Fru ordförande har ordet

Välkommen till Parkinson Skåne och mina funderingar kring uppdraget som ordförande, anhörig samt medlem i ParkinsonFörbundet


Parkinson Skåne firar 20 år!
Vid ett ”allmänt” möte den 24/10 1997 på Tuppen Servicecenter i Malmö bildades formellt den regionala föreningen till Parkinsonförbundet ”Parkinson Skåne”. Program med bl.a. professor Göran Steg som informerade om den nya medicinen Tasmar och som besvarade frågor tillsammans med Anders Borgman från Parkinsonstiftelsen.

Många aktiviteter och föreläsningar har genomförts under dessa 20 år och snart är vår jubileumsskrift klar för distribution till våra medlemmar.


Höstens kurs/internat
Den 14-15 samt 21-22 oktober genomför Parkinson Skåne sin årliga kurs på Stiftsgården Åkersberg i Höör. Årets tema är "Ta kommando över din sjukdom".
Hoppas att vi ses där!


Nationella anhörigdagen 6 oktober

Idag uppmärksammar vi den nationella anhörigdagen med ett arrangemang  med Lunds kommuns anhörigcentrum.
”En livsberättelse - sorgen när livet inte blir som vi tänkt ”

En öppen och nära föreläsning, om när vardagen blir ett kaos med föreläsare Ulf Lundahl.
”Vi blir alla förr eller senare anhöriga och det kan innebära en stor förändring i livet, där man lätt tappar bort sig själv.
I mitt fall handlade det om att min dåvarande sambo fick frontallobsdemens, när vi hade tre små barn tillsammans. Hela vårt liv övergick från att vara ett normalt familjeliv till ett totalt kaos med konflikter och situationer vi aldrig hade haft innan.”


Skåneforum den 14 september 2017

Ett femtontal representanter från Parkinson Skånes regionala och de lokala styrelserna träffades för information och diskussion om föreningens nutid och framtid.

Det informerades om våra olika projekt: dans, golf, boxning som finansieras av Allmänna Arvsfonden. Tanken är att dessa projekt skall spridas vidare inom regionen så att även lokalföreningarna i länet skall få tillgång till dessa aktiviteter.

Framtiden diskuterades också. Vad kan vi göra bättre? Hur kan vi förenkla styrelsearbetet? Hur får vi styrelseledamöter, både till länsföreningens och de lokala föreningarna styrelser?
 Vi diskuterade hur man kan förenkla administrationen för att underlätta för styrelserna samt att få engagerade ledamöter till styrelserna.

Förslag diskuterades hur Parkinson Skåne kan hjälpa de lokala föreningarna med administration - vid behov, under en kort period. Vi kan också ”ta hål på” myten att det är jobbigt att sitta i en styrelse. Om man vet vad det innebär och att styrelsen kan delegera arbetsuppgifterna jämnt så underlättar det arbetet.

Det var en givande dag och många nyttiga synpunkter kom fram som vi alla kan arbeta vidare med. Nästa Skåneforum bestämdes till den 3 maj 2018.


2017-08-31

Terminstart
Sommarmånaden går mot sitt slut och kvällarna blir allt mörkare - men vi hoppas på en fin sensommar.

Idag inleddes höstterminen med styrelsemöte och planering inför kommande aktiviteter. Det genomförs flera intressanta föreläsningar under september månad. Välkomna till en intensiv hösttermin!


2017-06-01

Sommarlov
Idag höll styrelsen sitt sista möte för terminen. Vi håller sedan ledigt fram till slutet av augusti och försöker njuta av allt som hör sommaren till. Tack för alla fina insatser och aktiviteter under våren. Vi önskar alla en fin sommar!


2017-05-22

Parkinsonförbundets Kongress

I helgen genomfördes Parkinsonförbundets Kongress i Stockholm. Vi var 6 ledamöter från Skåne som deltog. Det var min 1:a kongress som ordförande i Skåne och det var mycket givande att få träffa alla dessa aktiva medlemmar från hela Sverige. Det valdes också ny ordförande och ny styrelse för Parkinsonförbundet vid kongressen.


2017-05-05

UR Samtiden - Kunskapskanalen
Seminariet Parkinsons ansikte sänds i Kunskapskanalen den 15 maj kl. 16-18 och den 20 maj kl. 9-11.
Du kan också se föreläsningarna på UR Play.


2017-04-30

Valborgsfirande
Jag önskar er alla ett trevlig Valborgsfirande och hoppas att våren visar sin finaste sida.

Under maj månad är det en del aktiviteter på gång:
2 maj träffas styrelsen i länsföreningen och styrelserna i lokalföreningarna  sk Skåneforum för att fortsätta våra diskussioner om föreningens utveckling.
6 maj genomför NYP sin inspirationsdag på Annegården i Lund.
23 maj bussutflykten ”Slaget vid Lund” med guidning av Lars Lundberg. Du kan fortfarande anmäla dig!


2017-04-08

Bli medlem!

Det är ca 2 200 diagnosticerade parkinsonsjuka i Skåne och många av er är inte medlemmar i Parkinsonförbundet.

Länsföreningen Skåne och de olika lokalföreningarna har ett stort utbud av aktiviteter, föreläsningar och olika träningsprogram.
Läs mer om detta i kalendariet här bredvid!
Och anmäl er som medlem på länken på denna sida!


2017-04-07

Världsparkinsondagen 11 april

Idag, den 7 april,  är sista dagen för att anmäla sitt deltagande i Världsparkinsondagen. Intresset är stor och platserna börjar ta slut!


2017-03-23

Har du någon att prata med om din situation som närstående?
I min lokalförening finns en anhöriggrupp som träffas 1 gång i månaden. Det ger så mycket att få tala med medmänniskor som vet vad det innebär att vara närstående till person med Parkinsons sjukdom. Vi ger varandra mycket stöd och goda råd.

Jag har också fördelen att bo i en kommun som har ett fungerande närståendestöd med bland annat avlastning, samtal både enskilt och i grupp. Det är tryggt att veta vart jag ska vända mig när jag tycker det är tungt och svårt i vardagen.

Sist men inte minst har jag min familj som alltid ställer upp och stöttar!


2017-03-08

Att leva med Parkinsons sjukdom
Jag har ofta fått frågan om hur det är att leva med Parkinsons. Nu är det inte jag som fått diagnosen, utan maken. Men hur ska man beskriva hur det är för någon som inte vet? Nu brukar jag säga att vi har fått en inneboende - Mr Parkinson - som finns hos oss varje dag och varje natt. Ibland märks han nästan inte alls men ibland är han till besvär.

Men det är bara att acceptera - Mr Parkinson kommer aldrig att flytta ut! Då brukar de flesta börja förstå hur det kan vara att leva med Parkinsons sjukdom.


2017-02-26

Årsmöte i Parkinson Skåne
Årsmötet 2017 är genomfört och jag har fått förtroendet att fortsätta som ordförande ytterligare 1 år. Det känns bra att få fortsätta, tillsammans med styrelsen, arbeta för att våra medlemmar ska få kunskap, social samvaro samt trevliga och roliga aktiviteter. Titta i vårt Kalendarium och se om du hittar något intressant att delta i!


2017-02-10

Jubileumsår 2017

Den 12 oktober 1997 startades Parkinson Skåne med Ulla-Beth Egerstrand som ordförande. Det genomfördes två föreläsningar: professor Göran Steg och dåvarande docent Håkan Widner. Intresset var stor och inom kort hade ”filialen” i Kristianstad startats upp. Sedan följde de andra lokalföreningar i Skåne efter hand. Då 1997 var det 148 medlemmar och idag har vi 1172 medlemmar och 10 lokalföreningar.


2017-01-09

Nytt år
Verksamhetsåret 2016 är slut och tillbakablicken visar på allt som genomförts i länsföreningen och i de lokala föreningarna i Skåne. Det har verkligen varit ett händelserikt år och varmt tack för att du som medlem varit delaktig!

I det nya året väntar årsmöten och val av nya styrelser i såväl lokalföreningar som i länsföreningen. Håll dig uppdaterad och titta på din lokalförenings hemsida om datum, tid och plats för det lokala årsmötet.


 

2016-12-15

Juletid
Julen står för dörren och nu tar vi ledigt för att umgås med familj och vänner. Styrelsen framför sitt varma tack till alla som varit engagerade med aktiviteter, diskussioner och samvaro under året.

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!


2016-11-30

Terminens sista styrelsemöte
Den 1 december håller styrelsen sitt sista möte detta år och nu påbörjas arbetet med att sammanställa verksamhetsåret i form av verksamhetsberättelse, ekonomisk redovisning mm. Allt ska vara klart till årsmötet den 25 februari 2017.


2016-11-21

Kurs "Leva med Parkinsons sjukdom"
Efter kurserna den 8-9 oktober och 19-20 november har 130 av våra medlemmar ökat sin kunskap om Parkinsons sjukdom och samtidigt umgåtts med andra i samma situation.


2016-11-19

Kurs "Leva med Parkinsons sjukdom"
Det känns tillfredställande att kunna erbjuda kursen igen för dem som inte fick plats vid kurstillfället den 8-9 oktober. Stiftsgården Åkersberg i Höör fylls återigen den 19-20 november med medlemmar för att få mer kunskap om Parkinsons sjukdom och för att umgås med medlemmar från hela Skåne


2016-11-08

Vi vill synas mer!
Nu finns Parkinson Skåne på Facebook för att nå ut med våra aktiviteter och vår verksamhet till fler.

Gilla oss gärna!


2016-11-01

Den skånska akutsjukvården
Vår familj har under en kort period haft kontakt med akutsjukvården i Skåne. Väl inkommen till akuten fick vi fin vård och omhändertagande - men sedan en lång väntan på vårdplats. Vi fick vid två tillfällen vänta 15-17 timmar på inläggning och hamnade bl a i Kristianstad för fortsatt vård då det inte fanns plats i Lund eller Malmö.

Om du hamnar i en liknande situation - tänk på att ta med dina mediciner!


2016-10-10

Den bästa konferensen någonsin!
Bättre betyg kan väl inte ges till kursen som genomfördes den 8-9 oktober? Om du inte fick plats vid detta kurstillfälle finns möjligheten den 19-20 november.


2016-10-05

Kurs ”Att leva med Parkinsons sjukdom och Atypisk Parkinsonism”
Kurstillfället den 8-9 oktober visade på ett stort intresse och resulterade i en lång väntelista. Styrelsen har nu fattat beslut om att genomföra kursen igen den 19-20 november. De som stod på väntelistan har fått förtur men du som ännu inte anmält dig är såklart också välkommen.
Passa på tillfället att lära mer om Parkinsons sjukdom och dess behandlingar och samtidigt umgås med vänner i samma situation.


2016-09-25

Medlemssvikt?

Jag har besökt ett par lokalföreningar före och efter sommaruppehållet. Vad som bekymrar mig mest är att antalet medlemmar som deltar i aktiviteterna har minskat det senaste året. Frågan är vad som är orsaken: fel inriktning på aktivitet eller fel veckodag och tidpunkt. Jag vill gärna veta vad du som medlem vill få ut av vår förening - hör gärna av dig!


2016-09-11

Aktiviteter i styrelsen
I veckan som kommer har styrelsen möte med Studieförbundet Vuxenskolan för kurs i sociala medier. Vi vill veta mer om Facebook, Twitter, Instagram mm för att förstå vad som ligger i framtiden.

Den 15 september träffas styrelserna i de lokala föreningarna och styrelsen i länsföreningen i Ystad för diskussion om framtiden: Ett steg till - förening i utveckling.
Diskussionsledare är Britt-Marie Jobacker från Studieförbundet Vuxenskolan Skåne.


2016-08-29

Parkinson Skåne är en aktiv förening!
Med stolhet ser jag att i våra olika lokalföreningar genomförs i höst 168 st aktiviteter. Ett varmt tack till alla som, på olika sätt, engagerar sig så att medlemmarna får möjlighet att träffs för mer kunskap om Parkinsons sjudom men också för social samvaro.

I veckan har vi vårt 1:a styrelsemöte efter sommaruppehållet och med många punkter på dagordningen. Det känns skönt att komma igång igen!


2016-08-19

Nu kör vi igång höstens aktiviteter!

Augusti - sommarens sista månad - går mot sitt slut och höstterminens aktiviteter börjar komma igång i de olika lokalföreningarna. Titta i vårt Kalendarium och se vad som är på gång i din närhet eller i Skåne. Inom kort kommer inbjudan med posten till kursen i oktober ”Att leva med Parkinsons sjukdom och Atypisk Parkinsonism”.

Välkommen att delta!


2016-06-02

Skön sommar!
Terminens sista styrelsemöte är genomfört och nu håller vi uppehåll i styrelsearbetet och hämtar ny energi genom sommarens olika aktiviteter: sol och bad, sommarstugan, altanen, umgänge med familj, släkt och vänner, resor mm.

Jag önskar dig och din familj en riktigt skön sommar!


2016-05-23

Ordförandemöte i Stockholm
Den 21-22 maj deltog jag i mitt 1:a ordförandemöte i ParkinsonFörbundet. Denna gång hölls mötet på Långholmen i Stockholm. Deltagare var ordförandena från länsföreningarna, ledamöter i förbundsstyrelsen och valberedningen, totalt ca 60 personer.
De frågor som diskuterades var bl a de nationella riktlinjerna för vård av MS och Parkinson, påverkansarbete och presentation av goda exempel från lokalföreningarna. Skåne presenterade sina projekt: dans, golf, Världsparkinsondagen och vårt nya kalendarium.

I grupparbetet diskuterades tillgång till parkinsonsjukvård och parkinsonteam i deltagarnas län/region. Det visade på stora variationer och ParkinsonFörbundets mål att parkinsonsjuka ska få samma vård i hela landet är ett viktigt arbete.

Parkinson Skåne fick förfrågan om att anordna nästa Ordförandekonferens 2018, vilket vi med glädje mottog med ett JA!


2016-05-18

Utflykt till Snapphanebygden
Den 17 maj genomförde vi en gemensam utflykt till Snapphanebygden med buss och guide. Vi fick berättat om Skånes historia, snapphanarnas liv och besökte historiska platser. Allt berättat av vår guide Lars Lundberg. En fantastisk dag!

2016-04-25

Håll koll på våra aktiviteter!
Nu är samtliga aktiviteter samlade i vårt nya kalendarium. Det är fantastiskt att, på ett översiktligt sätt, se vad som sker i vår länsförening. Du får också information om till vem du ska anmäla dig och var aktiviteten är. Som medlem i Parkinson Skåne är du välkommen att delta i de aktiviteter som du finner intressanta, även om de är på annan ort än din lokalförening.

Hoppas att du hittar något intressant!


2016-04-17

Anhöriggrupp
I sin avhandling har Beth Dahlrup, Lunds universitet, tagit fram fakta som visar att de anhörigvårdare som har hög belastning även lider av nedstämdhet, spänningssymtom och olika sorters smärtor från muskulatur och rörelseorgan. Risken för försämrad hälsa ökar ju mer tid som läggs på att vara anhörigvårdare.

Om du som anhörig känner dig ensam och är i behov av att prata - gå med i en anhöriggrupp, antingen i Parkinsonföreningen eller i kommunen där du bor. Där får du stöd och råd från andra anhöriga i samma situation.

Du är inte ensam!


2016-04-13

Att vara anhörig
Som medlem och anhörig har jag lärt mig så otroligt mycket genom föreläsningar, informationsträffar och samtal med andra medlemmar. Jag har även fått inblick i hur det är att leva med Parkinson sjukdom under många år och ändå bibehålla en god livskvalitet. Det är också viktigt, tycker jag, att samtala med andra anhöriga om de problem som rör omvårdnaden av Parkinsonsjuka. Framför allt har jag lärt mig att ta hand om mig själv i allt detta.

Den 28 april genomför Parkinson Skåne en kursdag för anhöriga. Du har väl anmält dig?2016-04-09


Världsparkinsondagen
Måndagen den 11 april uppmärksammas Parkinsons sjukdom med föreläsningar i aulan, Universitetssjukhuset i Lund. Vi är glada över det stora intresset för programmet som våra medlemmar och andra intresserade visar. Senaste uppdatering visar att aulan är fullsatt! Programmet genomförs i samarbete med MultiPark och BAGADILICO vid Lunds universitet, Studieförbundet Vuxenskolan och Parkinson Skåne. Moderator är Johan Wester.


2016-04-04

Skåneforum
Vårens Skåneforum genomförs den 5 april i Kristianstad. Till detta möte är lokalföreningarnas styrelser inbjudna till diskussion med styrelsen för Parkinson Skåne om gemensamma frågor och strategi för framtiden. Det är 24 deltagare anmälda och våra diskussioner fokuseras främst på hur vi tillsammans ska föra vår förening framåt. Parkinson Skåne är ingen länsförening utan dess lokalförening och medlemmar.
Vi har alla ett ansvar att vara aktiva i vår förening!


2016-03-30

Dans för Parkinson
Skånes Dansteater och Parkinson Skåne har inlett ett samarbete kring projektet ”Dans för Parkinson”. Sedan drygt 10 år har professionella dansare vid Mark Morris Dance Group i New York arbetat med personer som har diagnosen Parkinsons sjukdom. Skånes Dansteaters dansare har fått undervisning av David Leventhal, ansvarig vid Mark Morris Group. Under januari och februari har våra medlemmar fått möjlighet att prova på under ledning av projektledarna Patrick Bragdell Eriksson och Laura Lohi. Intresset har varit stort och nu startar projektet igen den 2 april.


2016-03-21

Glad Påsk!
I år är påsken tidig - dagen har blivit längre och solens trålar börjar värma. Vårblommorna tittar fram och vi kan snart glädjas åt vårens färgprakt fullt ut. Jag hoppas att du njuter - i stugan, på terassen/balkongen, i trädgården eller där du annars brukar fylla på din energidepå. Passa på att umgås med familj och vänner och gläds åt det du har här och nu.


2016-03-13

Medlemmarna gör föreningen levande
När man får diagnosen Parkinsons sjukdom, är det inte bara den drabbade utan även familj, vänner och arbetskamrater som blir berörda. Det är oerhört viktigt att skaffa sig så mycket kunskap som möjligt om Parkinsons sjukdom och en sådan möjlighet är att vara medlem i ParkinsonFörbundet och dess lokalföreningar.

Min uppmaning till dig som medlem är att delta i de olika aktiviteterna, både lokalt och regionalt. Få mer kunskap om Parkinsons sjukdom, utbyt erfarenheter med likasinnade och lär känna varandra.

Det är medlemmarna som gör föreningen levande och tillsammans är vi starka!


2016-03-06

Parkinson Skånes program
Inom Parkinson Skåne är planeringen långt kommen för våra gemensamma aktiviteter: dans, Världsparkinsondagen, utflykter, anhörigdag och höstens kurs. Förutom dessa gemensamma aktiviteter sker det mycket intressant i våra lokalföreningar. Planen är att allt detta kommer att finnas i en gemensam aktivitetskalender på Parkinson Skånes hemsida.

Håll utskick och håll dig informerad!


2016-03-01

Parkinson Skånes styrelse
Under hösten 2015 har jag haft förmånen att, som adjungerad, delta i länsföreningens styrelsemöten. Det har varit en bra inskolning att få information om tankar och beslut inför kommande verksamhetsår. Mina erfarenheter som chefssekreterare inom Medicinska fakulteten vid Lunds universitet kommer förhoppningsvis till nytta i uppdraget som länsordförande.

Vi har nu haft vårt 1:a styrelsemöte och fördelat de olika ansvarsområdena mellan oss. Se mer under presentationen av styrelsen, där också våra kontaktuppgifter finns.


2016-02-21

Årsmöte Parkinson Skåne

Årsmötet i länsföreningen är genomfört och ny ordförande och styrelse utsedd.

Först och främst vill jag tacka för förtroendet att vara ordförande i länsföreningen Parkinson Skåne. Jag måste erkänna att det är med viss skräckblandad förtjusning jag ser på uppdraget!

Det finns mycket som vi behöver diskutera inför framtiden, framför allt svårigheten att hitta ledamöter till våra lokalföreningars styrelser. Många av er har under många år gjort ett fantastiskt arbete för medlemmarna lokalt och länsföreningen i stort, men till slut varken kan eller orkar man fortsätta.

Varmt tack till er som nu lämnat ert uppdrag och lika varmt välkomna till er som är nya ledamöter i lokalstyrelserna!

Monica Vikingsson
Ordförande