Slaget vid Lund

Bussutflykt den 23 maj 2017

I december 1676 är Danmark nära att återerövra sina gamla besittningar från Sverige. De danska soldaterna har besegrat den svenska hären i flera slag men krigslyckan vänder när Karl XI marscherar in i Skåne för att utmana danskarna en sista gång. Den första svenska truppen hade sänts ut redan vid 22-tiden på kvällen den 3 december för att konstatera att isen på den istäckta Kävlingeån var tjock nog att bära huvudstyrkan.

Har var den danska armen stationerad på den södra sidan av Kävlingeån.
På motsvarande sida fanns den svenska armen. Båda sidorna hade uppsikt över varandra.

 

 

Vid 02.30 på morgonen den 4 december gav Karl XI order om avmarsch för den omkring 8 000 man starka truppen för att möta den danska truppen på 13 000 man under ledning av Kristian V. Det blev det blodigaste slaget som stått på nordisk mark. Förlusterna blev 5 000 svenska soldater som dog och 9 000 danska soldater.

Den danske kungen Kristian V övernattade på Svenstorps slott före slaget. Efter segern intog kung Karl XI samma rum och säng som Kristian V haft.

I bakgrunden ser man pilevallen där det danska lägret fanns.

Under ledning av Lars Lundberg och Hans Westerdahl på Lundabussarna besökte vi platserna där trupperna var belägna och där slaget ägde rum och vi fick en detaljerad beskrivning om kriget och om varför svenskarna vann.