Välkommen till Parkinsonpodden!


I Parkinsonpodden pratar vi om det mesta som rör Parkinsons sjukdom. Du kommer att få höra olika patientberättelser, hur det är att leva med Parkinson, om Parkinsonförbundets verksamhet och om aktuell forskning.


17 september 2019

Parkinsonpodden Avsnitt 11 - Jeanette Johansson

– Jag har dragit ner på medicinen och mina skakningar har minskat, säger Jeanette Johansson, som blivit transplanterad med embryonala neuroceller för sin Parkinson. Hör henne i Parkinsonpodden!

Ladda ner avsnitt 11

 

3 september 2019

Parkinsonpodden Avsnitt 10 - Björn Hellkvist

I höstens första parkinsonpodd hör du Björn Hellkvist om sin tio år långa resa med Parkinsons sjukdom. Från djupaste botten, då livslusten var borta, till idag då Björn är tränare för Modo Hockey, som han dessutom tänker ta upp i SHL kommande säsong.

Ladda ner avsnitt 10

 

19 juni 2019

Parkinsonpodden Avsnitt 9 - Inger Lundgren och Eleonor Högström

Världskongressen om Parkinsons sjukdom i Kyoto, Japan, har precis avslutats. 3000 delegater från 60 länder var samlade till seminarier och föreläsningar. Hör Inger Lundgren, generalsekreterare Parkinsonförbundet, och Eleonor Högström ordförande Parkinsonförbundet, som var på plats i Japan.

Ladda ner avsnitt 9

 

23 april 2019

Parkinsonpodden Avsnitt 8 - Christer Nilsson

I säsongens sista Parkinsonpodd pratar vi om atypisk Parkinson, de olika varianterna och vilka möjligheter till behandlingar som finns. Hör Christer Nilsson, överläkare och docent i neurologi vid Skånes universitetssjukhus. Parkinsonpodden är tillbaka i september med nya avsnitt.

Ladda ner avsnitt 8

 

9 april 2019

Parkinsonpodden Avsnitt 7 - Thyra Kirknes och Trine Corneliussen

Hör Thyra Kirknes assisterande generalsekreterare i norska Parkinsonförbundet om ParkinsonNet, ett projekt norska Parkinsonförbundet driver för att samordna vården och därmed höja livskvalitén för människor med Parkinson i Norge. Hör också Trine Corneliussen om hur hon lever med sin Parkinson.

Ladda ner avsnitt 7

 

26 mars 2019

Parkinsonpodden Avsnitt 6 - Bengt "Bengan" Johansson

För fyra år sedan fick han Parkinsons sjukdom, Bengt "Bengan" Johansson, legendarisk förbundskapten för svenska herrlandslaget i handboll. Hör honom om hur det är att leva med Parkinson, och så klart pratar vi lite handbollsminnen också.

Ladda ner avsnitt 6

12 mars 2019

Parkinsonpodden Avsnitt 5 - Erika Franzén

– Fysisk träning är lika viktigt som att ta sin medicin vid Parkinsons sjukdom, säger Erika Franzén, docent och universitetslektor på Karolinska institutet i Stockholm. Hör henne i episod 5 av Parkinsonpodden.

Ladda ner avsnitt 5

 

26 februari 2019

Parkinsonpodden Avsnitt 4 - Sven Pålhagen

Hur ser parkinsonvården ut i landet? Får jag samma vård överallt? Hör Sven Pålhagen, överläkare och docent i neurologi i Parkinsonpodden. Programledare Anders Stålhammar.

Ladda ner avsnitt 4

 

12 februari 2019

Parkinsonpodden Avsnitt 3 - Håkan Widner

I det tredje avsnittet av Parkinsonpodden hör du om de senaste rönen om olika behandlingsmetoder av Parkinsons sjukdom, varav en kan vara verklighet redan inom ett år. Det händer mycket spännande just nu inom forskningen om Parkinsons sjukdom, säger Håkan Widner, överläkare och professor i Neurologi på Skånes universitetssjukhus.


Ladda ner avsnitt 3

 

29 januari 2019

Parkinsonspodden Avsnitt 2 - Eva Strandell

I det andra avsnittet av Parkinsonpodden hör du Eva Strandell, från Västerås som precis genomgått en DBS-operation (Deep Brain Stimulation)  för sin Parkinson. Programledare Anders Stålhammar. 

Ladda ner avsnitt 2

 

15 januari 2019

Parkinsonpodden Avsnitt 1 - Eleonor Högström

I premiärprogrammet av Parkinsonpodden hör du Eleonor Högström Förbundsordförande i Parkinsonförbundet, om arbetet för personer med Parkinson. Programledare Anders Stålhammar.

Ladda ner avsnitt 1

 

Publiceringsdagar för höstens avsnitt


Tisdag 3 september – Avsnitt 10 - Björn Hellkvist, hockeytränare Modo
Tisdag 17 september – Avsnitt 11 - Jeanette Johansson, stamcellstransplanterad

Tisdag 1 oktober – Avsnitt 12 - Hugo Tham, Parkinson och dans
Tisdag 15 oktober – Avsnitt 13 - Michaela Kalrstedt, Parkinson och relationer, Karolinska sjukhuset

Tisdag 29 oktober – Avsnitt 14 - David Löhr, Boxning och Parkinson
Tisdag 12 november – Avsnitt 15 - Anders Håkansson, psykiatriker, om impulskontroll och beroenden

Tisdag 26 november – Avsnitt 16
Tisdag 10 december – Avsnitt 17