Medlemsmöte På Karlskoga lasarett
                                        den 29 september 2016!


Eva Fryxell hälsade välkomna till de cirka 20 deltagarna. Tone Edström som arbetar som patientombud i Karlskoga presenterade sig efter att ha tagit emot i entrén.
Kvällens föreläsare var Gerd Faxén, dietist och forskare på ämnet kost och matmönster.
Hon har arbetat vid Huddinge sjukhus under 30 år. Vi fick ta del av en presentation med fokus på kostmönster, som idag ses som viktigare än näringslära. ”Medelhavskosten” med nyttiga fetter som olivolja, nötter, avokado och så vidare har visat goda effekter i flera undersökningar. Nu kan man uppmäta liknande effekter av ”nordisk kost”, då exempelvis olivolja ersätts med rapsolja. Alla behöver få i sig E-vitaminer som finns rikligt i nötter och avokado. Kaffe och choklad innehåller antioxidanter, som vi mår bra av. Att dricka mineralvatten och kanske med något sött till kan underlätta när det är svårt att svälja. Det finns olika förtjockningsmedel att blanda i dryck, ett heter Resource. Om man vill kartlägga sitt eget matmönster kan man logga in på www.slv.se och söka på matvanekollen.
Det allra viktigaste när det gäller våra matmönster är att äta regelbundet och varierat, berättar Gerd. För den som vill läsa om träning och effekter av träning, sök på http://ki.se/nvs/ny-avhandling-om-traning-balans-gang-och-kognition-vid-parkinsons-sjukdom. Niklas Löfgren är fysioterapeut på Karolinska Institutet, hans avhandling om Parkinson presenterades 2016.

Åhörarkopior till föreläsnngen hittar du här    ÅHÖRARKOPIOR


Antecknat av Inger Anell, sekreterare

Tar du hand om någon som behöver din hjälp?  


 
                                                              

                                                                           Finns för dig!

Det finns anhörigkonsulenter i de flesta kommuner som står till ditt förfogande

Anhörigcentrum, Örebro kommun, Box 34542, 701 35 Örebro
Besöksadress: Tulegatan 8, Örebro
E-post: anhorigcentrum@orebro.se
Hemsida: www.orebro.se/anhorigcentrum