet! Bättre hållning! Ha roligt! Dansen är speciellt anpassad för parkinsondrabbade

Passa på, det finns lediga platser! Dessutom subventionerat pris från Parkinson Jönköpings län - 250:- billigare!

 

 

I Värnamo startar vi torsdag 17 januari kl 10.45 - 11.45. Anmälan till kulturskolan@varnamo.se, tel 0370 - 37 73 32

I Nässjö startar vi torsdag 24 januari kl 13.30 - 14.30. Anmälan till jonna.greider@sv.se, tel 0380 - 131 40

I Jönköping börjar vi på Spira tisdagen 5 februari kl 14 - 15. Anmälan till katarzyna.filipowicz@rjl.se, tel 072 - 450 74 09

Ordinarie pris 750:- för 15 ggr. NU, UNDER VÅREN ENDAST 500:- för 15 ggr! Parkinson Jönköpings län subventionerar medlemmar med 250:-!

Prova på första gången gratis!

Affisch för utskrift - klicka här!

VARMT VÄLKOMNA!

 


 

Parkinson Jönköpings län på radio P4!

Det handlade om parkinson och parkinsonföreningen i radio Jönköping P4, hos Hasse P, i tisdags, 11 december.  Medvarkade gjorde länsordförande Ingemar Karlsson , Lisbeth Öhlin-Petersson (anhörig), Hans Ludvigsson (musiker som arrangerar konserten Light of day) och Jonas Lind neurolog och överläkare på Ryhov. 

Lyssna på programmet - klicka här! Inslaget om parkinson börjar 1:31:30 in i programmet (och slutar 2:15:00)Ps Ni har väl inte glömt att köpa biljetter till förmånskonserten för parkinson, Light of Day på fredag 14/12 i Jönköping med Hans Ludvigsson mfl. Mer info se nedan

 

 


 

Dansuppvisning 9 december

 

 

'Dans för dig med Parkinson' firar 5 år med dansuppvisningen EVOLUTION!

Jag sitter på en järnvägstation och tittar på människor som går förbi. Alla verkar vara så upptagna. Ingen ser mig, men jag ser dem. Plötsligt kommer någon och sätter sig bredvid mig. Kanske har vi något gemensamt?

 

Du som har har Parkinsons sjukdom är välkommen till dansuppvisningen EVOLUTION som handlar om förändringar i livet. Anhöriga och vänner är också varmt välkomna!

 

9 december kl 13.30 - ca 14.15 på kulturhuset Pigalle i Nässjö (Mariagatan 2). Gratis inträde.

För mer info - klicka här!
 

Arrangörer: Studieförbundet Vuxenskolan i Nässjö i samverkan med Region Jönköpings län

 

Välkomna!

 

 


 

Konsert till förmån för parkinsondrabbade

Light of Day's akustiska Europaturné landar åter i Jönköping för att leverera en intim och varm akustisk helkväll, där musiker från New York City och New Jersey förenas med svenska musiker i kampen mot Parkinsons sjukdom.
Det blir sjätte året i följd som turnén besöker Jönköping och årets konsert hålls den 14 december på Jönköping University. Årets line-up är som vanligt lysande!

Artisterna som medverkar under kvällen är: ANTHONY D’AMATO, GUY DAVIS, HANS LUDVIGSSON, JEFFREY GAINES, JOE D'URSO, VINI 'MAD DOG' LOPEZ samt lokala supportartister

Insläpp från 18.00. Serveringen är öppen och har öl och vin rättigheter. Konsertstart "Opening acts" ca 19.00 med kort paus före huvudsetet. 400 biljetter släpps, endast sittplatser och ingen platsbokning.
Biljettpris: 250 kr + serviceavgift.
Biljettköp görs on-line på billetto.se - klicka här!


ALLA intäkter går till Light of Day Foundation i kampen mot Parkinsons.


Till dig som är medlem i Jönköpings Läns Parkinsonförening! 100 kr av varje såld biljett till medlemmar och dess maka/make/barn, går tillbaka till föreningen. När du köpt biljett, skicka då ett mejl till hans.ludvigsson@gmail.com med ditt namn och antal biljetter du köpt!


Light of Day är en amerikansk välgörenhetsorganisation som drivs av musiker för att uppmärksamma och samla in pengar i syfte att bota Parkinsons sjukdom och att stötta projekt som skapar ett bättre liv för drabbade. Organisationen genomför sedan 18 år konserter och engagerar varje år en mängd artister, både okända, välkända och världsstjärnor som Bruce Springsteen.

Kvällens sponsorer: Jönköping University, John Bauer Hotel, FC Catering, Lellelörda.

Mer information och presentetion av artisterna - klicka här!

 

Välkomna!

 


 

Rapport från kurshelgen på Ädelfors

      

Bilder: Håkan Widner, Monika Karlsson, Carina Canler, Ehrling 'Elvis' Lundberg

Årets kurshelg på Ädelfors Folkhögskola samlade ett 70-tal medlemmar och närstående. En mycket givande helg med duktiga och intressanta företagshållare.

Efter presentation av deltagarna fick vi med Moniqa Gustavssons hjälp en behövlig genomkörare av våra muskler. Håkan Widner, neurolog och professor vid Lunds Universitet, höll två intressanta föreläsningar, dels om aktuell forskning vad gäller bot/ broms av Parkinsons sjukdom, och dels om vikten av rätt medicinering med de medel som står till buds idag.

Som anhörig till en PS sjuk fick vi del av en både tragisk och humoristisk presentation av Maud Eker, hur hon och maken på bästa sätt löst sin tillvaro. Anders Jeppson framhöll vikten av att skriva en framtidsfullmakt, att ha till hands om något plötsligt händer. Lena von Post berättade om dansgruperna i *Dans för dig med parkinson' som finns i Jönköping, Nässjö och Värnamo samt visade en film från sommarens dansläger i Leksand. Gemensam vickning och underhållning av trubadur Anders Axelsson avslutade dagen.

Arbetsterapeut Monika Karlsson var först ut på söndagen. Hon visade och berättande mycket informativt om de hjälpmedel som finns och vilka man kan få bidrag till. Om nationella riktlinjer för behandling av Parkinsons sjukdom informerade neurolog Sven Pålhagen. Han har tidigare varit verksam på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Ångest, oro och nedstämdhet följer tyvärr ofta med sjukdomsbilden. Socionom Carina Canler delgav oss många goda råd om hur vi på bästa sätt på egen hand kan lindra påkomna svårigheter. Som avslutning på en fin kurshelg fick vi en glädjefylld underhållning av Ehrling Lundberg ”Elvis” som spelade och sjöng många välkända evergreens.

 


 

'Dans för dig med parkinson' 5-årsjubilerar! Film från sommarens dansläger!

Nu i höst är det 5 år sedan 'Dans för dig med parkinson' startade på Spira i Jönköping. 5 år av fantastiskt rolig, nyttig, skräddarsydd träning för att mota våra parkinsonsymptom. Stort tack ffa till Region Jönköpings län och våra danslärare Katarzyna Filipowicz och Ida-Klara Johansson - utan ert stöd och engagemang hade det inte blivit något.

I lördags, på Ädelfors, var det också filmpremiär för den dokumentärfilm som  spelades in under danslägret i somras - ca 70 parkinsondrabbade och anhöriga från Halland, Jönköping, Stockholm och Norrbotten träffades i Leksand och dansade under tre dagar i juni. En oförglömlig upplevelse. Vi kan avslöja att det planeras för ett nytt dansläger till sommaren! Håll ögonen öppna efter vidare information!

 

Här finns länken till filmen från 2018 års dansläger i Leksand - klicka här!

 

Det finns även en kortare film om danslägret - se den här!

Vill du veta mer om *Dans för dig med parkinson eller prova på? Klicka här för mer info! Eller ring Katarzyna Filoopwicz på Folkhälsosektionen, mobil 072 - 450 7409 eller Ida-Klara Johansson 070 - 590 5605. Dansgrupper finns i Jönknöping, Nässjö och Värnamo.

 


 

Stort intresse för 'mat, mediciner och parkinson'

Nästan 80 personer, parkinsondrabbade och anhöriga kom till informationskvällen om mat och mediciner vid parkinson den 22 mars på Länssjukhuset Ryhov. Vår ordförande gladde sig åt att så många var närvarande och att medlemmar från hela länet fanns representerade. Uppslutningen visar att information om vardagliga problem är av stort intresse bland våra medlemmar.

Informationen inleddes av dietist Amanda Nilsson, nyligen ansluten till parkinsonteamet på Ryhov, som pratade om möjligheter och faror kring den parkinsonsjukes problem med matintaget. Hon gick igenom kostcirkeln med kommentarer där hon framhöll nyttigheten av att äta mer och mycket grönt. Personer med Parkinsons sjukdom tenderar att gå ner i vikt då smak och lukt försämras vilket minskar njutningen av maten. Se därför till att maten ser god ut och har färg, var hennes budskap. Några andra råd hon gav var att äta mycket fiberrik kost och att dricka rikligt för att slippa besvär med trög mage. Amanda rådde oss också att värna måltiden. Ta tid på dig, dela upp maten i mindre bitar, tugga maten väl och dricka mycket. Lägg gärna till ett mellanmål mellan ordinarie måltiderna.

Efter en liten paus med frukt och förfriskningar började överläkare, neurolog Örjan Skogar med att presentera apotekare Caroline Kungsman från Apoteksbolaget. I Apoteksbolaget ingår sjukhusets eget sjukhusapotek med ansvar för att inlagda patienter får den medicin som är föreskriven. På frågan var man kan få utrett om ens egna mediciner passar ihop blev svaret att det på de flesta apotek finns den möjligheten.

Örjan Skogar visade med bilder och kommentarer hur hjärnans signalsubstans, dopaminet, normalt fungerar och vad som händer när dopaminet gradvis trappas ner. I dag finns inte något botemedel eller bromsmedicin som läker sjukdomen men det finns tabletter innehållande levedopa som minskar dopaminbristen och lindrar symtomen. Levedopa är en signalsubstans som finns rikligt i kroppen och omvandlas normalt i nervcellen till dopamin. Örjan gick sedan igenom de vanligaste tabletterna som innehåller levedopa, samt de tabletter som förlänger verkan och de dopaminhärmare som användes för Pen-injektioner eller kontinuerlig tillförsel med hjälp av pump. Han betonade vikten att undvika mjölkprodukter och fet mat samtidigt med tabletterna.

Många frågor och många svar avslutade en välbesökt och givande informationsträff.

 


 

Läs om parkinsondansen i Värnamo!

Artikel om 'Dans för dig med Parkinson' i Värnamo nyheter. Klicka här!

 


 

Tack vare pumpen är jag mig själv igen!

Mitt i livet fick Lena diagnosen Parkinsons sjukdom. Det började med skakningar i ena handen och spred sig sedan till hela högra sidan av hennes kropp. Men sedan hon lärt sig leva med en medicinpump har hon kunnat börja arbeta deltid igen och hon känner sig mycket bättre...

Artikel i Allers nr 34 2017 - klicka här för att läsa hela artiklen (pdf)

 


 

 

För dig som vill vara med i 'Dans för dig med parkinson' men inte har möjlighet...

 

 

eller om du vill dansa hemma under sommar/juluppehåll... 

Nu finns en instruktionsfilm med musik att köpa från landstinget!

 

mer information klicka här (pdf)!

 

 

 

 

 

 


 

Äldreboende med parkinsonkompetens

Tankar har funnits runt om i landet på att parkinsondrabbade kan behöva särskilda äldreboenden för att få god omvårdnad. Och på ett fåtal platser, bla Stockholm, har detta realiserats. I slutet av 2014 skickade Parkinson Jönköping en skrivelse till äldrenämnden med ett förslag om ett sådant boende i Jönköpings kommun. Läs mer om detta arbete och vad vi kom fram till och hur du kan göra för att så många parkinsondrabbade ska bo på samma äldreboende! » Klicka här!

 


 

Nu sprider vi kunskap om parkinson!

Parkinsonförbundet har uppmärksammat att kunskapen om parkinsons sjukdom hos personalen på äldreboenden runt om i landet varierar betydligt – och att den alltför ofta är låg. Okunskap kan resultera i sådant som att man ger mediciner efter boendets traditionella rutiner istället för efter den parkinsondrabbades behov, vilket leder till en kraftigt försämrad livskvalitet. För att motverka detta anordnade förbundet en kurs för ’parkinsoninformatörer’ – personer som ska kunna gå ut och informera personal vid äldreboenden, korttidsboenden och hemtjänst om vad det innebär att ha parkinsons sjukdom och att vara omhändertagande närstående. Från Parkinson Jönköping deltog 3 personer – både drabbade och anhöriga – i kursen.

Parkinson Jönköping ansökte om och beviljades projektpengar för att starta informatörsverksamheten i Jönköpings kommun. Hittills har sju äldreboenden tackat ja och fått ett besök och ytterligare fem är inbokade under våren. Vi informerar hur det är att leva med parkinson och vad som är viktigt för personalen att veta och hoppas då på förbättrade rutiner vilket i sin tur förhoppningsvis medför att livskvalitén för parkinsonsjuka blir bättre och närstående känner sig tryggare. I den utvärdering som görs efter varje träff har en överväldigande majoritet (90 – 95%) av  personalen uttryckt att informationen varit mycket bra och att den kommer att hjälpa dem i deras arbete

Tanken är att sprida denna verksamhet ut i hela länet. För det behövs fler frivilliga, både sjuka och anhöriga, som vill bli parkinsoninformatörer. Hör av dig om du är intresserad av att vara med! Kontaktuppgifter hittar du här!

I andra delar av Sverige har man redan haft denna verksamhet under några år. Här kan du läsa om hur man arbetar i bl a Gävleborgs län med denna viktiga fråga (ur Parkinsonjournalen nr 1, 2015)!

 


sidan uppdaterad 20190315, LvP

Om du inte är nöjd med vården

Socialstyrelsen har tagit fram ett informationspaket om vad man som patient och närstående kan göra om man inte är nöjd med vården. Paketet består av en folder, ett vykort och en affisch som kan laddas ner eller beställas. Materialet är kostnads- och fraktfritt. Efter hand kommer det att kompletteras med mer information.

Detta är en del i det uppdrag Socialstyrelsen har fått av regeringen att ta fram information hur patienter och närstående kan lämna synpunkter och klagomål på vården och sprida informationen i hela landet.

Du hittar informationen här!

 


 

Ännu mer VIKTIG INFORMATION!!

Om du har ny emailadress, nytt telefonnummer eller ny adress maila över rätt uppgifter till Ingemar Karlsson monka.1@hotmail.com
Har vi fått en felaktig mailadress så får du ingen information från Parkinsonföreningen eftersom våra utskick inte når fram. Vi har i dagsläget ca 15-20 felaktiga mailadresser… Vi har under våren gjort några mailutskick – saknar du dessa, ber vi dig maila till oss enl ovanstående. Kolla också att våra utskick inte råkat hamna i din mapp för skräppost.

 VIKTIG INFORMATION!


På grund av ökade portokostnader kommer Du som har mailadress att i fortsättningen få föreningens information via nätet. Av våra medlemmar i Parkinsonföreningen är det 122 som har anmält sin mailadress. Om Du har mailadress, men ännu inte anmält det till föreningen, var vänlig gör det snarast till vår registeransvarige

mirre@fitnessandfriends.se

PS! Har Du mail men av olika anledningar ändå vill ha informationen via brev anmäler Du även det snarast till Margit Jönsson tel 036 - 75 364

 


 

VI RINGER UPP DIG!

 

Under året kommer vi att via telefon söka kontakt med Dig och ställa frågor och samtidigt informera om vad som händer i ditt lokala område.

Har Du möjlighet så får du snabbast information genom att regelbundet gå in här på vår hemsida.

 


 

Reportage om parkinson i P1

 

För över 200 år sedan upptäcktes Parkinsons sjukdom av den engelske läkaren James Parkinson.


Nya centrum för neurologi har öppnat i både Lund och Stockholm med syftet att utveckla vården, knyta forskningen om Parkinson närmare vården och öka kunskapen om sjukdomen.


Lena Gårdh från Enköping har levt med Parkinsons sjukdom i 17 år. Klicka på bilden för att höra reportaget av Britta Kramsjö från 'Studio ett', P1 2018.01.02

 


 


Parkinsondans i 'Fråga doktorn'!

Se inslaget om 'Dans för dig med parkinson' från Spira i Jönköping. Från tv-programmet 'Fråga doktorn' 16 oktober 2017.
Klicka på bilden för att se inslaget

 


 

Vi sprider fortfarande kunskap!!

Nu har 402 personal på 31 äldreboenden i Jönköpings och Tranås kommuner fått information om Parkinsons sjukdom från föreningens parkinsoninformatörer. Ca 97% av deltagarna tror att informationen kommer att leda till en bättre livskvalitet för de boende och ca 92 % tror att peresonalen får en bätre arbetssituation. En verklig win-winsituation!

Projektet går vidare - bli parkinsoninformatör du också! Det finns många kommuner i länet och ännu fler äldreboenden... kontakta vår ordförande Ingemar Karlsson tel 036 - 14 34 32 eller 072 - 508 52 33

 


 

Föreläsningar om parkinson på webben!

Nu finns alla fantastiska föreläsningar från Parkinson Skånes föreläsningsdag 11 april att ta del av på UR-play! Sex avsnitt á 20 min.

  • Kognitiv svikt vid parkinsonsjukdomar
  • Blodtrycksfall vid parkinson
  • Kan dopamin-nervtrådar växa ut igen vid PS? (om Sigma1-receptorn)
  • Smärta vid parkinson
  • Gångsvårigheter och fysisk träning
  • Svårt att svälja vid parkinson?

Klicka här för att komma till första avsnittet. Resterande avsnitt finns längre ner på sammma sida

 


 

Visste du att...

det finns nu två trevliga diskussionsgrupper för parkinsondrabbade och deras anhöriga på Facebook. Parkinsonförbundet startade grupperna i december och är tänkta för funderingar och erfarenhetsutbyte om hur det är att ha sjukdommen resp vara anhörig. Grupper där man kan fråga och tipsa varndra om hur man får ut mer av livet,  hur man kommer förbi de förtretligheter 'Mr Parkinson' oft levererar, hur vården fungerar på andra håll i landet, vilken rehab och aktiviteter man funnit hjälpsamma, hur stödet till anhöriga ser ut och mycket mycket annat. Att delta, eller bara vara där och läsa, är mycket givande, ger perspektiv på de egna besvären och stärker en inför egna vårdkontakter. 

Diskussionsgrupperna är slutna, vilket innebär att enbart gruppmedlemmar kan skiriva inlägg eller läsa vad som skrivits. Du måste ha ett eget Facebookkonto för att kunna vara med. Det är helt gratis. När du klickar på länken till gruppen kommer du automatiskt till en sida där du kan skapa ett konto, om du inte redan har. Ta hjälp av någon om du tycker det är krångligt.

Facebookgrupperna:

'Personer med Parkinsonär till för dig som har parkinsons sjukdom, atypisk parkinsonism atypisk parkinsonism = sjukdomar som ger symtom liknande de vid Parkinsons sjukdom (multipel systematrofi, progressiv supranukleär pares och Lewykroppsdemens). Kallades tidigare Parkinson plus. eller liknande 

och 'Anhöriga till personer med parkinson'

När du klickat på länken ovan blir du sedan medlem i gruppen genom att klicka på knappen 'gå med i gruppen' och får inom några dagar ett meddelande om att du är med. Man kan förstås lämna gruppen när man vill. 

 


 

Vill du att parkinsonsjuka och anhöriga ska få det bättre?

Är du intresserad av parkinson och hur parkinsonvården ser ut i vårt län? Vill du lära dig mer? Har du tankar om förbättringar? Vill du vara med och påverka? Gillar du att träffa folk? Vill du lära känna nya människor? Tycker du om att skriva, hålla reda på siffror, fixa fika, ordna aktiviteter eller organisera saker? Om något av detta tilltalar dig är du som klippt och skuren för att hjälpla oss i styrelsen. Det räcker att du har ett intresse - kunskaperna kommer med tiden! Att jobba i styrelsen är både roligt och givande. Ta er alla en funderare! Det är många som efter lång och trogen tjänst i styrelsen snart kommer att avgå och det behövs påfyllning. Det skulle vara tråkigt om vi tvingades lägga ner föreningen...

Hör av dig till vår ordförande Ingemar Karlsson tel 036 - 14 34 32 eller 072 - 508 52 33.

 


 

Dags att flytta hemifrån?

Om det blir aktuellt att flytta till ett äldreboende är bra att veta att Parkinson Jönköping i samarbete med Jönköpings kommun bygger upp ett äldreboende med inriktning mot god omvårdnad vid parkinsons sjukdom. Detta gör vi genom att, på frivillig basis, försöka samla så många parkinsondrabbade som möjligt på ett äldreboende i kommunen - Rosengården i stadsdelen Rosenlund i Jönköping. Detta ger nya möjligheter för personalen att få kompetensutvecklingsinsatser angående parkinson. Det ger också möjlighet för parkinsonteamet från Ryhov att göra besök hos parkinsondrabbade på boendet, vilket samtidigt är utvecklande för personalen. Detta leder till en större förståelse för parkinsons sjukdom och ett bättre omhändertagande, vilket leder till en högre livskvalitét. En situation som alla vinner på!

Man kan tyvärr inte ställa sig i kö till ett specifikt boende. Istället är det viktigt att du eller dina anhöriga talar om för kommunens biståndshandläggare att ni vill till Rosengården den dagen det blir aktuellt att flytta. Man ska då bli tillfrågad om man har något särskilt önskemål om var man vill bo. 

Det ska också finnas möjlighet att byta från ett boende till ett annat inom kommunen - eller till en annan kommun. 

» mer information klicka här!


 

Bra information om Parkinson

hittar du bl a på Parkinsonförbundets sidor 'Om parkinsons sjukdom' med undersidor  » här och på Parkinsonguiden

 

     

 


 

Verktyg för att kartlägga symptom

Well-being map är ett hjälpmedel för att kunna sammanfatta sitt hälsotillstånd och beskriva symptom.Den är enkel att använda och bra att ha med till besök hos läkre eller sjuksköterska.

Länken nedan leder till en engelsk sida - men klicka bara på 'Online* vid den svenska flaggan så kommer du vidare till en sida  på SVENSKA som beskriver hur du ska fylla i formuläret. Man kan också välja att sriva ut formuläret och fylla i för hand - Klicka då på 'Print' vid den svenska flaggan. Även detta är på svenska.

» till Well Being Map 

 

 


 

I yrkesverksam ålder med Parkinson?

Då kan Yngre Parkinson vara något för dig - klicka här!