Nyheter o reportage som berör NYP runt om i landet - 2013

 

Augusti

Lyssna på Sara Riggare i P1-morgon i 'Medicn-appar förändrar sjukvården'. Den nya tekniken är på väg att förändra sjukvården och tillvaron för dig som patient. Med appar i mobilen ska patienter få bättre koll på sin medicinering och komma mer förberedda till mötet med läkaren. Regeringen menar att det är en viktig bransch, och satsar hundra miljoner på det personliga hälsokontot, som ska underlätta just användningen av appar kopplat till hälsa. Men är den nya tekniken för alla? Från 2013.08.21

 


April

 

'Det är inte orättvist. Det är livet.'

 

 

Artikel i Kristianstadbladet om Fredrik Ekdala

på världsparkinsondagen 11 april 2013 (pdf)

 


Februari

 

 

Om NYP i Jönköpings län, artikel i Smälandstidningen 2013.02.02

Läs hela artilkeln (pdf)

 


Januari

 

Sigvard Kyrö, har Parkinson men nekas sjukpenning, läs artikeln i Aftonbladet, 2013.01.17.  Sigvard  har tagit hjälp av en jurist och av Eva-Lena Jansson , hon är riksdagskvinna och har skrivit en interpellation till Riksdagen kring detta med sjukskrivning. Ämnet debatteras den 1 feb. Det går bra att lyssna på debatten på www.riksdagen.se

 

 

NY BOK!

Av Linda Hagbarth. Rörelse & Ro - tankar och träning vid Parkinsons sjukdom

Vi behöver träna! Vi behöver träna våra svaga sidor: rörlighet, snabbhet och balans. Vi behöver träna andning, hållning och styrka. Vi behöver träna vår kognition, koncentration och vårt humör. Vi behöver träna avspänning och mental styrka.

Varför? För att vi bara får ett liv. För att i det livet få så bra tid som möjligt med oss själva och vår familj och våra vänner.
Måste och måsten? Nej, jag vill. Jag vill berätta min historia om kampen mot sjukdomen och smärtan och om lyckan när jag når mina mål.

I denna bok kan du hämta inspiration till att träna fysiskt och mentalt. Du kan välja din träning för dagen efter ork och möjligheter.
Hellre en kvart på mattan än ingenting och hellre en promenad runt huset än ingen promenad alls.
Hellre ett gott skratt framför en rolig film än dåligt samvete för att du inte kom ut idag. Imorgon är en ny dag!

 

Betäll direkt från förlaget! Direktlänk:  http://www.litenupplaga.se/1125

 

 

Artikel i Sydsvenska dagbladet 'Först efter två års väntan fick hon rätt diagnos' intervju med Katarina Alfredsson som fick Parkinson vid 45 (2013.01.02).