Parkinsonföreningen
Skaraborg

 

Hej, vi vill hälsa dig hjärtligt välkommen
till Parkinson Skaraborgs hemsida.

Information om personuppgiftsbehandling  –  medlemmar

Parkinsonförbundet behandlar personuppgifter i enlighet med svensk lag. När du får dina personuppgifter registrerade eller på annat sätt behandlade har du rätt till viss information som vi nu tillhandahåller dig. 
Parkinsonförbundet är personuppgiftsansvarig för behandlingen av dina personuppgifter. Du kan alltid komma i kontakt med Parkinsonförbundet genom att kontakta oss på  parkinsonforbundet@telia.com. Medlemskapet i Parkinsonförbundet är frivilligt och det är även lämnandet av dina personuppgifter men Parkinsonförbundet behöver vissa personuppgifter om dig för att du ska kunna vara medlem. 
Som medlem kommer dina personuppgifter att sparas och behandlas för vissa särskilda ändamål. De personuppgifter som vi behandlar om dig är namn, personnummer, adress, epostadress och IP-nummer. Den personuppgiftsbehandling som utförs i samband med ditt medlemskap i Parkinsonförbundet är laglig för att den är nödvändig för fullgörandet av medlemsvillkoren och för att Parkinsonförbundet har ett berättigat intresse av att kunna behandla personuppgifterna för nedan angivna ändamål. 
Behandling om personuppgifter som är att anse som känsliga, exempelvis sådan personuppgiftsbehandling som gäller hälsa, utförs bara efter nödvändighet och med stöd i lag. 
Ändamålen för att behandla dina personuppgifter är att upprätthålla en god registervård, att sköta medlemsadministrationen, skicka ut medlemsnyheter och liknande. Vi kan också komma att behandla dina personuppgifter för statistiska ändamål. Ditt personnummer registreras eftersom det är viktigt att Parkinsonförbundet ska kunna säkerställa medlemmarnas identitet. Dina personuppgifter kommer med nödvändighet att behandlas i Parkinsonförbundets IT-system. Dina personuppgifter kan också komma att lämnas ut till andra utvalda företag och organisationer som Parkinsonförbundet samarbetar med för nödvändig behandling för Parkinsonförbundets räkning. Vi kan exempelvis lämna ut dina adressuppgifter till ett tryckeri vid distribution av ParksinsonJournalen. Vid all hantering av dina personuppgifter iakttar vi säkerhet och sekretess. 


Lagringstiden
Parkinsonförbundet behandlar dina personuppgifter så länge du är medlem hos oss. Senast ett år efter det att ditt medlemskap upphör raderas dina personuppgifter. Parkinsonförbundet kommer då endast att fortsätta lagra dem om det följer någon sådan skyldighet av lag.
Dina rättigheter
Du har rätt till insyn i hur dina personuppgifter behandlas. Det betyder att du kan begära att få tillgång till viss information om behandlingen. Du har även rätt att begära att få felaktiga personuppgifter ändrade, överflödig behandling begränsad, ogrundad behandling raderad och begära att få personuppgifter flyttade från vårt system till en annan personuppgiftsansvarig, s.k. dataportabilitet.
En begäran om något av det nämnda kan skickas till parkinsonforbundet@telia.com eller meddela via telefon 08 666 2070. Du har också rätt att vända dig till Datainspektionen/Integritetsskyddsmyndigheten med eventuella klagomål om du är missnöjd med personuppgiftsbehandlingen, men vi hoppas så klart att du i första hand vänder dig till oss för frågor och begäranden kring vår personuppgiftsbehandling. 
Genom att betala kommande årsavgift till Parkinsonförbundet bekräftar du att du mottagit denna information om personuppgiftsbehandling. 
Om du inte önskar få information från oss kan du när som helst kontakta oss på parkinsonforbundet@telia.com och begära att vi stoppar utskicken. 
 

Antalet Medlemmar Skaraborg (2018-05-01)

Antalet medlemmar 346
Kvinnor 185
Män 161
Parkinsonsjuka 181
Anhöriga 123
Stödmedlemmar 42
Medlemmar under 65 år 57

Ni vet väl om att det går att läsa Parkinsonjournalen Online ?

 

 

 

Ordföranden har ordet.

Hej alla fina människor i vår förening, Den blomstertid nu kommer med lust och fägring stor, vilken härlig sommarvärme vi har och dagarna är fyllda av klorofyll, fågelsång och sommarmusik.
Vi har haft en fantastisk vår med roliga och trevliga aktiviteter, många har varit med och det är extra roligt för oss som ordnar att ni alla tycker det är roliga och bra saker vi hittar på åt er. Men glöm inte att vi alla i Styrelsen är öppna för förslag från er till kommande aktiviteter.
Det är ännu fler roliga saker att göra för oss, träff i Karlsborg på fästningen, se nedanstående program för den 8 augusti.
Piperska se nedanstående, den 7-9 september vår förenings årliga tradition, som innehåller både gemenskap i goda vänners lag samt avkoppling från vardagen. Här är det redan nästan fullbokat så anmäl snarast, vi ordnar kölista och några reservplatser ifall det blir avbokningar i sista stund.
Nu önskar jag er alla en fortsatt lagom varm och skön sommar, och ser fram emot att träffas på våra aktiviteter.

Redskapsgympa  Skara, vattengympa i Mariestad, Skövde och Lidköping. Medlemsträffar i smågrupper finns i de flesta orter nu, hör av er till oss i styrelsen om ni vill veta mer.
Ni som har något ni vill dela med er om, till oss andra i föreningen, skicka gärna in till Sekreterare Christina eller till mig så tar vi med i nästa utgåva av Aktullet.


Ring mig eller skicka mail, eller kontakta någon av oss i styrelsen om du har frågor som rör vår förening i Skaraborg.


Ordf Sören 0702-646439 soren.hovler@telia.com
Kassör Lena Altin 0727-069090 lenabo.altin@telia.com
Sekr, Christina Carlsson 0734-388433 christina.carlsson@hotmail.com

Ha nu en bra dag
Sören Hovler 

Den Internationella Parkinsondagen  11 april i Hagenstugan besöktes av cirka 125 personer.

 Vi fick tidigt på dagen besök av Radio Skaraborg som uppmärksammat vår sammankomst på den Internationella Parkinsondagen, Radio Skaraborg intervjuade vår ordförande Sören Hovler i direktsändningen kl 14,30. Samtidigt med intervjun fortsatte tillströmningen av våra medlemmar in i lokalen.

Vi såg alla fram emot att denna dag få besök av Neurolog Docent Sven Pålhagen samt Parkinsonsköterskorna Anna Westlin och Karin Ellström, de är ju vårt Parkinsonteam med placering i Skövde. Sven Pålhagen informerade om de framsteg som görs i forskningen kring Parkinson och var vi står idag. Mycket är på gång och vi ser framtiden an med tillförsikt. Sven Pålhagen, Anna Westlin och Karin Ellström svarade på de många frågor som vi hade kring diagnoser och medicineringen. 

Vid kaffestunden passade vi på att få en pratstund med varandra innan det var dags att avsluta denna dag. 

Nu kan ni kontakta våra Parkinssköterskor kontorstid 09,00 till 17,00 måndag till fredag. De svarar när de inte är upptagna med andra patienter. 

Anna Westlin tel, 0500-432248

Karin Ellström tel 0500-432031


Mer bilder,,,,

 

 

Parkinson Skaraborg på Piperska i Lundsbrunn den 7-9 september 2018

Anmäl er till Ann-Sofie Bengtsson tel 070-9391759

eller till Sören Hovler 070-2646439

 


 


Genombrott inom hjärnforskningen
ger hopp till Parkinsonsjuka

 

Se filmen - reportaget från SVT

 


 


 

Glöm inte att anmäla er till
Karlsborgs Fästning den 8 augusti

 

Aktuellt från Parkinson_Skbrg_nr 3_2018

Aktuellt nr 2 2018

Aktuellt nr 1 2018 från Skaraborg

Stora Kanalturen

I ett varmt men lite mer mulet slussområde i Trollhättan äntrade vi båten Elfkungen, som idag var till för oss i Parkinson Skaraborg.
Vi var fullbokade och alla vi 40 som var med fick en alldeles fantastisk dag med slussningar nerför den stora slussen i Trollhättan. Det är hela 32,4 meter från översta slussen ner till Göta Älv, fyra stora slussteg i 8 meters trapp tog oss ner till Älven och vi påbörjade en mycket vacker färd ner mot Lilla Edet. Vi passerade både skog och ängar, och inte minst imponerande var de vackra gårdarna och en del fantastiska sommarbostäder med läge intill Göta Älv.
Efter att vi tagit oss ner till Lilla Edet och där vänder tillbaka upp mot Trollhättan igen serverades gemensam lunch ombord, jag tror att ingen behövde gå hungrig här ifrån.
Vid vår återkomst till Slussarna som tar oss upp de 32,4 metrarna igen hade vi turen att få vänta in Fraktfartyget Lurö som var på väg ner efter att lossat last i Vänersborg. Dessa fraktare är byggda för att passa in i slussarna och det är inte mycket utrymme mellan skrov och slussväggar här. En mäktig och imponerande syn att få möta dessa skepp på så nära håll.
Vi tog oss upp igen genom slusstrapporna vilket är en upplevelse i sig, en strålande uppfinning detta med slussar.
Så kom vi åter till vår utgångsplats och efter att ha gjort fast så fick vi mönstra av för denna gång, stort tack till Gull-Britt som arrangerat och fixat allt åt oss.

Reportage och bilder från utflykten till Trollhättan

En vårlig utflykt till Hornborgasjön.


I strålande vårväder samlades ett 20-tal Parkinson medlemmar vid Cafe Doppingen Hornborgasjön. Vi fick en fantastisk bildvisning och berättelsen om ett år vid Hornborga av naturfotograf Kent-Ove Whass.
Efteråt en gemensam välbehövlig kaffestund tillsammans, en promenad ut till fågeludden med utsiktstorn hann vi också med. Det är lätt för alla att ta sig fram på de finna spångar man byggt, och naturupplevelsen i denna vackra miljö är inte heller att förakta.
Tack till Jan-Olof Leuchovius som ordnade det för oss.
 

Bilder från Hornborgasjön

Yngre Parkinson Skaraborg

Torsdagen den 26 April var vi 8 glada individer som träffades över en bit mat
och diskuterade livets olika sidor. Det började lite trevande med diskussioner
om allt från geocashing , hallonodling till dopaminpumpar Men ju längre tiden gick
ju högre blev sorlet och ljudnivån. Vid 20.00 splittades gänget men skall ha en
ny träff igen efter sommaren och då på en ny plats i länet.

Här är några av deltagarna

 

 


Parkinson Skaraborg på hallonplock 16 sept 2017

På källstorps eko hallon odling fick vi några fina timmar i varandras sällskap,
Vi plockade hallon för allt vad vi var värda, så nu hem till frys med dessa goda bär.
På kaffestunden efter plockningen fanns många goda kakor och bullar, allt hembakat av Per,
han fick nog lite hjälp av Fru och Dotter.

Vi fick också lära oss skillnaden mellan sommar och hösthallon, det finns ingen mask i hösthallon därför
att hallonmasken inte orkar vara med längre än till sista sommarhallonet, så när hösthallonen kommer
är denna mask borta för detta året.
Man använder sig av humlor för pollineringen av hallonblomman, vi fick inte reda på hur man tränar upp dessa humlor,
det är en yrkeshemlighet. Även tvestjärtar används till att hålla småkryp undan från de fina hallonen.

En härlig dag i sann Parkinson anda, tack till Per med familj.

Vid protokollet

Sören Hovler

Styrelseledamot och anhörigsamordnare

 


 


 


 


_____________________________________________________________

 


 


 


 


 


Astrids läkemedelsstudie
 

Läs om Astrids genomförda läskemedelsstudie

Läkemedelsstudien OSU6162 - en öppen studie


 


 


 


 

Parkinsonguiden

En sajt för parkinsonsjuka, anhöriga och vårdpersonal. Information om sjukdomen,
vilket stöd man kan få och mycket annat.