Välkommen till Parkinson Skåne!

Hej, jag vill hälsa dig hjärtligt välkommen till Parkinson Skånes hemsida. Här hoppas jag att du snabbt och enkelt ska få svar på dina frågor och hitta den information du söker om Parkinson. Du som själv är sjuk, ditt barn, dina anhöriga, arbetskamrater, vårdpersonal m.fl. Välkommen! Läs mer om oss och kontakta oss gärna.

Lars-Erik Olsson
Ordförande Parkinson Skåne

 

Planerade aktiviteter för 2014

 

Pågående forskningsprojekt

En sammanställning håller på att upprättas för forskningsprojekt i Lund i ämnet Parkinsons sjukdom och Atypisk Parkinson. Läs mer

 

Pågående patientprojekt

Inbjudan till Forskningsstudie "Levnadssituationen för personer med Parkinsons sjukdom"

Studien utförs av Rehabliteringsmedicinska kliniken i Lund. Som deltagare får Du skatta Din livstillfredställelse, känsla av sammanhang, upplevd aktivitet och delaktighet i Din livssituation och sinnesstämning. Läs mer

Kommande seminarium:

10-12 oktober 2014
Leva med Parkinson/Atypisk parkinsonism
Sundsgården, Råå

”Leva med Parkinson och Atypisk parkinsonism” - kurs för Dig med Parkinson / Parkinson Plus sjukdom samt närstående.

Parkinson Skåne i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan inbjuder medlemmar i Parkinson Skåne till utbildningsdagar i samverkan med Sundsgårdens folkhögskola i Råå.

Syftet är att förmedla kunskaper och erfarenheter – med anknytning till Parkinson / Atypisk parkinsonism. Är man välinformerad har man ofta större förutsättningar att göra det bästa av sin situation och lära sig behandlingsstrategier. Dessutom vill vi ge Dig en möjlighet att träffa och samtala med andra i samma situation.

   
Innehåll (detaljerat program med tider får du i samband med bekräftelsen)

Fredag 10 oktober 11.00  Incheckning. 

12.00 Lunch

13.00 Inledning  Lars-Erik Olsson, ordf. Parkinson Skåne. 

En skola i tiden Gudrun Rooth, Sundsgårdens folkhögskola. 
Quantified Self  att mäta sina prestationer och föra statistik är i sig inget nytt, men det har blivit så mycket lättare med appar, smarta klockor och sensorer där data enkelt förvandlas till färgglada diagram. Sara Riggare, som själv har parkinson är doktorand vid Karolinska Institutet och forskar om en app för parkinsonpatienter som kan underlätta medicineringen över dagen. Sara Riggare, doktorand 

Levodose som är ett läkemedel med ett nytt doseringssätt, som utgörs av mikrotabletter där levodopa är den verksamma substansen. Idén är att kunna finjustera medicineringen för parkinsonpatienter. Det är ett läkemedel som kombineras med en tablettdoserare som liknar en mobiltelefon och ryms i fickan.Tanken är att det ska gå att hålla koncentrationen av levodopa jämnare i blodet än med vanliga tabletter. Dosautomaten innehåller också en funktion där patienten kan registrera symtom och biverkningar, kort sagt hur behandlingen fungerar.  Roger Svensson, Produktchef för Sensidose 

Råå och dess historia, redan stenåldersfolket tog sig upp för Råå-ån vars mynning är Råå hamn. Slaget vid Svolder kan ha ägt rum norr om ön Ven inför dåvarande rååbornas blickar. Bygden här har genom århundradena härjats många gånger av både danska och svenska härar. Rååborna var ju danskar ända fram till freden i Roskilde 1658.  Erik Nilsson lärare. 

Kosten vid Parkinsons sjukdom – vad vi äter har mycket stor påverkan på hur vi mår. Vår muskulära förmåga, tankeförmåga, immunförsvar och sömn är några viktiga funktioner som i hög grad är styrda av vad vi äter och dricker. Till detta skall personer med parkinson lägga energi- protein-och förstoppnings problematiken. En ytterligare aspekt att ta hänsyn till är viktnedgång som är ett vanligt problem bland personer med Parkinson. Det finns olika orsaker till detta.   . Jessica Samuelsson, dietist. 

Parkinsons sjukdom, symtom och behandling. Det finns inget facit över hur man på bästa sätt skall hantera sjukdomen och dess mångfacetterande symtom som dessutom är individuella. Det bästa vi kan göra är att skaffa oss kunskap och information om de olika symtomen, göra egna observationer av medicineringseffekterna hela tiden och försöka planera för att ha en väl avvägd tid för aktiviteter och vila. Allt för att kunna må så bra som möjligt.  Håkan Widner, prof. SUS i Lund 

Datum: Fredagen den 10 oktober  kl 11.00 - söndagen den 12 oktober kl 15.00. 

Plats: Sundsgårdens folkhögskola, Råå, Helsingborg. 

Kursansvariga:  Hasse Anderberg, Parkinson Skåne, Christina Persson  Studieförbundet Vuxenskolan, Gudrun Rooth bitr.rektor, Sundsgårdens folkhögskola. 

Kostnad:  Medlemmar i Parkinson Skåne: 900 kr/person inkl. mat och logi för hela helgen. Medlemmar i övriga Parkinson- föreningar är välkomna i mån av plats. Avgift: 2 515 kr. 
Anmälan:  Ring eller skicka mejl till Christina Persson, Tel 046-10 26 62, e-post:christina.persson@sv.se Senast den 16 september. 
Uppge: Namn, adress, tfn.nr, pers.nr., antal deltagare, enkel/ dubbelrum, ev. specialkost, gångsvårigheter m.m. 
Bekräftelse:  Skickas i god tid före kursstart, med vägbeskrivning och deltagarlista för samåkning. 
Vid frågor kontakta:  Gun Lindahl, Mob 070-736 12 63 e-post: gun.lindahl@gmail.com   
forts

Grupparbeten: 
Träning och rörelse betyder mycket för att kunna må bra och påverka symtomen vid parkinson. Att vara aktiv med små förändringar i vardagen kan göra att man känner STORA förbättringar.  Beata Lindholm, sjukgymnast ger dig goda råd och visar bra övningar att göra. 
Målning – kärlek till konsten. Ewa har konstnärspåbrå från hela sin släkt. Hon visste redan från barnsben att det inte fanns annat sätt att uttrycka sig på än genom bilder. Här får du prova på olika sorters målning. Det behövs inte några förkunskaper.   Ewa Pihl, konstnär, Stockholm. 

Gruppsamtal – att samtala i grupp om sin sjukdom och sin situation som anhörig ökar kunskapen och gör det lättare att hantera ”Mr. Parkinson” i vardagen. 

Utflykt 1 – Vi åker till Raus gamla kyrka som byggdes i mitten av 1100-talet och är en av de bäst bevarade medeltidskyrkorna i Skåne. Den är också den äldsta bevarade byggnaden från medeltiden i Helsingborg. Kyrkvärd Birgitta Wiklund guidar oss i kyrkan och sedan blir det kaffe i församlingshemmet. 

Utflykt 2 – Vi åker till Råå Fiske- och Sjöfartsmuseum där vi vandrar i en ”Levande miljö”. Museet skildrar hur Råå Läge var format av sin inriktning på fiske och sjöfart. Du börjar vandringen på Fiskaregatan med alla fiskeredskap och garnen hängande på tork vidare in på Varvsgatan där du kan titta in i ”stuan” och köket i ett fiskarhem osv. Mellan guidningarna passar vi också på att dricka kaffe.  

Boule – Vi spelar på Sundsgårdens Boulebana. En liten tävling efter hur många vi blir. Inga förkunskaper behövs! Vi dricker kaffe i växthuset. 

Lördag 11 oktober Gruppaktiviteter förmiddag – Välj ett alternativ!

1. Träningspass 

2. Målning 

3. Samtalsgrupp Parkinsons sjukdom 

4. Samtalsgrupp Anhöriga  

Gruppaktiviteter eftermiddag – Välj ett alternativ!

1. Träningspass 

2. Målning 

3. Samtalsgrupp Parkinsons sjukdom 

4. Samtalsgrupp Anhöriga 

Söndag 12 oktober Gruppaktiviteter förmiddag – Välj ett alternativ!

1. Utflykt 1  Raus gamla kyrka

2. Utflykt 2  Råå Fiske- och Sjöfartsmuseum

3. Boule

4. Samtalsgrupp: Ämnen väljer deltagarna själv. 
OBS! Ange vid anmälan: - vilka gruppaktiviteter du väljer under lördag fm och em samt söndag fm. - om du behöver specialkost eller hjälpmedel - om du är medlem i Parkinson Skåne

Festmiddag med musik av Lill-Arnes orkester och dans.  Lotteri – tag gärna med en vinst! All behållning går till P-fonden. 
 

 

 

11 november 2014
Familje- och anhörigdag
Annegården, Lund
Program kommer senare

 

Bli medlem

Läs om medlemskap i föreningen och anmäl Dig som medlem.

Våra lokalföreningar

Våra lokalföreningar har omfattande aktiviter i sina resp. geografiska områden. Som medlem i Parkinson Skåne är Du välkommen att besöka valfri lokalförening. Läs mer om våra lokalföreningar och deras program genom att klicka på länkarna nedan.

Båstad   Lund
Eslöv Malmö
Helsingborg Trelleborg
Hässleholm Ystad
Kristianstad Ängelholm
Landskrona NYP Skåne  

 

Läs vår månadstidning

Vår månadstidning heter Aktuellt Parkinson Skåne, utkommer med ca 10 nummer per år och innehåller inbjudningar och information om våra centrala och lokala aktiviteter i Skåne. Läs senaste numret på webben.

 

 

 

 

Senaste uppdateringarna på webben

140429 Hässleholm

140515 APS Juni

140414 Referat från Världsparkinsondagen i Lund

140523 Kristianstad

140330 Lund

140328 Ystad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs om Parkinsons sjukdom

Klicka på knappen "Om Parkinsons sjukdom" på menyraden ovan. och i Parkinsonguiden.

Läs mer om det nya tandvårdsstödet.

Läs om Parkinsonvården i Regionen

En sammanfattning av den lokala Parkinsonvården.

Läs referat från tidigare arrangemang och föredrag i Regionen

Läs referat från våra arrangemang och ett flertal intressanta föredrag av olika experter.

Stöd forskningen om Parkinsons sjukdom

Forskningen är vad som på sikt kan ge oss alla ett drägligare liv. Ge Ditt bidrag till Parkinsonfonden eller stöd Parkinson Skåne plusgiro 475 22 42 - 0.

Facebooknätverk

- Atypisk Parkinson

- NYP - Nätverket frör yngre och yrkesverksamma med Parkinson

- NYPA - Nätverket för anhöriga