Världsparkinsondagen
den 11 april 2017

PARKINSONS ANSIKTE Program

Missade du seminariet? Nu kan du se föreläsningarna i efterhand på UR Play.

UR Samtiden - Kunskapskanalen sänder seminariet den 15 och 20 maj Läs mer

SUCCÉ!

425 personer hade anmält sig till Världsparkinsondagen den 11 april 2017!
Det var en formidabel succé!

 

Vår eminenta ordförande Monica Vikingsson hälsade oss alla välkomna!

 

Moderator för dagen var Lisa Kirsebom och det skötte hon med den äran!
 

Därefter pratade Angela Cenci Nilsson om hjärnans förmåga att läka sig själv och om dopaminnervtrådarna. Kan de reparera sina egna nätverk? Hon kunde presentera goda resultat från det forskningsprojekt som pågår.
Läs Angelas presentation här

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria Nilsson pratade om gångsvårigheter och vikten av fysisk träning. Vi fick lära oss ett nytt ord - U-trampa. Det innebär att när man har svårigheter att vända sig ska man ta ut vändningen en i u-form och trampa med längre steg.
Läs Marias presentation här

 

Victoria Larsson berättade om sväljsvårigheter och förklarade vad som ligger bakom dessa svårigheter. Oftast börjar det med att man hostar när man äter eller dricker. Ett råd var att dricka kallt och kolsyrat vatten. Ett annat att ta sina tablett tillsammans med äppelmos.
Läs Victorias presentation här:

Sedan var det  fikapaus.
Alla minglade runt diverse kaffebord med kaffe, te, våfflor, morotskaka med mera.

Så här trevligt hade vi det!

 

Efter pausen var det dags för Håkan Widner att prata om smärta vid Parkinsons sjukdom och han förklarade bakomliggande orsaker. Hans råd var att hitta orsaken och behandla den - träning förebygger också smärta
Läs Håkans presentation här:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gesine Paul-Visse pratade om problem som kan uppstå vid blodtrycksfall och hur man förebygger och behandlar detta. Stor måltid och värme kan leda till blodtrycksfall. Ett av hennes råd var att dricka mycket och sitta ner vid av/påklädning för att undvika fall.
Läs Gesines presentation här

 

Och till slut pratade Elisabet Londos om störningar i tankeförmågan vid Parkinsonrelaterade sjukdomar. Det finns små skillnader i Parkinsondemens och Lewy Body Demens. Vi fick också lära oss att idag använder man begreppet kognitiv sjukdom istället för demens.
Läs Elisabets presentation här

 

Det blev också en frågestund och texten uppdateras snart med detta samt med bifogade filer av föredragshållarnas presentationer.

Lite gymnastik blev det för auditoriet!

Vad är detta?


Jo, en catch box. Och vad är en catch box???

Det är en mikrofon som man kastar till den som vill ha ordet! Så det blev lite gymnastik för auditoriet, minsann! Kasta hit och kasta dit; ibland blev det rätt ibland blev det fel. Och hamnade den "fel" så kan man ju alltid passa på att ställa en fråga. Fast det inte var "min tur”. 

Lite kul i alla fall! 

Text och bild: Kerstin Phillips