Kontakta oss


 

Aktuella aktiviteter i länet

här presenteras alla aktivteter kort. Är du intresserad och vill veta mer, klicka på länkarna för detaljer - de gröna fetstilsmarkerade orden nedan i denna spalt.

 

 

Dans för dig med Parkinson

Nu finns nystartade grupper i Nässjö och Värnamo! Det finns platser kvar. Läs mer här!

 

På kulturhuset Spira i Jönköping dansar vi vidare varje tisdag kl 14-15.

Vi vill gärna bli fler! Du är välkommen att prova på gratis en gång. Ett roligt sätt att förbättra balans, smidighet, hållning mm. Alla kan vara med!

Anmälan och mer info om dansen på Spira, klicka här!

 

Parkinsondansen har uppmärkasmmats i media, läs mer här!

 


 

Parkinsonskolor i Eksjö!

läs mer - klicka här!

 


 

Mest för anhöriga...

Stöd till anhöriga är alla kommuner skyldiga att ge. Information om vart du vänder dig i din kommun och annat 'matnyttigt' finns på vår anhörigsida - klicka här!

 


 

Lokala parkinsongrupper

Jönköping första torsdagen i månaden kl 10.30 - 12.30 i Parinsonföreningens lokal, Grymlingsgatan 6, Jönköping.

Tranås andra onsdagen i  månaden kl 11 - 13 i Studiefröbundet Vuxenskolans lokaler, Storgatan 50, Tranås

Nässjö tredje måndagen i månaden kl 14 - 16 i Studiefröbundet Vuxenskolans lokaler, Bäckgatan 4B, Nässjö

Eksjö fjärde onsdagen i månaden kl 11 - 13 i Studiefröbundet Vuxenskolans lokaler, Kaserngatan 24, Eksjö

Vetlanda tisdagar i jämna veckor kl 14 - 16, tom 12 dec i Cirkelverkstaden tillhörande Vuxenskolan, Norra Esplanaden 11, Vetlanda

Välkomna!

 


 

Vattengymnastik i varmvattenbassäng

Jönköping måndagar kl. 11:45 - 13:00

Värnamo tisdagar kl 17

Jönköping torsdagar kl. 13:45 -14:30

 

Vattengymnastik i varmvattensbassäng finns på fler orter i Region Jönköpings läns regi, bl a i Nässjö. Fråga ditt parkinsonteam eller sjukgymnast på vårdcentralen!

 


 

Gymnastik

Parkinsongymnastik i Jönköping torsdagar kl 14 - 15.

Sittande gymnastik i Gislaved fredagar kl 10

  

Rapporter och bilder

från  årsmöte och aktiviteter hittar du i

» Arkivet   och   » Galleriet

 


 

 

             Välkommen 

   till Parkinson Jönköpings län!

 

Vi är en länsförening inom Parkinsonförbundet som engagerar parkinsonsjuka, anhöriga, vårdgivare och andra intresserade i Jönköpings län. Vår ambition är att skapa personliga kontaktnät, erbjuda utvecklande och nöjsamma aktiviteter, få allmänheten att uppmärksamma de parkinsonsjukas situation, informera om diagnosen, egenvård och länets sjukvård. Vi samverkar också med andra organinsationer för att öka tillgängligheten i samhället och sjukvården för sjuka och funktionshindrade.

VI hoppas att du ska hitta den information du söker på våra sidor. Du alltid välkommen att kontakta oss med  frågor.och synpunkter.


»Läs mer om föreningen här 

 


 

Konsert till förmån för parkinsondrabbade!


8 december ger Light of Day en konsert i Jönköping

Light of Day är en amerikansk välgörenhetsorganisation som drivs av musiker för att uppmärksamma och samla in pengar till forskning med  syftet att finna bot för Parkinsons sjukdom och att stötta projekt som skapar ett bättre liv  för drabbade. Organisationen genomför sedan 18 år konserter och engagerar varje år en mängd artister, både okända, välkända och världsstjärnor som Bruce Springsteen.
Alla  intäkter från konseten går till Light of Day Foundation i kampen mot Parkinson. Årets konsert kommer dessutom stödja ett projekt som drivs av Parkinsonföreningen i Jönköpings län. Missa inte chansen till en unik och värmande kväll som gör gott både för dig och andra!

Biljetterna släpps den 9/10 09.00 och medlemmar har förköpsrätt tom 16 okt, efter detta släpps biljetterna för allmänheten.

Mer om konserten, biljettköp, artister - läs här (pdf)  Ev frågor kontakta Ingemar 072-5085233 eller Miranda 0708532771

 

Praktiskt om konserten i jönköping

8 december 2017 på Jönköping University. Insläpp från 18.00. Serveringen är öppen och har öl och vin rättigheter.
Konsertstart "Opening acts" ca 19.00 med kort paus före huvudsetet. 400 biljetter släpps, endast sittplatser och ingen platsbokning.

Biljettpris: 250 kr + serviceavgift. Biljettköp görs on-line på billetto.se
Länk till biljettköp: https://billetto.se/e/light-of-day-valgorenhetskonsert-till-forman-forparkinsons-biljetter-220436

Till dig som är medlem i jönköpings läns parkinsonförening: För första gången sedan Light of Day- konserten besökte Sverige kommer pengar som samlas in vid konserten även återföras till ett lokalt projekt, i samverkan med parkinsonföreningen i Jönköpings län. Det är glädjande och förhoppningen är att det blir starten på något som kan växa från år till år. Det är viktigt att arr vet hur många biljetter som köpts av medlemmar i parkinsonföreningen skicka därför ett mejl till hans.ludvigsson@gmail.com med uppgift om antal köpta biljetter och ditt namn.

 

Söker du hotellrum i samband med konserten?

John Bauer hotel erbjuder rabatterat pris! Dubbelrum för 900:- och enkelrum för 750:-. Dessutom bor du då på samma hotell som artisterna!

 


 

Kurshelgen på Ädelfors!

    

Under två dagar samlades ca 70 personer till en mycket lärorik och underhållande helg. Ordförande Ingemar Karlsson och Christina Heldemark från Studieförbundet Vuxenskolanhälsade välkomna och innan förläsningarna började ledde Moniqa Gustavsson ett sittande träningspass med oss. Dagens första föreläsare var Håkan Widner, neurolog och professor vid Lunds Universitet, han talade om olika behandlingsformer mot dystoni och muskel- och ledbesvär vid Parkinsons sjukdom samt hur viktigt det är med fysisk träning. Efter att vi gått en tipspromenad fick vi lyssna till Kerstin Fransson, som är kostrådgivare, om vikten att äta rätt och nyttigt. Kvällen avslutades med härlig sång och musik av Anna E. Ottosson och en god måltid, men framför allt mycket trevlig samvaro.

Söndagens första föreläsare var Monika Karlsson, arbetsterapeut, som visade och informerade om vilka hjälpmedel som finns för att underlätta vardagen för Parkinson sjuka. Karin Möllersten från Södra sjukhuset i Ängelholm gav oss en introduktion i metoden RGRM ”Ronnie Gardiner-Rhythm and Music Method”, rytmisk övning med hand och fot och där även tänket fick hänga med. Dagen avslutades med underhållning av Femtinge teater, där våra skrattmuskler fick sig en genomgång, mycket roligt och uppskattat. Vår ordförande Ingemar och Christina från Vuxenskolan tackade för vårt engagemang dessa kursdagar och Veimar Alpsten framförde alla deltagares stora tack för en mycket berikande helg.

 


 

Tack vare pumpen är jag mig själv igen!

Mitt i livet fick Lena diagnosen Parkinsons sjukdom. Det började med skakningar i ena handen och spred sig sedan till hela högra sidan av hennes kropp. Men sedan hon lärt sig leva med en medicinpump har hon kunnat börja arbeta deltid igen och hon känner sig mycket bättre...

Artikel i Allers nr 34 2017 - klicka här för att läsa hela artiklen (pdf)

 


 

Nu börjar 'Dans för dig med Parkinson' på flera ställen i länet!

12 september kl 14-15 börjar dansen på Kulturhuset Spira i Jönköping. Info och anmälan här!

Dansgrupper är också på gång i Nässjö och Värnamo där det bjuds på gratis prova-på-workshops:

25 augusti kl 11 - 12.30 i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler, Bäckgatan 4B i Nässjö. Anmälan!

25 augusti kl 14.30 - 16 Värnamo kulturskola, Prostgårdsvägen i Värnamo. Anmälan!

Mer info om workshops, kurser, tider och anmälan hittar du här!

 


 

Lyckad sommaravslutning

1 juni hade lokalföreningen i Jönköping sin traditionella sommaravslutning i strålande vackert försommarväder. Läs mer här!

 


 

Världsparkinsondagen 11 april

Vädrldsparkinsondagen har i år uppmärksammats med inte mindre än tre artiklar i småländs dagspress. Det handlar om de nya riktlinjerna angående parkinsonvård - hur är läget i vårt län. Om Länsföreningens arbete för att förbättra vilkoren för parkinsondrabbade och hur livet kan vändas till det bättre med hjälp av avancerad behandling.

 

Lena lever med parkinson
”Numera är jag mig själv hela tiden” | Hoppas fler får samma hjälp
För sju år sedan fick Hjältevadsbon Lena von Post diagnosen Parkinsons sjukdom. Efter några jobbiga år känner hon att hon är sitt gamla jag igen. Vändningen kom när hon gick från medicinering med tabletter till pump. Klicka här för att läsa hela artikeln Smålandstidningen 2017-04-11

 

Parkinsonförbundets lokalavdelning i Jönköping uppmärksammar Parkinsondagen den 11 april. Jönköpings Posten 2017-04-10. Läs artikeln här (pdf)

 

Parkinson. Personer med parkinson får träffa specialistläkare för sällan. Endast 62 % får träffa sin behandlande läkare en gång om året eller mer. Socialstyrelsen rekomenderar minst två årliga besök... Läs hela artikeln här (pdf). Jönköpings Posten 2017-04-08

 

De nordiska parkinsonförbunden har uppmärksammat dagen genom en fin liten serie animerade filmer, 'Livet med Parkinson', om en helt vanlig pappa som får parkinsons sjukdom. Se del 1 genom att klicka på bilden!

Berättare är ett äldre barn i familjen som beskriver hur pappa förändras av sjukdomen. Serien består av sex korta filmer på vardera 4-5 min med följande tema: få diagnos, sömnstörningar, apati och depression, kognitiva förändringar, störd impulskontroll och fatigue. Klicka på titlarna för att visa de olika avsnitten.

 


 

Nu kör vi igång på Höglandet!

I slutet av mars arrangerade parkinsonföreningen och parkinsonmottagningen på Höglandssjukhuset i Eksjö en träff för parkinsondrabbade och anhöriga på temat 'Tillsammans är man mindre ensam'. Träffen samlade ca 120 personer från Höglandskommunerna Tranås, Aneby, Nässjö, Eksjö, Vetlanda och Sävsjö.  Läs mer om träffen här - en artikel av Helena Dovier, Region Jönköpings län  Bild: Helena Dovier.

 

Intressegrupper som träffas regelbundet finns sedan ett par år i Vetlanda. I Tranås har man börjat nu efter jul och intresset är stort! Snart står Eksjö på tur 18 april är den första träffen. Därefter Nässjö 24 april. Läs mer på den nya Höglandssidan!

 

Det är också parkinsonskolor på gång i Eksjö för den som vill lära sig mer om parkinsons sjukdom - både för dig som nyss fått diagnos och för den som varit sjuk flera år. Parkinson är ju en sjukdom som tyvärr bjuder på ständiga förändringar - ovälkomna nyheter som man till en del kan komma till rätta med genom att lära av varandra. Parkinsonskolorna arrangeras av parkinsonmottagningen i Eksjö. Läs mer på Höglandssidan.

 

Regionen planerar också för två nya dansgrupper till hösten - i Vetlanda och Nässjö. 'Dans för dig med parkinson' har funnits och uppskattats som en välgörande träningsform på Spira i Jönköping i 4 år och nu är det dags att sprida detta till andra delar av länet! Det blir prova-på-workshops i Vetlanda  och Nässjö. Läs mer på Höglandssidan!

 

 

Detta och mer därtill på vår nya sida för Höglandet - klicka här!

 

 


 

Dans för dig med parkinson!

'Dans för dig med Parkinson' sprider sig nu ut över Sverige! Göteborg, Malmö, Stockholm, Umeå och i Varberg, Halmstad, Västervik...  Men Jönköping var först med att introducera denna givande och trevliga träningsform för parkinsondrabbade! Det är en lättare, rolig träningsform som ger mycket i utbyte - bättre rörlighet, balans, välbefinnande och mycket mera. Nu är vi inne på 4:e året. Alla -  nybörjare, veteraner, nydiagnosticerade, liksom de som haft parkinson i många år -  kan vara med i samma grupp eftersom våra ledare Katarzyna och Ida-Klara varje termin tar fram ett nytt och inspirerande program med övningar för både sittande och stående!

Klicka här för mer information!

Här finns länkar till tidningsartiklar och inslag i radio/ tv mm om dansen. Visste du tex att vi var med i 'Kropp & själ' i P1 i november 2016? Inslaget från Jönköping börjar 7:30 min in i programmet

 


 

För dig som vill vara med i 'Dans för dig med parkinson' men inte har möjlighet...

 

 

eller om du vill dansa hemma under sommar/juluppehåll... 

Nu finns en instruktionsfilm med musik att köpa från landstinget!

 

mer information klicka här (pdf)!

 

 

 

 

 

 


 

Äldreboende med parkinsonkompetens

Tankar har funnits runt om i landet på att parkinsondrabbade kan behöva särskilda äldreboenden för att få god omvårdnad. Och på ett fåtal platser, bla Stockholm, har detta realiserats. I slutet av 2014 skickade Parkinson Jönköping en skrivelse till äldrenämnden med ett förslag om ett sådant boende i Jönköpings kommun. Läs mer om detta arbete och vad vi kom fram till och hur du kan göra för att så många parkinsondrabbade ska bo på samma äldreboende! » Klicka här!

 


 

Nu sprider vi kunskap om parkinson!

Parkinsonförbundet har uppmärksammat att kunskapen om parkinsons sjukdom hos personalen på äldreboenden runt om i landet varierar betydligt – och att den alltför ofta är låg. Okunskap kan resultera i sådant som att man ger mediciner efter boendets traditionella rutiner istället för efter den parkinsondrabbades behov, vilket leder till en kraftigt försämrad livskvalitet. För att motverka detta anordnade förbundet en kurs för ’parkinsoninformatörer’ – personer som ska kunna gå ut och informera personal vid äldreboenden, korttidsboenden och hemtjänst om vad det innebär att ha parkinsons sjukdom och att vara omhändertagande närstående. Från Parkinson Jönköping deltog 3 personer – både drabbade och anhöriga – i kursen.

Parkinson Jönköping ansökte om och beviljades projektpengar för att starta informatörsverksamheten i Jönköpings kommun. Hittills har sju äldreboenden tackat ja och fått ett besök och ytterligare fem är inbokade under våren. Vi informerar hur det är att leva med parkinson och vad som är viktigt för personalen att veta och hoppas då på förbättrade rutiner vilket i sin tur förhoppningsvis medför att livskvalitén för parkinsonsjuka blir bättre och närstående känner sig tryggare. I den utvärdering som görs efter varje träff har en överväldigande majoritet (90 – 95%) av  personalen uttryckt att informationen varit mycket bra och att den kommer att hjälpa dem i deras arbete

Tanken är att sprida denna verksamhet ut i hela länet. För det behövs fler frivilliga, både sjuka och anhöriga, som vill bli parkinsoninformatörer. Hör av dig om du är intresserad av att vara med! Kontaktuppgifter hittar du här!

I andra delar av Sverige har man redan haft denna verksamhet under några år. Här kan du läsa om hur man arbetar i bl a Gävleborgs län med denna viktiga fråga (ur Parkinsonjournalen nr 1, 2015)!

 


sidan uppdaterad 20171016, LvP

Parkinsondans i 'Fråga doktorn'!

Se inslaget om 'Dans för dig med parkinson' från Spira i Jönköping. Från tv-programmet 'Fråga doktorn' 16 oktober 2017.
Klicka på bilden för att se inslaget

 


 

Vi sprider fortfarande kunskap!!

Nu har 402 personal på 31 äldreboenden i Jönköpings och Tranås kommuner fått information om Parkinsons sjukdom från föreningens parkinsoninformatörer. Ca 97% av deltagarna tror att informationen kommer att leda till en bättre livskvalitet för de boende och ca 92 % tror att peresonalen får en bätre arbetssituation. En verklig win-winsituation!

Projektet går vidare - bli parkinsoninformatör du också! Det finns många kommuner i länet och ännu fler äldreboenden... kontakta vår ordförande Ingemar Karlsson tel 036 - 14 34 32 eller 072 - 508 52 33

 


 

Föreläsningar om parkinson på webben!

Nu finns alla fantastiska föreläsningar från Parkinson Skånes föreläsningsdag 11 april att ta del av på UR-play! Sex avsnitt á 20 min.

  • Kognitiv svikt vid parkinsonsjukdomar
  • Blodtrycksfall vid parkinson
  • Kan dopamin-nervtrådar växa ut igen vid PS? (om Sigma1-receptorn)
  • Smärta vid parkinson
  • Gångsvårigheter och fysisk träning
  • Svårt att svälja vid parkinson?

Klicka här för att komma till första avsnittet. Resterande avsnitt finns längre ner på sammma sida

 


 

Visste du att...

det finns nu två trevliga diskussionsgrupper för parkinsondrabbade och deras anhöriga på Facebook. Parkinsonförbundet startade grupperna i december och är tänkta för funderingar och erfarenhetsutbyte om hur det är att ha sjukdommen resp vara anhörig. Grupper där man kan fråga och tipsa varndra om hur man får ut mer av livet,  hur man kommer förbi de förtretligheter 'Mr Parkinson' oft levererar, hur vården fungerar på andra håll i landet, vilken rehab och aktiviteter man funnit hjälpsamma, hur stödet till anhöriga ser ut och mycket mycket annat. Att delta, eller bara vara där och läsa, är mycket givande, ger perspektiv på de egna besvären och stärker en inför egna vårdkontakter. 

Diskussionsgrupperna är slutna, vilket innebär att enbart gruppmedlemmar kan skiriva inlägg eller läsa vad som skrivits. Du måste ha ett eget Facebookkonto för att kunna vara med. Det är helt gratis. När du klickar på länken till gruppen kommer du automatiskt till en sida där du kan skapa ett konto, om du inte redan har. Ta hjälp av någon om du tycker det är krångligt.

Facebookgrupperna:

'Personer med Parkinsonär till för dig som har parkinsons sjukdom, atypisk parkinsonism eller liknande 

och 'Anhöriga till personer med parkinson'

När du klickat på länken ovan blir du sedan medlem i gruppen genom att klicka på knappen 'gå med i gruppen' och får inom några dagar ett meddelande om att du är med. Man kan förstås lämna gruppen när man vill. 

 


 

Vill du att parkinsonsjuka och anhöriga ska få det bättre?

Är du intresserad av parkinson och hur parkinsonvården ser ut i vårt län? Vill du lära dig mer? Har du tankar om förbättringar? Vill du vara med och påverka? Gillar du att träffa folk? Vill du lära känna nya människor? Tycker du om att skriva, hålla reda på siffror, fixa fika, ordna aktiviteter eller organisera saker? Om något av detta tilltalar dig är du som klippt och skuren för att hjälpla oss i styrelsen. Det räcker att du har ett intresse - kunskaperna kommer med tiden! Att jobba i styrelsen är både roligt och givande. Ta er alla en funderare! Det är många som efter lång och trogen tjänst i styrelsen snart kommer att avgå och det behövs påfyllning. Det skulle vara tråkigt om vi tvingades lägga ner föreningen...

Hör av dig till vår ordförande Ingemar Karlsson tel 036 - 14 34 32 eller 072 - 508 52 33.

 


 

Dags att flytta hemifrån?

Om det blir aktuellt att flytta till ett äldreboende är bra att veta att Parkinson Jönköping i samarbete med Jönköpings kommun bygger upp ett äldreboende med inriktning mot god omvårdnad vid parkinsons sjukdom. Detta gör vi genom att, på frivillig basis, försöka samla så många parkinsondrabbade som möjligt på ett äldreboende i kommunen - Rosengården i stadsdelen Rosenlund i Jönköping. Detta ger nya möjligheter för personalen att få kompetensutvecklingsinsatser angående parkinson. Det ger också möjlighet för parkinsonteamet från Ryhov att göra besök hos parkinsondrabbade på boendet, vilket samtidigt är utvecklande för personalen. Detta leder till en större förståelse för parkinsons sjukdom och ett bättre omhändertagande, vilket leder till en högre livskvalitét. En situation som alla vinner på!

Man kan tyvärr inte ställa sig i kö till ett specifikt boende. Istället är det viktigt att du eller dina anhöriga talar om för kommunens biståndshandläggare att ni vill till Rosengården den dagen det blir aktuellt att flytta. Man ska då bli tillfrågad om man har något särskilt önskemål om var man vill bo. 

Det ska också finnas möjlighet att byta från ett boende till ett annat inom kommunen - eller till en annan kommun. 

» mer information klicka här!


 

Bra information om Parkinson

hittar du bl a på Parkinsonförbundets sidor 'Om parkinsons sjukdom' med undersidor  » här och på Parkinsonguiden

 

     

 


 

Verktyg för att kartlägga symptom

Well-being map är ett hjälpmedel för att kunna sammanfatta sitt hälsotillstånd och beskriva symptom.Den är enkel att använda och bra att ha med till besök hos läkre eller sjuksköterska.

Länken nedan leder till en engelsk sida - men klicka bara på 'Online* vid den svenska flaggan så kommer du vidare till en sida  på SVENSKA som beskriver hur du ska fylla i formuläret. Man kan också välja att sriva ut formuläret och fylla i för hand - Klicka då på 'Print' vid den svenska flaggan. Även detta är på svenska.

» till Well Being Map 

 

 


 

I yrkesverksam ålder med parkinson?

Då kan NYP vara något för dig - klicka här!

 


 

 

Bli medlem