Välkomna till Parkinsonföreningen Västra Sverige

PÅ GRUND AV RÅDANDE LÄGE BETRÄFFANDE CORONAVIRUSET STÄLLER VI IN VÅRA AKTIVITETER I VÅR LOKAL PÅ STORGATAN FR O M 17 MARS TILLS VIDARE.

INGET ÖPPET HUS, INGA MEDLEMSMÖTEN, INGA STUDIECIRKLAR ! 

 

 

 

ÖPPET HUS! = INSTÄLLT !

Varje måndag har vi öppet hus mellan kl.11-14 i lokalen på Storgatan 53. Här kan du ta en fika och träffa andra medlemmar. Det finns allltid minst två personer från styrelsen på plats.  Välkommen!                                               


Schema för våren 2020 finns under rubriken KALENDER.


Kommande medlemsmöten = INSTÄLLT

18 mars 17 - 19  Logoped Eli Hedman, Angereds sjukhus, kommer och besöker oss för att berätta om sitt arbete. INSTÄLLT

22 april  INSTÄLLT


Studiecirkel våren 2020

Temat blir Hjärna/Parkinson

Vi träffas fem gånger, ca två timmar per tillfälle. Studiematerial är boken Hjärna Parkinson. Kostnad för boken 150 kr. Vi träffas i vår lokal på Storgatan 53, Göteborg med start tisdag den 28 januari kl: 17-19.

Målgrupp för studiecirkeln är den som har sjukdomen eller anhörig. Gruppens storlek är maximerad till 10 deltagare.

Träff 1  När livet förändras. 

Träff 2  Självbild och identitet.

Träff 3  Omgivning och relationer.

Träff 4  Leva ett bra liv med Parkinson.

Träff 5  24/3 Avslutning och sammanfattning KOMMER INTE ATT  KUNNA GENOMFÖRAS INNAN SOMMAREN.   

staffanlindberg52@gmail.com eller tel: 070-346 12 65

 .


Anhöriggruppen

träffas första onsdagen i månaden 15.00 - 17.15. INSTÄLLT TILLS VIDARE  !

Kontaktperson: Hjördis Wahlgren: 0701- 45 20 42.       


 

Dansen

INSTÄLLT TILLS VIDARE !

börjar igen fredagen 31 januari kl 15 - 16 i Balettakademins lokal på Gamlestadsvägen 14 i Göteborg. 10 danstillfällen under våren som leds av danspedagog Ulrika Liljedahl. Rörelser till musik, anpassad för dig med Parkinson.Ev partner är också välkommen. Anmälan senast 27/1 till kontaktperson Agneta Aler Sjöqvist 0708-440045( gärna sms) Kostnad 300:- som sätts in på pg 495 37 29-3 alt.bg 554-2790.(föreningens konto)

 


Ping-pong

Plats: Exercishuset Heden endast onsdagar 16 - 17.30  fr o m mars. Bollar och racketar finns att låna. Kontaktman: Jan Norlindh 0730-29 04 01. Kostnad för vårterminen: 300:- som sätts in på Pg 495 37 29-3 alt. Bg 554-2790 (föreningens konton), Ange ditt namn samt bordtennis.

ALL TRÄNING INSTÄLLD TILLS VIDARE !

 


 

Vinprovning

till självkostnadspris blir det den 12/2 (fullt), 11/3(fullt)  och 15/4(fullt) Kll:14.00 - 16.00 i lokalen Storgatan 53. Anmälan till Britt Ryttsén Omnéus 0709-70 83 85 (gärna sms) eller via e-post till britt.omneus@bredband.net

15 april INSTÄLLT !   Återkommer till hösten !

Hälsningar Britt 


Fotvård

erbjuds den 12/2 , 11/3, och 15/4 mellan 10.00 - 14.00. Boka tid hos Gull-Britt tel: 0704-53 43 68 Gull-Britt kontaktar de som anmält sig till den 15 april !


YngreParkinson  

INSTÄLLT TILLS VIDARE !

träffas första torsdagen i månaden, med start den 6 februari i vår lokal på Storgatan 53 Göteborg klockan 18.00 - 20.00.


 

Träna boxning

ALL TRÄNING FR O M 22/3 INSTÄLLD TILLS VIDARE. 

Kan boxningsträning vara bra för parkinsonsjuka? I USA har man sedan tio år kunnat visa att boxning är bra träning för parkinsonsjuka.Man blir smidigare och koordinationen blir bättre. Det finns studier som ger stöd för de förbättringar man upplever

Intresserad?  Kontakta Margareta Johansson 0705-63 94 82.

Tider: Tisdagar, torsdagar och söndagar kl 13-14.

Några bilder från boxningsträningen finns under rubrik "kalender"

 


 

Höstterminen avslutades med en mycket god och trevlig julmiddag på Dalheimers hus.


Medlemsmötet på Trädgår'n med Filip Bergqvist.

 

Överläkaren på Sahlgrenska Universitetsjukhuset Filip Bergqvist höll ett uppskattat anförande på ett fullsatt Trädgår'n. Åhörarna fick också tillfälle att ställa frågor, vilket det var många som utnyttjade.

Filip Bergqvist pratade om Levodopans positiva egenskaper och nämnde svårigheten att hålla nivån i blodet jämn under dagen. Lättast är att fokusera rörelseuppsymptomen och utifrån dem anpassa medicineringen.

I västsverige håller man på med en stor studie med 300 patienter. I den har det visat sig att kvinnor svarar något bättre på medicineringen.. Det kan bero på något så enkelt som att kvinnorna ofta är något mindre och om de får samma medicinering som en man, så kanske mannen behöver större dos för att nå samma effekt. Även vid självskattning uppfattar sig männen som sjukare än vad kvinnorna gör. Det är lätt att vänja sig vid sina symptom och anpassa livet efter dem och avstå från att ändra medicineringen.

Han pratade också om de mer avancerade alternativen som finns med pumpar och DBS ( Deep Brain Stimulation). Vilken medicinering man än tar är det viktigt att ge den tid att verka. Hjärnan måste hinna med att anpassa sig och ändra sätt att arbeta.

När är det dags att överväga "apparater"?                                                                    Tumregel: När det behövs minst 5 doser levodopa levodopa = (L-dopa) ett läkemedel som omvandlas i kroppen till dopamin, den signalsubstans som personer med Parkinsons sjukdom lider brist på  och ändå ha 2 timmar med dålig effekt per dag.

DuoDopa (pump)

Nästan dubbelt så bra att optimera fluktuationer med än tabletter. Livskvaliten förbättras för 90 %. Dock viss risk med ingrepp och sonder.

Apomorfin (pump)

Reducerar stel tid. Lätt att starta. Liten pump.

DBS.

Stimulerar överaktivitet i hjärnan och ger dämpande effekt. Cirka 30 patienter om året opereras i Göteborg.

Nya pumpar är under utveckling och förväntas finnas på marknaden 2021-2022.

Några exempel från frågestunden:

När det gäller medicinering i samband med måltid säger Filip att man får pröva sig fram. För vissa är det bra att använda sig av regeln 30 min före eller 2 timmar efter maten, men alla har inte det behovet. Det är proteinerna i födan som kan dämpa effekten.

I USA finns inhalatorer för levdopa som ger effekt efter 10 minuter. osäkert om denna produkt introduceras på den europeiska marknaden.

Det finns plåster som man kan använda för jämnare medicinering. Kan vara bra att ha under natten.

Medelhavskost har en allmän och god effekt för parkinsonsjuka.

En depåtablett är inte lika effektiv som en "vanlig" tablett. Man får räkna bort 25% av effekten.

Sammanfattat av Agneta Aler Sjöqvist och Bo Lundgren.

 


JALLE AHLSTRÖM.

På medlemsmötet 25/9 fick vi besök av Jalle Ahlström. Jalle har precis återhämtat sig från en djup utmattningsdepression och berättade om hur han lyckats komma tillbaka.                                                                                                                         Föredraget inspirerade till reflektion och fördjupning om identitet och relationer om hur man lever och vill leva sitt liv.

Han pratade även om vikten av tillit. Både till sig själv och till andra.

Här uppstod en diskussion om vilket ord som bäst beskriver tillit. Intressant. Han talade också om att det är stor skillnad på vem man är och vad man gör. Relationer kontra prestationer.

Vi fick med oss vikten av att se varandra för dem vi är och inte för vad vi gjort. När någon har det tungt p.g.a. sjukdom betyder uppmuntran och att bli sedd otroligt mycket.

Tack Jalle för en intressant kväll.   (Text Agneta Aler Sjöqvist. Bild Bo Lundgren)


 

Nu har höstens första anhörigträff ägt rum.

Vi fick alla möjlighet att redogöra för vår situation till kaffe och smörgås med dopp efteråt.  Bestämdes att nästa möte sker på annan ort och därför är träffen på Storgatan 53 inställd  den 2 oktober. Väl mött på Storgatan igen den 6 november.


 

Första medlemsmötet 2019 har avhållits på Storgatan 53

Neurologen Maria Tsivra och sköterskan Marina Collberg från Frölunda Specialistsjukhus redogjorde för hur de arbetade med parkinsonsjuka i en totalt fullsatt föreningslokal. Maria Tsivra besvarade också många frågor från mötesdeltagarna.


 

Världsparkinsondagen firades på Dalheimers hus den 11/4 2019.

 

Våra medlemmar kom för att fira Världsparkinsondagen och för att lyssna på;

Susanne Ivarsson, Professor vid Lunds Universitet .

Hon talade om "att leva med Parkinsson. Konsekvenser och åtgärder" .

Därefter redogjorde  fysioterapeuten  Erik Kristersson vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset för; " Vidden av god fysik vid Parkinsons sjukdom"

.

Samkvämet avslutades med att Danspedagog Ulrika Liljedal samtalade om,

" glädjen och nyttan av att röra sig tillsammans till musik".


Vårresan till Ven  13-14 maj 2019

Första anhalt på resan var ett besök på Kvibille gästgiveri där vi åt lunch och handlade cheddarostar och Hallands hav-ost.

Sedan bar det av till Landskrona där färjan Uranienborg avgick till Ven. Väl framme vid Turistgården på Ven vankades det så småningom trerättersmiddag. Öresundstorsk (upptagen utanför ön) med spetskål och gräslök var superbt.

Tisdag morgon; Full sol ingen vind. Härligt.

Frukost med utsikt over skuttande fältharar på åkrarna.

Vår guide här på Ven den suveräne Tommy Lilja anlände och tog med oss på en hisnande beskrivning av Ven och om den tyranniske Tyko Brahe.

 

Det bar iväg över Ven bland annat till Sankt Ibbs kyrka där det fanns mycket att beskåda.

Vad tittar alla på?

En bestraffningscell för de underlydande som Tyko Brahe inte tyckte skötte sig.

Vi besökte även Observatoriet både över och under jord.

Ovan jord är byggnaderna restauerade men under jord är observatoriet intakt.

En liten undran? Alexander Bard eller Tyko Brahe?

Till sist en liten vy över sundet.


 

 

  

Har Du synpunkter och eller ideer på hemsidan

så skicka gärna ett mail till nedanstående personer.

 

 

Svante Omnéus

0708813518

omneus@bredband.net     

eller

Britt Ryttsén Omnéus

britt.omneus@bredband.net

0709708385 

 


Det finns nu en Facebookgrupp för vår förening. Gruppen heter Parkinsonföreningen Västra Sverige        Det är öppet att söka medlemskap i gruppen, men det måste godkännas innan man kan bli medlem.


 

Vi finns på Storgatan 53 i Göteborg

tel:  031 - 13 43 42. (Telefonsvarare)

Epost: gbg@parkinsonforbundet.se

 

STYRELSEN 2020 - 2021

Svante Omnéus  Ordförande

0708-81 35 18  omneus@bredband.net

 

 

kompletteras senare

 

 

Barbara Olsson Karlsing  Kassör

0707-73 35 19   basiapola@hotmail.com

 

Britt Ryttsén Omnéus   Sekreterare

0709 - 70 83 85   britt.omneus@bredband.net

 

Jan Norlindh   Ledamot

0730 29 04 01   janne@hardrock

 

Agneta Aler Sjöqvist   Ledamot

0708 - 44 00 45   agneta.aler.sjoqvist@gmail.com

 

Margareta Johansson   Ledamot  (Medlemsregisteransvarig)

0705 - 63 94 82   margareta.u.johansson@gmail.com 

 

 

 

 

 

 

Staffan Lindberg  Ledamot

0703-46 12 65  staffanlindberg52@gmail.com

Birgitta Jonasson   Suppleant

031 - 57 26 32      0709 - 70 55 27

Ralf Jonasson   Suppleant

0766 - 28 69 20     jonasson.ralf@comhem.se

 

 

kompletteras senare

 

 

Cecilia Qwinth  Suppleant

0708-35 36 63   ceciliaqwinth@yahoo.se

 

 

 

 

 

 

 


Beskrivning om hur man kommer in på nästa sida.

Peka med musen på rubriken Västra Sverige, till höger om denna  finns ytterligare rubriker: Kalender. Anhöriga, Om föreningen samt Tidigare sammankomster.

Tryck på var och en av dessa "länkar" för att läsa innehållet.

Lycka till.


Varför skall man vara med i en Parkinsonförening?

  Jo ...

    för att få träffa andra Parkinsonsjuka och få ta del av deras erfarenheter känns lugnande

  och...

    genom föreningen får man information hur man kan underlätta för sig och sina anhöriga                                  

  och...

 Ensam är inte stark. Vi kan stärka och stötta varandra, förmedla medicinska och praktiska kunskaper och få ta del av den senaste forskningsrönen.


Välkommen Du också !

GENERALFULLMAKT

En fullmakt innebär att någon ges behörighet att vidta vissa åtgärder (rättshandlingar) för någon annans räkning.

En generalfullmakt är en obegränsad fullmakt, en fullmakt utan inskränkningar. En generalfullmakt ger befogenhet att vidta alla åtgärder som den som ställer ut fullmakten själv får göra. Motsatsen, en fullmakt som enbart ger rätt att vidta vissa åtgärder, kallas enkel fullmakt.

Generalfullmakt skall skrivas till varandra för att om det som inte får hända ändå händer och gör det omöjligt för en av parterna att föra sin egen talan. Då kan den andre få problem om man måste sälja något gemensamt tex. bostaden.

Generalfullmakten bör fyllas i tillsammans när båda mår bra och i vittnens närvaro.

Tryck på länken för att få fram fullmakten för utskrift.

generalfullmakt

Efter idé frän Västmanlands hemsida.


Här kan du läsa om Tandvårdsstödet för
 Parkinsonsjuka.

Du kommer direkt till Västra Götalandsregionens hemsida.


Läs om ledsagning och assistans vid tågresa.


Läs om hjälp vid flygresa.

Behöver Du tips om ny pillerburk? Läs mer under taggen Må Bättre